Utfordringer i kø for The Core

Kvartetten The Core har lenge hatt en tradisjon for å ta inn gjestemusikere på sine konserter. Det har stort sett handlet om saksofonister, og på gjestelisten finnes blant andre Jonas Kullhammar, James Carter og Per "Texas" Johansson. Etter sitt meget sterke debutalbum, "Vision" fra 2004, har The Core nå spilt inn ny plate, med gitarist Nils-Olav Johansen med på laget. Samtidig står bandet på trappene til en turnè i Asia, der Bangladesh, Pakistan og India er destinasjoner. -Vi kommer til å møte ting vi overhodet ikke har greie på, sier låtskriver og trommeslager Espen Aalberg i The Core.

The Core 1 2005 (Foto: www.thecore.no)

Av Carl Kristian Johansen

-Asiaturen blir utrolig spennende, og kan åpne for helt nye impulser for oss, sier Aalberg.

I Bombay venter Fateh Ali (sitar, vokal), Prasanjit Mitra (tabla) og Kanchman Singh (fløyte), og sammen med The Core skal de besøke byer som Lahore, Dhaka, Islamabad og Dehli.

-Vi vet veldig lite om disse personene som musikere, men utfra CV'en deres ser det ut til at de har en relativt tradisjonell bakgrunn innenfor det man kanskje kan kalle Ravi Shankar-skolen. Fellestrekkene kan ligge i at The Core og mye indisk musikk befinner seg innenfor en modal-tradisjon, men i India har man selvsagt et helt annet tonespråk og en annen rytmikk, sier Aalberg.

World/New Age?

John Coltranes produksjon fra begynnelsen av 60-tallet var et sentralt referansepunkt for The Cores "Vision". Coltranes samarbeidspartner Pharoah Sanders fikk også sitt på det albumet gjennom ett spor som ganske enkelt ble titulert "Pharoah". Etter Coltranes død fortsatte Sanders samarbeidet med Coltranes kone Alice, og sammen satt de ut på en musikalsk (for deres del også religiøs) reise som integrerte egyptiske, indiske og orientalske elementer, med deres ståsted i jazz. Tanken om at den historien skal gjenta seg med The Core, og at bandet er har startet et første skritt mot World- New Age-bagen, forsvinner fort når Aalberg blir mer konkret.

-Vi skal fremdeles spille vår musikk, og dette kommer nok ikke til å ende som et World-prosjekt selv om samarbeidet helt sikkert blir improvisasjonsbasert. Vi må la musikken få rom til å utfolde seg, og vi må forsøke å finne tilnærmingsmåter slik at vi kan finne et felles uttrykk. Vi skal øve sammen noen dager før vi begynner på konsertene, håper ting blir mer konkretisert da, sier Aalberg.

Nytt kjernemedlem?

Ett av The Cores kjennemerker i livesammenheng er altså den utstrakte bruken av gjestemusikere. Nå har bandet invitert Nils-Olav Johansen som en mer fast gjest. Johansen var med i studio på innspillingen av det som skal bli The Cores andre album. Å bringe inn en gitarist var ikke bare enkelt.

-Jon Klette (direktør Jazzaway, journ. anm.) mente at Nils-Olav ville gjøre oss "fetere og mer groovy", som han sier det. Bandet måtte gå noen runder i tenkeboksen, og brukte litt tid på å sjekke ut plater med samme line up. Deriblant annet Arthur Blythe. Men vi ble veldig positivt overrasket av hvor bra det funket med Nils-Olav i studio, sier Aalberg.

Hvordan har hans inntreden påvirket bandet?

-Han blander seg veldig godt med Erlend (Slettevold, piano) og Kjetil (Møster, saksofon), og han er på ingen måte en typisk gitarist. Lydmessig har han også introdusert nye muligheter gjennom at han spiller et elektrisk instrument, sier Aalberg.

De nye låtene er utelukkende skrevet av Steinar Raknes (bass) og Aalberg.

-Albumet er preget av roligere låter enn før, og vi har greid å skape et større og kanskje mer orkestralt sound enn tidligere. Vi har ikke mistet energien som preget "Vision", men vi er kanskje litt mer temmet. Vi har faktisk med flere balladelignende låter. Litt mindre John Coltrane, og litt nærmere 1970, sier Aalberg.

Det forestående albumet til The Core har foreløpige arbeidstitlene "Caveman's Blues" og "Blue Sky", og slippes på Jazzaway Records i februar. Turen til Bangladesh, Pakistan og India er arrangert av Rikskonsertene. Spillestedene er som følger:

-18. nov: Jazz Yatra Mumbai (India)
-19. nov: Jazz Yatra Delhi (India)
-22. nov: World Performing Arts Lahore (Pakistan)
-23. nov: Jazz Islamabad (Pakistan)
-25. nov: Jazz Dhaka (Bangladesh)
-26. nov: Jazz Dhaka (Bangladesh)

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no