Marianne Heske på Nasjonalbiblioteket

Marianne Heskes utstilling "Illuminations" kan nå oppleves i Nasjonalbilbiloteket på Solli plass i Oslo. Utstillingen varer frem til 15. oktober, og ble åpnet til musikk av medlemmer fra Ensemble Ernst. Det er omvisning i utstillingen og i Nasjonalbiblioteket hver torsdag kl. 18 og hver lørdag kl. 13. - I Marianne Heskes installasjon er lysbølgene fra universet fanget av videokameraet og reflektert i naturens former og elementer, skriver utstillingsansvarlig Daniela Büchten.

Marianne Heske:

Av Daniela Büchten, utstillings- og arrangementsansvarlig, Nasjonalbiblioteket

Farger og lys vibrerer på veggen. Lys blir frosset inne, fanget av store papirark, i flytende farger og former. Noen ark ligger i ruller. Noen utgjør en bok. En bok full av lys: en illuminasjon.

Illuminatio på latin betyr belysning, opplysning – både ordrett og i åndelig forstand. Illuminasjoner i middelalderen var ikke bare vakre og fargerikt utsmykket. De var samtidig et resultat
av og et middel til guddommelig opplysning. I Marianne Heskes installasjon er lysbølgene fra universet fanget av videokameraet og reflektert i naturens former og elementer. Stein og jord forvandles
gjennom vannet, gjennom smeltet is. Den digitale videoen bearbeides visuelt av kunstneren. Stillbilder fra videoen blir overført til håndlaget papir, et fargeunivers i alle fargespekter. Natur er blitt omformet til kultur, synlig i det sentrale, kulturbærende mediet: boken, og det elektroniske språk.

Installasjonen «Illuminations» tar opp sentrale spørsmål i vår kultur. Hvordan blir kunnskap formidlet gjennom boken eller gjennom moderne teknologi? Hva skjer når informasjon blir overført fra et medium til et annet? Hvilken rolle spiller papir? Heske bruker en type papir, Daphne Papyracea, som er laget i Himalaya, av trær som vokser opp til 2400 meter over havet. Produksjonsprosessen er synlig i den urolige overflaten, i papirfibrene.

Treet er fortsatt til stede.

I Marianne Heskes installasjon utgjør dette et helt kosmisk univers, fra to verdensdeler, papir fra Himalaya og video fra norsk natur. Sammen danner de noe helt nytt, en bok, et kunstverk. Heske beskriver selve kjernen i mediet bok, som for hver ny leser blir en personlig, visuell reise. Installasjonen reflekterer dermed ikke bare spenningsfeltet mellom natur og kultur, men også papirets og bokens sentrale betydning i vår felles historie, kombinert med de nye mediers lysende spor.

Marianne Heske er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Hun er utdannet i Bergen, Paris, London og Maastricht. Allerede i begynnelsen av 70-årene i Paris eksperimenterte Heske med video. Hun brukte snart det nye mediet til noe ganske uvanlig, nemlig landskaps- «maleri». Utstyrt med tungt videoutstyr fanget hun lysbølgene i naturen. Siden ble fargene i videoen bearbeidet og deretter trykket på papir, metall, silke o.a. materialer.

Heskes verker fokuserer på begrepene kultur og natur. Hennes installasjoner, grafikk og «video-malerier» blir vist på tallrike utstillinger, både i Norge og i utlandet. Hun representerte Norge bl.a. på biennalen i Venezia i 1986 og på Verdensutstillingen i Hannover i år 2000.

Marianne Heske: «Illuminations» vises fra 15. august til 15. oktober. Andre arrangementer på Nasjonalbiblioteket finner du på denne siden.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no