Jokke-låt ble tidenes norske

”To fulle menn” av Jokke & Valentinerne stakk av med seieren i NRK P3 og Spirits lytter- og leserkåring av ”tidenes norske låt”. Hakk i hæl fulgte ”Splitter pine” av DumDum Boys, og det var utvilsomt veteranene fra 1980- og 1990-tallet som dominerte på toppen av lista: Turboneger, a-Ha, Seigmen, Raga Rockers, Madrugada, Bigbang og deLillos knuste all motstand. Kåringa viser hvor sterk posisjon avdøde Joachim ”Jokke” Nielsen har, og nå ønsker flere av Oslos politikere attpåtil å gi Nielsen en egen gate i hjembyen hans.

Joachim Nielsen (foto: May-Irene Aasen)

Av Øyvind Holen

Hele 25 av de 100 nominerte låtene i kåringa av ”tidenes norske låt” var fra 2000 og oppover, mens den eldste deltageren var The Kids’ ”Forelska i lærer’n” fra 1980. Når vi ser på den ferdige lista etter at publikum har sagt sitt, er det liten tvil om at det er de moderne klassikerne fra 1980- og 1990-tallet som dominerer fullstendig. ”To fulle menn” av Jokke & Valentinerne vant etter sterk konkurranse med DumDum Boys’ ”Splitter pine”, mens Jokke & co. Også kapret 4., 8. og 19. plass med henholdsvis låtene ”Her kommer vinteren”, ”Sola skinner” og ”Jeg er redd”. Over 30 000 stemmer ble registrert.

Varm fortellerglede og humor

NRK skriver følgende om vinnerlåta: ”Enten du var 17 år i 1987 eller 2005, så er det like stas å vræle åpningslinjene ’ketchup på skjorta, sennep i ræva’ på vorspiel. En uslitelig partylåt, framført med varm fortellerglede og humor. Låta ble spilt inn på Norsk Lydskole i Oslo, som Jokke & Valentinerne fikk bruke etter at Jokkes bror Christopher Nielsen hadde gjort en dekoreringsjobb på skolen. Både EP'n ’To fulle menn’ og albumet ’Et hundeliv’ ble gitt ut på JEPS (Jokkes eget plateselskap), og har aldri vært innom VG-lista. ’Et hundeliv’ solgte 4000 eksemplarer det første året. Så det har på alle måter vært en lang reise for ’To fulle menn’ - fra den gang ’Goggen fikk juling og jeg blei taua’ til statusen som tidenes norske låt.”

- Selvfølgelig! Dette er underdogens vinner, og en anerkjennelse av Joachim Nielsen som den store, folkelige rockpoeten. Låtene hans fungerer perfekt på fest, men de når også fram til folks hjerter. Det har vært mye snakk om "den nye Jokke". Men den nye Jokke har aldri dukka opp. Eller rettere sagt; det er ingen som slår Jokkes jovialitet, språklige treffsikkerhet og evne til å skrive sentimentalt fengende hits, sier P3s musikksjef Håkon Moslet til NRK.no.

Instant classic

Andreplassen i kåringa, ”Splitter pine”, beskrives av NRK på dette viset: ”I likhet med ’To fulle menn’ er det kombinasjonen av teksten og melodien som gjør den så stor! Låta ble en ’instant classic’ fra dagen den ble gitt ut! Det ultimate, seige riffet og den drivende trommebeaten og tekstlinjer som ’Hei, hvor enn du er i verden/det er deilig å sløve i skyggen/hold deg våken, nå skjerpes greiene/store høvding/skviser litt hardere’, gjorde den til en instant classic fra den dagen den ble gitt ut. Legenden forteller om et DumDum Boys som sleit med både gitarriff og trommebeat da låta ble spilt inn. Det var senebetennelse og det var vanskeligheter med å få trommebeaten så bra som bandet og produsent Roger Valstad ville ha det. Resultatet ble at man ringte Stage Dolls - et pompøst heavyband som på den tida ble sett på som den rake motsetningen av de fremadstormende ex-punkerne i DumDum. Men husk det neste gang du vræler ’mas, mas mas over hele linja/mandag hele året’; det er Stage Dolls-gutta Torstein Flakne som spiller riffet og Terje Storli som spiller bass.

Ingen Jokke-aveny i år

I andre Jokke-nyheter har oslopolitikere foreslått at Joachim Nielsen får en gate, et torg eller en bro i Bjørvika, Bispevika eller Lohavn oppkalt etter seg. 20. desember skal Oslo-politikerne fatte et vedtak om navnene på flere gater i et område øst for Akerselva som går gjennom store forandringer. Hele 400 navneforslag er kommet inn, blant annet Trygve Bratteli, Knut Hamsun, Annette Thommessen og altså Joachim Nielsen.

- Også den type musikere har en viktig rolle i hovedstaden. Joachim Nielsen har en sterk Oslo-profil. Det er viktig å hedre personer som ikke kommer fra den såkalte finkulturen, sier Åge Skøelv (SV), leder for bydelsutvalget i Gamle Oslo, til VG.

Nestlederen i bydelsutvalg, Tore H. Vigerust fra Høyre, synes derimot ikke Jokke skal få sin egen gatestubb, plass eller bro. Nielsen var opprinnelig ikke representert i bunken av forslag som kom inn til komiteen som behandler saken, men ble fremmet av representanter fra RV, SV, Venstre og Høyre i en protokolltilførsel.

- Nielsen har ingen mulighet til å få en egen gate nå. At han nevnes, er nok et uttrykk for at noen ønsker Jokke øverst på listen over kandidater neste år, når nye gater skal navnsettes. Dette kommer til å skje over en periode på 6-7 år, forklarer Vigerust.


Her er de 20 øverste plassene på ”tidenes norske låt” ifølge lytterne av NRK P3 og leserne av Spirit. Les hele lista her.

1. Jokke & Valentinerne: To fulle menn
2. DumDum Boys: Splitter pine
3. Turboneger: Get It On
4. Jokke & Valentinerne: Her kommer vinteren
5. a-Ha: Take On Me
6. Turboneger: The Age Of Pamparius
7. Seigmen: Metropolis
8. Jokke & Valentinerne: Sola skinner
9. Raga Rockers: Noen å hate
10. Turboneger: I Got Erection
11. Motorpsycho: The Nerve Tattoo
12. Madrugada: Majesty
13. Bigbang: Wild Bird
14. TNT: 10.000 Lovers
15. Kaizers Orchestra: Ompa til du dør
16. Marius Müller: Den du veit
17. Raga Rockers: Hun er fri
18. deLillos: Kokken Tor
19. Jokke & Valentinerne: Jeg er redd
20. DumDum Boys: Tyven

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no