Liten storm på kysten: Den femtende Riddu Riððu-festivalen

Den femtende utgaven av Riddu Riððu vil foregå i perioden 11. - 16. juli. Sted er Manndalen i Kåfjord kommune i Troms fylke. Flere av arrangementene avholdes på Aja Samisk senter i Manndalen, der også festivaladministrasjonen har tilholdssted. Det er også i ferd med å etableres et formidlingssenter i Manndalen, for at kompetansen og erfaringen Riddu Riððu har bygget opp gjennom femten år kan utnyttes på helårsbasis. I jubileumsåret vil festivalen hedre sine trofaste tilhengere ved å gi en konsert med Mari Boine som gave til publikum. Boine er i disse dager aktuell med med albumet ”Idjagiedas”, hennes 11. album siden debuten i 1982.

Mari Boine (Foto: universalmusic.no)

Av Carl Kristian Johansen

Riddu Riđđu startet i 1991, og artet seg nærmest som en grillfest det første året. Siden har festivalen vokst kraftig i omfang både publikumsmessig og i forhold til artistprogrammet.

- Riddu Riđđu betyr ”liten storm på kysten” på norsk. Vi var en gjeng som rett og slett hadde lyst til å lage en liten storm på kysten, en festival basert på den sjøsamiske kulturen. Vi syntes at den sjøsamiske kulturen var veldig bortgjemt og glemt. Vi ville lage litt storm og oppmerksomhet rundt det, sier festivalleder Camilla Brattland.

Hvordan definerer dere den sjøsamisk kulturen?

- Festivalen arrangeres i et sjøsamisk område, og det er en kontinuerlig debatt blant de rundt 70 personene i staben som handler om hvordan skal vi ta vare på og presentere moderne uttrykk fra egen kultur. Vi har programinnslag fra hele den samiske verden og vi diskuterer hele tiden hvordan vi skal vise det fram.

- Det sjøsamiske ligger også i at vi er verter for festivalen, så på mange måter er det med på å gjøre Riddu Riđđu til en del av moderne sjøsamiske kultur, sier Brattland.

For ikke lenge siden ble koften fra Lyngenområdet rekonstruert, og Brattland mener at dette er viktig faktor for sjøsamenes identitet i Manndalen.

- På festivalen er det mange som debuterer i den rekonstruerte Lyngenkoften. Det er mange som går i kofte på festivalen fordi det blir oppfattet som en trygg plass å ha den på seg, sier Brattland.

Kan man kan bli utsatt for negative reaksjoner hvis man går med koften i andre sammenhenger?

- Mange er redd for negative reaksjoner fra samfunnet rundt seg. Festivalen har bidratt til at det har endret seg ved at de som har på seg koften for første gang på festivalen, tør gå med den utenfor festivalområdet senere. Det må litt mot til for å gjøre det, sier Brattland.

Mari Boine
Mari Boine har gjestet Riddu Riđđu omtrent halvparten av disse femten årene, og hun avslutter også årets festival, som en gave fra festivalen til sitt publikum. Hva har Mari Boine betydd for Riddu Riđđu?

- Hun er et ikon i den samiske verden. Mari Boine har betydd utrolig mye for samisk identitet generelt. Hun skriver tekster som er veldig inspirerende og som går rett i hjertet på den situasjonen mange samer står i i dag.

- Boine-konserten blir en ekstra godbit. Alle ønsker at hun skal komme til festivalen, og det er spennende at hun presenterer nytt materiale i disse dager også. Hun er den største artisten vi kommer til å ha i år, sier Brattland.

I 1995 begynte festivalen for første gang å orientere seg utenfor Norges og Sapmis grenser. Da ble artister fra Russland, Canada og Grønland invitert til Manndalen. I 2000 konkretiserte festivalen et fokus på urfolk i nordområdene og i dag har Riddu Riđđu en status som internasjonal urbefolkningsfestival.

Som en forlengelse av det arbeidet er det i disse dager i ferd med å etableres et helårsbasert formidlingssenter for urfolk i Manndalen.

- Det er en videre institusjonalisering av arbeidet vi gjør gjennom Riddu Riđđu. Vi har etablert et stort nettverk mot andre urbefolkningsgrupper, og vi har mye erfaring og kompetanse i forhold til kulturformidling.

- Fokus blir på folkegrupper i de nordlige områdene. Ikke bare urbefolkning, men også minoriteter. Vi ekskluderer ikke de sørlige områdene av den grunn, men fokus vil altså ligge på nordområdene, sier Brattland.

Urfolkssenteret vil også fungere som et slags management for etniske grupper.

- Festivalen har fått mange forespørsler om å holde foredrag om sjøsamisk kultur og om vi formidler joik-oppdrag og så videre. Formidlingsenteret vil kunne bidra med fastere rammer slik at vi kan drive arbeidet med tematikk fra Riddu Riđđu-festivalen på profesjonell basis hele året. I år hadde vi blant annet en scene på by:Larm i Tromsø, sier Brattland.

Foruten Mari Boine er Adjagas, rapperen Slin Craze, og Anbjørg Pauline Oldervik foreløpige artister fra Sapmi, det kommer også artister fra Altay, Jakutia, Karelia, Alaska/Grønland, Sør-Afrika og Japan til Manndalen i sommer. Programmet er enda ikke fastsatt, nye artister kan komme til. Mer info på hjemmesidene til Riddu Riððu.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no