Solidaritetsmarkering for New Orleans

Lørdag 10. september arrangerer jazzmiljøet i Oslo en håndsrekning til New Orelans, som nylig ble svært hardt rammet av orkanen Katrina. En rekke New Orleans-elskere stiller nå opp i "second line" for den legendariske musikkbyen. - Vi er mange som har valfartet til denne byen og gledet oss over musikken der. Nå vil vi gi litt tilbake av alt det vi har fått, sier Carl Petter Opsahl, som har tatt initiativet til konserten og gateparaden.

Carl Petter Opahl, 2003

Lørdag 10. september arrangerer New Orleans Workshop Jazzclub, Oslo Jazzfestival, Gamle Logen og Den norske Sjømannskirke gateparade og støttekonsert til inntekt for Røde Kors sitt hjelpearbeid i de orkanherjede områdene. Norges fremste utøvere av New Orleans-musikk spiller.

Gateparaden går fra Stortorvet kl. 12.00. med bl.a. Kampen Janitsjarorkester. Konserten finner sted i Gamle Logen og begynner kl. 20.00. Her kan publikum høre Morten Gunnar Larsen, Big Chief Jazzband, Tord Gustavsen, Caledonia Jazzband og Dr. Bekken. Det vil også bli appell ved statsråd Valgerd Svarstad Haugland.

Orkanen Katrina har forårsaket ufattelige skader i Louisiana, Mississippi og Alabama. Ennå er det for tidlig å si noe om skadenes omfang, men det er klart at hundretusener har fått hjemmene sine ødelagt. Tusener kan ha omkommet og en lang rekke kulturelle minnesmerker er totalskadet. I New Orleans har det i tillegg vært tilløp til opptøyer og lovløse tilstander. Særlig er det mange fattige som har blitt rammet.

- New Orleans er jazzens vugge. Vi er mange som har valfartet til denne byen og gledet oss over musikken der. Byen har gitt oss opplevelser som vi for alltid bærer med oss. Mange av oss har venner og musikerkolleger der. Mange av dem er nå uten hjem og uten jobb med en svært uttrygg fremtid. Vi vil derfor gi litt tilbake av alt det vi har fått, sier initiativtager Carl Petter Opsahl.

Second Line er et uttrykk fra New Orleans, og viser til de som følger etter orkesteret i en parade eller en begravelse.

- Nå vil vi som har blitt preget av denne byen forme en Second Line for New Orleans og vise vår solidaritet og støtte til de som er rammet. Samtidig oppfordrer vi alle musikere som har blitt inspirert av den rike kulturen i de orkanrammede områdene, om å gi en spillejobb eller på annen måte gi sin støtte.

- Det kan ta måneder før folk kan vende tilbake til sine hjem - og mange har ingen hjem å vende tilbake til, avslutter Opsahl.

Morten Gunnar Larsen er en av verdens fremste fortolkere av ragtime, og er en etterspurt utøver til festivaler og konsertarenaer verden over. Han har gitt ut en rekke kritikerroste og prisbelønte plater. Han har nære bånd til New Orleans. Han var musikalsk leder for suksessoppsetningen "One Mo Time" fra 1979-81, som ble fremført i New Orleans, New York og Washington. Senere laget han oppsetningen "Jelly Roll!" i samarbeid med skuespiller Vernel Bagneris. Morten Gunnar Larsen har vært med i Magnolia Jazzband og Ytre Suløen og I 1977 startet han Ophelia Ragtime Orchestra.

Big Chief Jazzband er med sine over 50 år et av verdens eldste jazzband. Dette populære orkesteret har spilt verden over og har vært en bærebjelke i norsk jazzliv. De har gjestet New Orleans en rekke ganger og er æresborgere av New Orleans. Orkesterets leder, Eivind Solberg ble æresborger allerede i 1967.

Tord Gustavsen har erobret jazzverdenen med sine trioinnspillinger "Changing Places" (2003) og "The Ground" (2005). "The Ground" lå flere uker på toppen av VG-lista, noe som er svært uvanlig for et instrumentalt jazzalbum. Carl Petter Opsahl og Tord Gustavsen har samarbeidet over lang tid, noe som blant annet er dokumentert på platen "Indigodalen" (2001)

Dr Bekken (Tor Einar Bekken) representerer den rike pianotradisjonen fra Louisiana, med utøvere som Professor Longhair, James Booker, Fats Domino, Dr John m. fl. Han har spilt på de fleste festivaler i Norge alene eller sammen med anerkjente utøvere fra New Orleans. Han har dessuten gitt ut fire plateinnspillinger og leder bandet The Bookerizers. Dr Bekken var i New Orleans så sent som i juli i år.

Caledonia Jazzband opptrådte på New Orleans Jazz & Heritage Festival i 1983 og har besøkt byen flere ganger siden. De har også opptrådt og laget plater med utøvere fra New Orleans, ikke minst med den kjente trompetisten Wendell Brunious som i en årrekke var orkesterleder på berømte Preservation Hall. Orkesteret er æresborgere av New Orleans.

Kampen Janitsjarorkester er også æresborgere av New Orleans, etter et besøk i 1999. Dette svært dyktige og populære orkesteret ble stiftet i 1929, få år etter at Louis Armstrong og Jelly Roll Morton stod for noen av jazzens klassiske innspillinger. De har da også flere Jelly Roll Morton komposisjoner på repertoaret.

Kveldens konferansier, Carl Petter Opsahl, er med i Caledonia Jazzband, er æresborger av New Orleans og bodde der i 1986. I dette året spilte han med All Star Brassband og deltok i en rekke parader og jazzbegravelser. Han er forfatter av "En fortelling om jazz" og jazzskribent i VG og Jazznytt.

Oppdatert informasjon finner du på www.carlpetter.com/neworleans.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no