INTRO-folk 2005: Her er kandidatene

Etter omfattende juryarbeid sitter Rikskonsertene, Folkemusikkscena og Norsk folkemusikkformidling, som er arrangørene bak "INTRO-folk 2005: Årets unge folkemusikarar" - igjen med åtte semifinalister. To og to skal møtes til kappestrid under fire av sommarens folkemusikkfestivalar. De åtte semifinalistane er Gammel-likt se, Adjagas, Majorstuen, Synnøve Bjørset, Tindra, Geitungen, Per Anders Buen Garnås og Gjermund Larsen. Du kan lese mer om hver enkelt i denne artikkelen

Per Anders Buen Garnås 2003

Her er Rikskonsertenes egen presentasjon av semifinalistene:

Gammel-likt se: Duo med Ronny Kjøsen frå Melhus (trøorgel) og Øyving Sandum fra Lalm (enrader). Spiller tradisjonell folkemusikk med utradisjonell besetning. Ryktet vil ha det til at dette er temmeleg tøft!

Adjagas. Samisk duo med Sara Marielle Gaup (joik) og Lawra Somby (joik og gitar). Lawra Somby er sist sett på Prekestolen, der han med å joike ”ulven” varma opp for Kaizers Orchestra foran et betydelig presseoppbud. Adjagas gjorde fine konserter under årets by:Larm og ble nominert til by:Larm-stipendet sammen med 29 andre band.

Majorstuen: Majorstuen består av seks unge og usedvanlig dyktige felespillere som fant hverandre under studietiden ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Med sin Spellemannpris-vinnende debutplate "Majorstuen" (2L) og en utstrakt konsertvirksomhet har de allerede rukket å etablere seg som musikere på høyt nivå.

Med en lekende og kreativ tilnærming til den norske folkemusikken bidrar de til å gi den et ungt, friskt, samtidig og nyskapende ansikt. Mottakelsen fra publikum har vært svært god, med blant annet terningkast fem i flere store norske aviser, og glimrende omtaler i internasjonale musikktidsskrifter. Men det er ikke snakk om noen elektronisk, rockete, eller alternativ innpakning, dette er "hardkår" felemusikk, for å bruke et av utøvernes egne uttrykk.

Majorstuen lar seg inspirere av andre sjangre som jazz, pop/rock og klassisk, og klarer på en fremragende måte å sy dette sammen til sitt eget og umiskjennelige uttrykk. På konsertscenen er Majorstuen i sitt rette element – de sjarmerer og imponerer med sin selvironi, utstråling, og ikke minst sin musikk!

Majorstuen har Norsk Kulturråd`s ensemblestøtte, og består av Ragnhild Furebotten, Jorun Marie Kvernber , Synnøve S. Bjørset, Tove Hagen, Gjermund Larsen og Andreas Ljones.

Synnøve Bjørset: Hun er frilans musiker med folkemusikk som virkeområde. Bjørset har gått igjennom tradisjonell hardingfeleopplæring ved blant andre Håkon Høgemo og 4-årig bachelor i utøving fra Norges Musikkhøgskole. Repertoaret omfatter både bygdedans- og runddansmusikk fra hovedsakelig Sunnfjord, Sogn og Valdres.

    Tindra: Tindra har gjennom modig formidling og nyanserte, fargerike arrangement skapt et eiget, folkemusikalsk uttrykk med samtidig ståsted. Gjennom musikken ønsker trioen å understreke historiene som blir fortalt.

    Siden oppstarten i 2000 har Tindra utviklet en energisk, men samtidig vàr musisering, som har vist seg å fange et bredt publikum. Et solid fotfeste i den norske folkemusikktradisjonen, stor musikalsk spennvidde og teknisk overskudd kjennetegner de tre musikerne, som alle er utdannet ved Norges Musikkhøgskole.

    Tindra er Åshild Vetrhus fra Suldal i Rogaland (folkesong), Jorun Marie Rypdal Kvernberg fra Fræna i Romsdal (fele/hardingfele), og Irene Tillung fra Voss (akkordeon). Alle tre jobber som frilans musikere og musikkpedagoger.

    Geitungen: Folkemusikk-gruppa ”Geitungen” består av Viðar S. B. Skrede (1980), Olav Christer Rossebø (1981) Håvard Ims (1982).

    Viðar bur i Oslo og spiller hardingfele, fele og gitar. Jobbar for tiden på Folkemusikkarkivet i Nord-Gudbrandsdalen og har ellers flere samspillsprosjekter på gang og i emning. Olav Christer kommer fra Haugesund og spiller fele, mandola og gitar, og går på utøvande folkemusikk på Norges Musikkhøgskole. Håvard kjem frå Sandnes og speler torader. Han har blant annet blitt kåret til norgesmester på torader, både som junior og senior.
    Repertoaret er Rogalandsk og Sørlandsk folkemusikk, med en stor andel selvlaget musikk.

    Per Anders Buen Garnås: Per Anders Buen Garnås ble yngste spellemann i hardingfele klasse A da han som 19-åring spilte seg opp i ”eliteklassen” på Landskappleiken i 1999. Han vant landskappleiken i 2003, og har ellers mange 1. premier og seire frå større og mindre kappleiker rundt om i landet. I 1999, 2000 og 2001 vant han Fanitull-konkurransen under Den norske folkemusikkveka. I 1998 ble han tildelt Øivind Bergs minnepris på Peer Gynt stemnet, og i 2002 fikk han Telemarkstipendet for ”framifrå kulturinnsats tufta på tradisjonar, men med ope sinn for nyskaping og kulturell brubygging”. Garnås han har gått det toårige profesjonsstudiet for folkemusikere ved Ole Bull Akademiet, og har eit allsidig programtilbod som spenner frå kyrkjekonsertar, offentlege konsertar, til underhaldning for turistar, bedrifter og organisasjonar.

    Gjermund Larsen: Gjermund Larsen frå Verdal i Nord- Trøndelag, starta karrieren med dansespill, konserter. Med slåttar frå Innherad, og gjerne etter sitt store idol Hilmar Alexandersen(1903-93), har han saman med broren Einar Olav utvikla et unikt samspill. Gjermund spiller i gruppa Majorstuen, som mottok Spellemannsprisen for beste folkemusikkutgivelse i 2003. I tillegg er han med i den finsk/norske gruppa Frigg, som under Kaustinen- festivalen 2003 ble kåret til ”the band of the year”. Som solist er han også aktiv: Under landskappleiken 2002 vant han, som yngste deltakar noen gang, ”solo fele klasse A”. Gjennom duo-samarbeid med Odd Nordstoga, og som studiomusikar for bl.a. Maj-Brit Andersen, får Gjermund også vist sin musikalske bredde. Han mottok i 2004 Øyvind Berghs minnepris, og fikk saman med Einar Olav Osa- prisen 2004. Er for tida student på folkemusikklinja ved Norges Musikkhøgskole.

    De fire semifinalene vil avholdes fra 22. mai til 24. juli på følgende festivaler: Den norske folkemusikkveka på Ål, Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, Riddu Riððu i Kåfjord og Telemarkfestivalen. Semifinalene vil bedømmes ut i fra konserter på 45 minutt per artist.

    Den store finalen – med fire finalistar – vil holdes under Jørn Hilme-stemnet i Valdres i perioden 25. –31. juli 2005. Finalen skjer ut i fra fire nye konserter på 45 minutter per artist. Vinneren blir kåret samme dag, og vil i første omgang bli booket til Nordsjøfestivalen ”Sailors Wake” i august 2005, Osafestivalen i oktober 2005 og Kalottspel i august 2006.
    Del artikkelen på:
                        |     Mer

    Legg til ny kommentar

    Ingen lokale kommentarer er lagt til


    Nyheter fra NBs notearkiv


    For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
    aslak@musicnorway.no