Infernospesial: Slogstorm - møljefest i helvete

Flere band innen svartmetallen har hatt for vane å "miste" saue- og grisehoder fra scenen. Deathmetallerne Slogstorm fra Finnmark har sin egen vri: Inferno-debutantene truer nemlig med flygende fiskeslo fra scenen. Bak den nordnorske selvironien står fem dedikerte musikere som allerede har fått napp på demoen "Svart Hav". - Enkelte innen metalmiljøet tar seg selv for høytidelig og er altfor "true". Vi har aldri hatt det morsommere, sier bassist Mortug til Ballade.

Slogstorm 2 2005 (Foto: Kristine Dufey)

Av Maia Drachensteen

Infernofestivalen har i alle år gitt nykommere og mindre kjente band muligheten til å dele scene med storheter fra inn- og utland.

I en artikkelserie frem til festivalstart, vil Ballade benytte anledningen til å vise frem litt av den norske metallunderskogen. Aller lengst nord, mellom Lakselv og Alta, fant vi Slogstorm.

Stort fylke, få musikere
I både Bergen og Stavanger skryter man av et stadig voksende musikkmiljø, som kan utveksle ideer og spille på hverandres plater. Med postadresse Lakselv er ståa litt annerledes.

- Jeg kjenner mindre enn en håndfull som driver med metall. Finnmark er ikke marked for musikk som dette. Tragisk men sant, sier Slogstorm-bassist David ”Mortug” Aronsen.

Han forteller at de samme menneskene har en tendens til å dukke opp i alle bandene i distriktet:

- Vi som nå spiller i Slogstorm har kjent hverandre i mange år. Det har hele tiden vært snakk om å starte band, så bemanning har aldri vært noe problem for vår del. Men om jeg skulle startet band og sett bort fra medlemmene i Slogstorm, hadde jeg nok stått på bar bakke.

Utsolgt demo
Slogstorm ble dannet av vokalist Ørjan ”Dauing” Gamst og tidligere trommis Martin Hykkerud aka. ”Bytting”, sommeren 2003. Foruten Dauing består bandet i dag av Kim B. "Likfunn" Andreassen (gitar), Tage Guddingsmo (gitar), David "Mortug" Aronsen (bass) og Karl Ø. "Flesk" Langedahl (trommer). Likfunn forteller at Slogstorm-oppskriften ligger et sted mellom trash og death metal:

- Musikken vi spiller sokner til den tidlige dødsmetallen. Vi gjør vårt beste for å ikke sette oss fast i ett spor, selv om vi prøver å holde oss innenfor den slappe og brutale delen av sjangeren. Målet er å utvikle oss selv og musikken for hver låt vi skriver.

Dere har nylig gjort en demo kalt "Svart Hav", som allerede er utsolgt. Kan dere fortelle litt om innspillingsprosessen?

- Tilgangen på studio er svært liten her i Finnmark. Så valget falt naturlig på Alta Lydstudio, som bandet har god erfaring med. Selve jobben var ganske så enkel, vi brukte tre timer på å spille inn hele greia, sier Likfunn.

Ukjente tekster...nesten
Hva bandet synger om, kan man så langt bare gjette seg til fra låttitlene. Vokalist Dauing har til nå vært svært lite meddelsom rundt sine lyriske bidrag.

- Låtskrivingen er det hovedsaklig gitaristene som tar seg av, men vær så snill og ikke spør for mye om tekstene. Det er nemlig ingen andre enn Dauing som helt vet hva han synger om. Selv om vi har etterlyst det flere ganger, har han ennå ikke skrevet ned én eneste tekstlinje. Så resten av oss lurer vel like mye som publikum på hva låtene våre egentlig handler om, flirer Mortug.

Tulleband?
Med låttitler som ”Tran Av Barn”, ”Likkvota” og ”Møljefest I Helvete”, skiller Slogstorm seg klart ut i en sjanger der selvironi er akutt mangelvare. Trusler om parodisk scene-sløying og fiskehodekasting har fått flere til å lure på om Slogstorm bare er tull og tøys.

- Det skal jo ikke børstes under teppet at Slogstorm først var ment som et fritidsprosjekt, innrømmer Mortug. - Jeg tror ikke noen av gutta hadde sett for seg konserter i Oslo da de kom på ideen. Aller minst så de for seg Inferno! I forskjellige nettforum har vi lest at Slogstorm ikke har noe med denne sjangeren å gjøre på grunn av ”humoren”, men den holdningen syns jeg blir lovlig snever, sier Slogstorm-bassisten:

- Enkelte innen metalmiljøet tar seg selv for høytidelig og er altfor 'true'. Sett bort i fra dette så har vi aldri hatt det morsommere enn vi har det nå. Vi har jo innsett at vi ikke kan leke band lenger. Selv om Slogstorm alltid har vært seriøs med musikken, så var vel det meste rundt bare et klovnekonsept. Vi er alle musikere. Vi har flere år bak instrumentene. Enkelte av oss har til og med studert musikk. Så i bunnen av det hele er vi tvers igjennom seriøse med musikken vår.

Fritidsprosjekt på heltid
Som de aller fleste band i sjangeren, er Slogstorm fremdeles et fritidsprosjekt – det er bare ikke tid til så mye annet lenger.

- Vi vil bruke den tiden vi har til overs på Slogstorm. I forbindelse med Inferno og eventuelle konserter må vi se oss nødt til å ta oss fri fra jobben. Som dere sørpå kanskje ikke vet så er det unikt dyrt å reise sørover. En flybillett tur/retur fører til at vi ikke kan bekoste på oss masse turer sørover på egen reiseregning. Det lar seg bare ikke gjøre. Dette kan jo selvfølgelig ødelegge litt for oss, men vi er villige til å gjøre det beste ut av alt, sier Mortug.

God hjelp fra kommunen
Kan dere fortelle litt om hvordan forholdene er lagt til rette fra stat/kommune for å kunne fostre musikere og levende lokale musikkmiljø i Finnmark?

- Musikkmiljøet her er ganske varierende. Selv om man ikke finner mange musikere innen metal-sjangeren så finnes det dyktige musikere innen andre sjangere. Det vi har til felles er at når spillejobbene er over, må de fleste av oss tilbake i kassa på ICA. Vi har jo heldigvis både Ungdommens hus i Alta og Kiawato her i Lakselv som lar oss bruke øvingslokalene. Uten disse to måtte vi stått i en garasje og øvd. Det ville blitt jævlig kaldt om vinteren! Så sånn sett er vi fornøyde med kommunenes bidrag, sier Mortug.

Samtidig innrømmer han at fraflyttingen kan være et problem.

- Folk har dessverre tendenser til å pakke kofferten og fyke av gårde fra Finnmark. Det spirer stadig opp dyktige musikere her oppe, men alle disse ser seg nødt til å flytte om de vil leve ordentlig av musikken. Vi i Slogstorm vet allerede at vi må jobbe på et vanlig "Ola Nordmann"-nivå for å overleve her oppe. Selv om vi kanskje får noen spillejobber her og der vil vi aldri tjene godt nok på dette, tror Mortug.

Rørende anmeldelser
Slogstorm har i tillegg til en rekke lokale opptredener, også holdt et par konserter i Oslo, til svært anstendige anmeldelser i sjangerpressen. Hva er den største forskjellen mellom å spille nordpå og sørpå?

- Når vi står på en scene her oppe vet vi at folk flest styrer unna. De få som faktisk liker det vi holder på med er venner av bandet. Så de står som regel foran scenen og headbanger med det lille håret de har. Da vi gikk på scenen i Oslo på Betong var det tjukt med mennesker foran scenen. Jeg så ikke en eneste kjent sjel. Da vi satte i gang spillinga kunne jeg plukke ut alle jeg kjente. De var de eneste som faktisk headbanget og nikket med hodet. Da tenkte jeg "Hva faen, vi spiller foran over hundre langhåra metalfreaks, og de eneste som headbanger er folk som nesten ikke liker metal engang!". Så på det området var ikke forskjellen stor! Men dette er faktisk første gang vi ikke får total slakt! Anmeldelsene vi har lest har vært så positive at vi har blitt litt rørte. Vi er faktisk litt redde for å spille på Inferno nå. Virker som om forventningene er litt store nå!

- Fersk torsk, ferske låter
Hvilken betydning har det å spille på Infernofestivalen, som fredagens første band på den minste scenen?

- Å være første band ut på fredagen kan være litt skummelt, men er også positive sider ved å spille først. Vi får blant annet lydsjekk før konserten, noe en brøkdel av de andre bandene får, og vi får med oss resten av bandene den kvelden. Det blir spennende å se hvor mange slogfans som dukker opp, vi har nemlig satt sammen et helt annet sett enn vi har spilt i Oslo før, reklamerer Mortug og lover fersk torsk(!) og ferske låter til alle fremmøtte. Så da er man advart.

Slogstorm er for tiden i forhandlinger med et plateselskap, og planlegger en miniturné til høsten, med besøk i de største byene. Bandet kan nås via hjemmesiden http://www.slogstorm.com.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no