Festspillene i Nord-Norge åpner lørdag

Festspillene i Nord-Norge fokuserer i år på musikk og scenekunst. I tillegg er den anerkjente fotografen Tom Sandberg festspillutstiller. Årets festspillkunstner er komponisten og gitaristen Roger Ludvigsen, som fyrer av et bestillingsverk søndag 19. juni. Ludvigsen er blant annet sentral i bandet til Mari Boine. Harstad kan også by på solokonsert med luttenisten Rolf Lislevand og konsert med Palle Mikkelborg og Lena Willemark i en stor, rød installasjon på Trondeneshalvøya som er laget i samarbeid med samtidskunstmuseet Louisiana i Danmark.

Frode Haltli - Ultima 2004

Av Hild Borchgrevink

Det er først og fremst s cenekunst som setter sitt preg på Festspillene i Nord-Norge i år. Hovedattraksjonen er premieren på Hamsuns ”Markens Grøde”, spilt i en låve på Kulseng gård. Isak og Inger spilles av skuespillerne Gard B. Eidsvold og Juni Dahr. Rundt disse står et anerkjent lag av scenekunstnere. Regien er ved Yngve Sundvor, musikken er signert Lars Horntveth og Tore Brunborg og tegneren Arne Nøst er scenograf.

Hele forestillingen spilles på låven på gården Kulseng, to kilometer nord for Harstad sentrum. Festivalen anbefaler at publikum tar på solide klær og godt skotøy, ”da låven faktisk er en låve...”. I tillegg til ”Markens Grøde” får FINN også et fransk-britisk gjestespill med nysirkus.

Festspillkunstner Roger Ludvigsen, den musikalske hjernen i Mari Boines band, har med seg hele ni utøvere i aksjon på video, lysdesign, slagverk, elektronikk, gitarer, DJ og joik. Selveste Hilliard Ensemble slår seg sammen med Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og Norrbottens kammarorkester framførelsen av Terje Rypdals verk ”Melodic Warrior”.

To av Rikskonsertes fremadstormende INTRO-solister, slagverkeren Kjell Tore Innervik og pianisten Joachim Kjelsaas Kwetzinsky, er blitt utfordret av festivalen med temaet svart-hvitt. Det er blitt til undertitler som ”Gammelt og nytt”, ”Preludium og fuge”, ”bevegelse og ro” og ”Liv og død”. Ballade møtte både Kjell Tore Innervik i et overfylt slagverkstudio og Joachim Kwetzinsky etter hans solokonsert under Festspillene i Bergen, så hvis du vil lese mer om disse to unge utøverne, kan du gjøre det her og her.

For det jazzelskende publikum kan FINN by på en uvanlig duo bestående av portugisiske Maria Joao og pianisten Jan Gunnar Hoff, dessuten fyrverkeriet Zap Mama og kritikerroste Solveig Slettahjell med hennes Slow Motion Quintet.

- Vi har også bygget en blå radio med plass til hundre barn, forteller kommunikasjonsansvarlig Øyvind Arvola i festivalen. Fra den blå radioen blir det direktesendt barneradio på NRK P1 hele uken.

Ved siden av Leif Ove Andsnes er Rolf Lislevand en av de norske musikere for tiden som vekker størst internasjonal oppmerksomhet. Magasinet Classics Today holder Lislevand for å være ”en av de største luttenistene som opptrer i dag.” Han har en rekke plateinnspillinger bak seg både under eget navn og som medvirkende i større eller mindre ensembler. Tre ganger har den nå 43 år gamle tidligmusikkeksperten fra Oslo fått den prestisjetunge Cannes Classical Award. Han har vært ”Critic’s Choice” i musikkmagasinet Gramophone, mens en velfortjent Spellemannspris kom her hjemme i 2002 for platen ”Alfabeto”.

Siden slutten av 1970-tallet har Tom Sandberg markert seg som en av landets sentrale kunstfotografer. Han har vært en viktig brobygger mellom fotografi- og kunstmiljøet, og er en sentral bidragsyter til den økte interessen og aksepten for fotografi som kunstnerisk medium i Norge. Under Festspillene 2005 stiller Sandberg ut for første gang i Nord-Norge. Han vil vise nye arbeider samt tidligere bilder i utvalg. Sandberg er født i Narvik og har sin fotografiske utdannelse fra England, samt fra studier hos den amerikanske fotografen Thomas J. Cooper. Etter endt utdanning var Sandberg med å etablere Fotogalleriet, et eget galleri for fotokunst i Oslo. Virksomheten var kollektivt orientert og utviklet seg raskt til å bli et viktig samlingssted for tidens yngre fotokunstnere og entusiaster. Sammen med organisasjonen "Forbundet Frie Fotografer" innledet etableringen begynnelsen på en vital epoke for fotokunstens vilkår og synlighet i offentligheten. Sandberg har hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger over hele Europa. Av tidligere utstillinger kan det nevnes spesielt hans store retrospektive utstilling på Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst i Oslo i 2000. Sandberg er også representert i flere skandinaviske og europeiske samlinger, deriblant kan nevnes Moderna Museet i Stockholm, Victoria & Albert Museum i London, Astrup Fearnley Museet og Museet for Samtidskunst i Oslo.

Klarinettisten Håvard Lund stod ifølge Øyvind Arvola for en av fjorårets store festspillopplevelser da publikum fikk male bort en fotballkamp (hvordan man nå gjør det – ?) til musikk av Stravinsky. Nå er Lund tilbake i kombinasjon med akkordeonisten Frode Haltli og vokalisten Jarle Bernhoft, i en konsert ingen helt vet hva er. Så da er det bare å komme seg til Harstad for å sjekke det ut.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no