Morten Gaathaug jubilerer

Komponisten Morten Gaathaug fylte 50 år 20. april. I den forbindelse var det jubileumskonsert i Oslo. En sentral begivenhet på onsdagens konsert var uroppførelsen av hans nye klaverkvintett, med Tore Dingstad ved flygelet. Tirsdag neste uke er det klart for enda en urframføring av Gaathaug, hans "Concertino for akkordeon og orkester" med Kringkastingsorkestret og Øyvind Farmen som solist. Dette skjer på radiokanalen Alltid klassisk.

Morten Gaathaug

Morten Gaathaug har sin utdannelse fra Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo, hvor han studerte piano med Kari Edgren Gierløff og komposisjon med Johan Kvandal. Sammen med sin kone Ingrid Aasta Risdal var Gaathaug slovakisk statsstipendiat ved Musikkhøyskolen i Bratislava 1981-82. Året etter debuterte han som komponist, og har etter dette jevnlig arrangert konserter med egne verker.

Gaathaugs produksjon har etterhvert nådd over 60 opus i forskjellige genre. Ved siden av komponeringen underviser han i piano ved Kontra kulturskole i Ski. Gaathaug har også vært musikkanmelder, først i Drammens Tidende og Buskeruds Blad, siden i Aftenposten.

Siden så stor del av hans produksjon er kammermusikk, har Gaathaug gjennom årene samarbeidet nært med mange musikere. Mange av disse blir å høre i Gamle Logen.

Fløytisten Martina Dingstad er født og utdannet i Tyskland. Etter artium studerte hun ved musikkhøyskolen i Hannover, hvor hun avla musikkpedagogisk eksamen i 1977. Etter studier i solistklassen hos Peter-Lukas Graf fikk hun to år senere sitt solistdiplom. I hele studietiden var hun tysk statsstipendiat. Etter endte studier har hun i mange år spilt sammen med sin mann, pianisten Tore Dingstad. De to har hatt konserter i inn- og utland. I 1980 debuterte Martina Dingstad i Oslo med debutstøtte fra Riks-konsertene. Hun er til daglig ansatt som fløytelærer ved Kontra kulturskole og Ski videregående skole.

Tore Dingstad er aktiv som pianist, cembalist og dirigent. Han er utdannet i Oslo, Hannover, Freiburg og Paris, og har siden debuten i 1972 gitt konserter som solist, kammermusiker og akkompagnatør over hele landet. Dingstad er studieleder ved Den Norske Opera, hvor han har ansvaret for sangere og repetitører og er operasjefens assistent. For DNO har han også dirigert flere oppsetninger.

Fiolinisten Kjell Tomter er gruppeleder for annenfiolingruppen i Den Norske Operas orkester. Han har også vikariert som konsertmester samme sted. Han har konsertert i mange sammenhenger med pianisten Tore Dingstad og har spilt skolekonserter for Rikskonsertene.

Fiolinisten Tor Johan Bøen er aktiv som kammermusiker og spiller jevnlig i Det Norske Kammerorkester. Han har flere års studier i USA bak seg, og har nettopp avsluttet et doktorgradsarbeide om fiolinisten og komponisten Eugène Ysaÿe. Bøen har de siste årene ofte vikariert i Operaorkesteret, og i likhet med Tomter har han medvirket en rekke ganger ved Risør Kammermusikkfest.

Witold Serafin har vært solobratsjist i Operaen i en årrekke. Han er en aktiv og erfaren kammermusiker som opprinnelig kommer fra Polen.

Jan Koop er solocellist, også han i Operaorkesteret. Han har blant annet studert i Berlin. I mars hadde Jan Koop en egen presentasjonskonsert i Den Gamle Logen.

Per Andreas Tønder studerte sang, kordireksjon og kammermusikk i Bergen og tok i 1996 hovedfag i utøvende sang ved Guildhall School of Music and Drama i London. Tønder arbeider frilans med ulike opera- og musikkteaterproduksjoner. Han har arbeidet i Den Norske Operas kor og ved Den Nationale Scene i Bergen, Hedmark Teater og Haugesund Teater. Tønder brukes også jevnlig som oratorie- og romansesolist. Han har arbeidet med tidligmusikk, særlig trubadur- og trouvèresang, og er medlem i ensemblet Codex Novus. Sammen med Vegard Lund står Tønder for Oslo Kammerkonserter.

Ellen Ugelvik hører til den unge generasjonen av pianister som har satt det norske klavermiljøet på kartet i nasjonal og internasjonal sammenheng. Hun har sin grunnutdannelse fra Grieg-akademiet i Bergen der Einar Røttingen var hennes hovedlærer. Med pianist Tine Kolbjørnsen etablerte hun pianoduoen "My Funny Ellentine". Duoen fikk debutstøtte fra Rikskonsertene i 1996. I 1998 ble Ellen Ugelvik opptatt som student ved Conservatorium van Amsterdam med Håkon Austbø som lærer, og senere med Steffen Schleiermacher på Musikkhøyskolen i Leipzig med særlig fokus på vår egen tids musikk. I løpet av denne tiden har hun gitt tallrike konserter. Ellen er for tiden en av Rikskonsertenes INTRO-klassisk-musikere. I fjor var hun aspirant i Ultimafestivalen under Norsk kulturråds aspirantordning, hvor hun primært arbeidet med formidling av samtidsmusikk til unge.

Programmet for jubileumskonserten i Gamle Logen 20. april var som følger:

  • Initium, op. 26
  • Strykekvartett nr. 2 op. 31
  • Seks sanger til dikt av Jens Bjørneboe, op. 56
  • Klaverkvintett op. 59 (uroppførelse)

16. april var det konsert i Langhus, og lørdag 23. april spilles Gaathaugs musikk i Ski, begge ganger med annet repertoar.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no