Boknakaran

Visegruppe fra Tromsø, dannet i 1994 av Malvin Skulbru, Ragnar Olsen, Jan Arvid Johansen og Pål Thorstensen. Navnet Boknakaran ble tatt fra boknafesken – en delikatesse som er verken blodfersk eller helt tørr – noe som de fire garvede karene syntes var en fin beskrivelse av seg selv. Boknakaran satser på egenkomponert materiale med norske tekster sunget på dialekt. Malvin Skulbru og Ragnar Olsen skriver tekst og melodi til sine egne viser, mens Jan Arvid Johansen setter musikk til tekster av Senja-dikteren Helge Stangnes. Gruppen spiller et utall akustiske instrumenter – alt fra gitarer og toradere til sekkepipe og hardingfele – noe som sammen med flerstemt sang er selve varemerket til gruppen. Konsertene inneholder også høytlesning av burleske dikt.

De fire medlemmene hadde alle markert seg i norsk musikkliv før de startet Boknakaran. Malvin Skulbru har siden 1980 arbeidet som musiker, komponist og forfatter. Han har gitt ut ni bøker, en EP, to kassetter og tre CD-er på egenhånd. Han mottok Torsken kommunes kulturpris i 1983. Ragnar Olsen har bakgrunn som visesanger fra tidlig på 70-tallet. Han spilte inn plater med Ungdomslaget Ny Von, Rallarlaget og Sverre Kjelsberg, og ga ut CD-en Polarlys i 1993. Olsen har mottatt en rekke priser i årenes løp, og var festspillkunstner under Festspillene i Nord-Norge 2004. Jan Arvid Johansen har vært frilansmusiker siden 1979. Han var med i Nordnorsk Visegruppe som ga ut to plater, og har samarbeidet med Trygve Hoff og Tove Karoline Knutsen. Pål Thorstensen har spilt med diverse jazzorkestre, bl.a. Balkansemblet, og har drevet teatergruppen La Strada.

Boknakaran spilte inn sin første plate under en konsert på vertshuset Skarven i Tromsø i 1994. Boken Den første boknaboka, med tekster og noter, tegninger og anekdoter, ble utgitt på Nordkalott-forlaget samme år. Høsten 1998 gjennomførte gruppen et turnéprosjekt med tittelen Moja på tvoja – et samarbeid med den karelske sanggruppen Rosonka og joikeren Ánde Somby. Konsertene ble holdt i Nordland, Finnmark og Karelia, og NRK laget en dokumentar fra turneen kalt Banjo, buss og balsam. Boknakaran har spilt mye utenfor landets grenser, bl.a. på festivaler i England, Danmark og i østerled. Gruppen mottok LOs kunstnerpris i 2000. Boknakaran har sitt eget plateselskap, Steinbeat Records, med en logo formet som en steinbit.

Unbløgged! (Steinbeat, 1994)
Oppståartid! (Steinbeat, 1996)
På kryss og ters (Steinbeat, 1999)
Moja på tvoja (Steinbeat, 2001)
Nær og der (Steinbeat, 2003)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Boknakaran er fire trubadurer som synger på nordnorsk og spiller på en mengde akustiske instrumenter. ''På kryss og ters'' (1999) er deres tredje CD


Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no