Sound of Mu - et lite sted for store oppdagelser

Happy Days Sound Festival arrangerer i disse dager et sideprogram på lille Sound of Mu i Oslo. En strykekvartett fra Filharmonien, visning av videodokumentasjonen "Perler fra serialismen" av Bodil Furu og et kammerensemble vil gjeste det nystartede stedet. Mu åpner også dørene sine for både improvisasjonsmusikk, elektroniske eksperimenter, videokunst og performances. På kort tid har stedet markert seg som et levende møtested for mange miljøer.

Sound Of Mu-illustrasjon 1 (design: Anne Bang Steinsvik og Astrid Loraas)

Av Bjørn Hammershaug

En festival i festivalen

- Samarbeidet med Happy Days falt seg ganske naturlig, forteller Bjarne Larsen til Ballade. Han har hovedansvar for booking av artisterer, og er én av cirka 15 ildsjeler som etter tre års kamp mot byråkratiet endelig har fått startet opp dette kunstner/musikerdrevne stedet. 

- Trond Reinholdtsen fra Happy Days holder til i samme bygård som Mu, en gård som i hovedsak huser kunstnere og musikere tilknyttet stedet, og han ønsket et fast holdepunkt for en festival som ikke hadde noe bestemt tilholdssted. Vi kan være en slikt uformell møteplass for ulike happenings, og sysler med tanken om et lignende samarbeid med Oslo World Music Festival - en festival inne i festivalen, sier Larsen.

Det er ikke lenge siden Sound of Mu åpnet sine lokaler på Grünerløkka i Oslo. Med bare ett rom på 50 m2 har de ikke store boltreplassen, men aktiviteten har det ikke vært noe i veien med, og spennvidden i programmet er meget stor. 

Lav terskel - høy kvalitet

- I prinsippet er jeg glad i dobbel-bookinger, der ulike miljøer som på papiret ikke passer sammen kan møtes og kanskje finne ut at de faktisk kan forholde seg til hverandre, sier Larsen. Han er selv kjent fra en rekke ulike prosjekter, blant annet Salvatore, International and Coffee, Lasso og Origami Arktika. Nettopp Origami kan løselig knyttes til "Mu-miljøet", det samme kan kretsen rundt Metronomicon Audio. Blant de som har opptrådd her så langt kan nevnes Center of the Universe, Kobi, argentinske Anla Curtis og N-Collective. Ett av de faste innslagene heter Radiator, et klubbkonsept ved Alexander Rishaug. Konsertserien Dans for Voksne benytter også stedet til arrangement som egner seg i mindre format. 

- Jeg tror det er sunt å bryne seg på ulike miljøer. Vi ønsker å være et møtepunkt for forskjellige kulturer. Det er for mange rendyrka steder, mener Larsen. - Det er positivt hvis vi for eksempel lykkes å dra samtidsmusikken ned på et barmiljø, og klarer å skjære bort noen av de lagene som står mellom denne musikken og publikum. Vi ønsker en lav terskel, med høy kvalitet.

Et alternativ til hovedstrømmen

Sound of Mu ønsker å markere seg som et reelt alternativ til den mer kommersielle klubbscenen i hovestaden, og med lettdrevne, små lokaler kan de huse artister på mer fleksibelt grunnlag enn storebror Blå og fetter Spasibar. 

- Det er en kraftig mainstream i våre dager som suger til seg alternativ kultur, og vi mener det er behov for et sted som motvirker dette, ikke minst den eneretten rocken har fått mange steder. Det er lite sprengkraft igjen i akkurat det uttrykket. Improvisasjonsmusikk utfordrer en del konvensjoner, sier Larsen og poengterer dermed at særlig denne står sterkt på stedet. Men det er ikke absolutt. Med på laget finnes f.eks folk fra billedkunsten (Lars Paalgaard), litteraturen (Barry Cavanagh) og rocken (Petter Pogo) som alle bidrar med sine impulser. 

Et lite rom kan også gi store muligheter. Alle veggene er så langt utnyttet på et vis, og siden stedet ikke har scene skapes det en helt spesiell intimitet mellom publikum og artist. Et heldekkende vindu ut mot den traffikerte gaten tiltrekker seg også skuelystne som nærmest blir en del av selve rommet. 

- Vi har et fleksibelt flerbruksrom, med muligheter for utstillinger av maleri/fotografier, installasjoner, film og nettbasert kunst. Vi jobber dessuten med enda høyere aktivitet særlig på musikkfronten, og ser stadig etter nye samarbeidspartnere, sier Bjarne Larsen, og kan lokke med lave kostnader, et bra PA-anlegg og godt besøk for de som er potensielt interessert. 

- Ønsket er at det alltid skal skje noe på Sound of Mu, det skal være et sted der folk kan stikke innom for en pils eller kaffe, og samtidig få seg en positiv overraskelse for en billig penge. 

Ravneskvalder og strupesang

Fremover i april arrangeres det blant annet konserter med Alpine Those Myriads og Origami Arktika, det blir utstilling ved Janicke Schønning, performance-konsert med RAVN ("ravneskvalder, tuvinsk strupesang, og støymusikk...") og magasinet Babylon: Tidskrift for Midtøsten og Nord-Afrika skal ha slippefest for sin kommende utgave. Akkurat det er et type arrangement Larsen ser videre muligheter å bygge videre på: - Dette stedet egner seg godt for debatter og foredrag, og jeg tror dessuten det er sunt for folk å få høynet allmenkunnskapen sin litt, smiler han. 

Mer om Sound of Mu og programmet fremover kan du lese her. Mer om Happy Days finner du i lenkene nedenfor.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no