Shadowland feirer 10 år på John Dee

Shadowland feirer seg selv i disse dager. Dette er nemlig det tiende året platebutikken i Storgata 9 kan tilby sine tjenster til den delen av musikkpublikummet som ønsker å tilføre en dose synth, industrial, EBM, goth, og mye annet, til sine platesamlinger. Innehaver Stefan Rosell markerer 10-års jubileet med konsert på John Dee lørdag 8. april. På scenen står Colony 5 og Spetsnaz, som Rosell er av svensk herkomst. Rosells engasjement for sjangermusikken er brennende, dette omfatter også norsk musikk fra 80-tallet som i stor grad har gått i den kollektive glemmeboken: - Det er mye bra norsk musikk som ingen bryr seg om. I Sverige gis det stadig ut samleskiver som tar vare på musikkhistorien. 80-tallet og første halvdel av 90-tallet blir fortrengt her, sier Rosell til Ballade.

Fra Shadowland 1 2006

Av Carl Kristian Johansen

Fram til i fjor lå Shadowland i Pilestredet nedenfor St. Olavs plass. Grunnet mye fram og tilbake med ny forvalter av bygården Shadowland var lokalisert i, bestemte Rosell seg til slutt for finne nye lokaler. Storgata 9, vis à vis NAF-huset, ble ny adresse, og flyttingen gav samtidig økt omsetning.

- Flyttingen utgjorde en stor forskjell. Storgata er mer sentralt beliggende, og Shadowland får mye oftere besøk nå. Her er det er lettere å droppe innom for å kikke littegrann, mens Pilestredet var liten omvei. Det har hatt positive konskevenser for omsetningen.

- Den første butikken i Pilestredet var ganske mørk inventarmessig. Nå har Shadowland også en betraktelig lysere framtoning, og det hjelper på. Det du ser først har betydning, og nå er førsteinntrykket mer spiselig, sier Stefan Rosell.

Øy! Harru no Darkthrone, eller?
Shadowland i alle år slitt med et rykte om at det var en butikk for black metal-musikk. Det er har ikke endret seg nevneverdig.

- Det er nok fordi Shadowland er et skummelt navn. Men grunnideen med butikknavnet er at Shadowland ligger skyggelandet i forhold til hva andre butikker driver med.

- Jeg har arrangert konserter i tolv år, men nesten uansett hva jeg har tatt til byen har pressen skrevet at det handler om black metal. Om jeg hadde arrangert en Kraftwerk-konsert hadde pressen sikkert skrevet ”black metal-bandet Kraftwerk til Norge”, sier en oppgitt Rosell.

Black metal finnes det altså lite av i Rosells butikk. Det man derimot kan finne på Shadowland, både på vinyl, CD og DVD, er synthmusikk, goth, og eksperimentell musikk med røtter i 80-tallets frislipp av uttrykk etter punkrevolusjonen.

- Jeg fører mye innenfor det europeiske begrepet av industri som Throbbing Gristle, Coil og Einstürzende Neubauten. Her finnes også When, Residents, Biosphere. I den mer gotiske sfæren er selvsagt The Sisters of Mercy, Fields of the Nephilim og Bauhaus de største, av synthpop finnes Depeche Mode og Kraftwerk, sier Rosell.

Holder liv i scenen
Hvilke norske artister kan du si er typiske for Shadowland?

- Jeg har allerede nevnt When og Biosphere, men av norsk musikk er det nok Apoptygma Berzerk jeg selger mest av. Icon of Coil og CombiChrist går også bra. Hvis jeg sier flere ender jeg nok opp med å nevne alle bandene fra Fredrikstad, ler Rosell.

Rosell driver også utstrakt konsert og klubbvirksomhet i Oslo. Klubbkveldene Shadowlove og Bodylove foregår på John Dee, og Rosell booker også artister til andre scener. Hva slags betydning har denne virksomeheten hatt for Shadowland?

- Klubb- og konsertvirksomheten har aldri hatt noen økonomisk betydning for butikken, er jeg heldig så har det gått rundt. Den eneste baktanken jeg har er å holde scenen ved like. Hvis det ikke skjer noen ting ute på byen vil folk til slutt bare sitte hjemme på ræva. Derfor er den biten veldig viktig.

- Og det er ren ideel virksomhet. Hvis jeg skulle hatt som formål å tjene penger måtte jeg kjørt konserter med BigBang eller D.D.E., og da kunne jeg like gjerne solgt melk på RIMI, sier Rosell.

Ærlighet varer lengst
Så du er opptatt av å stå inne for den musikken du selger?

- Dette handler om å ikke prostituere seg. Jeg sier ikke til en kunde at skiva er kanonbra fordi jeg skal selge, da vil jeg heller oppfordre kunden til å ta en lytt og bestemme selv. Jeg vil ha et ærlig forhold til mine kunder, og det føler jeg at jeg har oppnådd gjennom disse ti årene, sier Rosell.

Kan du beskrive din typiske kunde?

- Vanligvis er det lett å se at folk er kunder i den og den butikken. Slik er det ikke her. Jeg har en bred kundekrets som er ganske ulik. Og den består av alt fra små gutter og jenter, til menn i dress i 60-årene. Det finnes ingen kodeks som er felles for de som kommer hit, sier Rosell.

Det er mange spesialforhandlere på Shadowlands størrelse som har måttet stenge dørene gjennom årene. Spesielt etter at de store kjedene for alvor etablerte seg på markedet i løpet av 90-tallet. Hvor lenge kan du drive Shadowland?

- Det har legen spurt meg om også, ler Rosell.

- Det er nok ikke så mange som vil jobbe så mye som jeg gjør for så lite penger. Jeg har ikke hatt ferie på ti år. Jeg har hatt langhelger, men ingen lengre ferie på ti år. Det er det man kaller for stahet. Skal man få dette til å fungere må man jobbe hardt for det, så jeg er stygt redd for at jeg er her om ti år, ler Rosell.

- Norge fortrenger 80-tallet
Da det dukket opp problemer i forbindelse med Rosells forrige lokale vurderte han faktisk å kutte ut Shadowland ”og få seg en ordentlig jobb”. Men å jobbe for noen andre ble en uutholdelig tanke for Rosell, etter ti år som sin egen arbeidsgiver.

- Jeg har jobbet i vanlig platebutikk i noen år og solgt VG-listemusikk. Kneipbrød er mer interessant for meg enn Mariah Carey, så det vil bli vanskelig for meg å gå tilbake til noe slikt. Da vil jeg holde meg til det jeg kan. Selv om jeg ikke kan garantere 20-årsjubileum håper jeg å kunne fortsette med Shadowland lenge enda, og jeg kommer også til å fortsette med konserter og klubbarrangementer, sier Rosell.

Som en avslutning på denne seansen fikk Rosell muligheten til å trekke fram fem norske album han setter stor pris på. Han avslo, og ville heller trekke fram fem norske artister han har et spesielt forhold til. Alle eksemplene startet på 80-tallet, eller har grunnfestet uttrykket sitt i det tiåret.

- Holy Toy, De Press, Fra Lippo Lippi, Svart Klovn og Bel Canto. Det er er mitt tiår, sier Rosell. Det er mye bra norsk musikk fra 80-tallet som ingen bryr seg om. I Sverige gis det stadig ut samleskiver som tar vare på denne delen av musikkhistorien. 80-tallet og første halvdel av 90-tallet blir fortrengt her i Norge. Man skal ikke glemme band som har gitt ut albumene sine på kassett, eller bare har noen 7-tommere på samvittigheten, avslutter Rosell.

Shadowland feirer sine 10 år på Osloscenen John Dee lørdag 8 april. På scenen står de svenske bandene Colony 5 og Spetsnaz. Billettene koster 150 kr.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no