De Musikalske Dvergene

Rockeband fra Bergen, dannet 1980 av Helge Grønhaug (vokal, gitar), Arne Grønhaug (gitar), Bo Grønningsæter (trommer), Erling Hjertnes (bass) og Allert Bøkenes (gitar). De er kanskje det mest erkebergenske av alle bergensband. I løpet av noen hektiske år tidlig på 90-tallet ble De Musikalske Dvergene et begrep i Bergen. Gruppens opprinnelige credo var «Garantert ambisjonsløs rock», men stikk i strid med disse intensjonene klarte Dvergene å bli et av Bergens mest populære band gjennom tidene.

De fem relativt voksne herrene som slo seg sammen høsten 1980 under navnet De Musikalske Dvergene, hadde alle erfaring fra tidligere band. Helge Grønhaug var helt fra starten av gruppens vokalist og låtskriver. Sangene hans handler nesten uten unntak om antihelten – den lille mann i gata og hans trivielle problemer. Tekstene har som regel et snev av tragikomisk realisme som gjør at lytteren kjenner seg igjen – og gjerne ler. Musikken er dypt forankret i 60-tallsrocken, spesielt britiske The Kinks og amerikanske Grateful Dead.

Bo Grønningsæter forlot bandet høsten 1983 og ble etterfulgt av Per Helge Hansen. Omtrent samtidig begynte løftet om å holde en så lav profil som mulig å rakne. To år senere ga de ut singlen «Tempo Corvette»/«Timen før midnatt» på eget selskap, men fremdeles bedyret de at de aldri skulle spille utenfor «de gule bussene», dvs. Bergen sentrum. Dette løftet klarte de å holde frem til den første LP-en ble innspilt i 1988 med Svein Hovland (fra Blind Date) som produsent. Like før arbeidet med denne platen var fullført, leverte Hansen sin avskjed. Den ble imidlertid ikke innvilget før han hadde lovet å finne en erstatter. Hansen overtalte veteranen Karsten Olsen (fra bl.a. Nøkken) til å bli medlem.

Opptakene til gruppens første LP kom i retur fra alle plateselskapene som fikk den tilsendt, og dermed ble Det Bergenske Kultkompani opprettet. LP-en inneholdt en rekke låter som ble klassikere mellom de syv fjell; blant dem «Torsdagsfisken», «Tomgodsets dronning» og «Sinte gamle menn». Platen kom på markedet i mars 1989 og ble en salgssuksess (nær 20 000 solgte). NRK fulgte opp med et TV-program om dette aparte fenomenet fra Bergen. Dvergenes andre (1990) ble en enda større suksess enn debuten, med favoritter som «God morgen Fredriksen», «Eg gjør så godt eg kan» og «Rolig rock'n'roll». Svein Hovland var produsent på en plate som ble utgitt i november 1990 og til slutt passerte 20 000 i salg. Her passer det å nevne at BMG takket nei til Dvergene for andre gang, selv om selskapet var sikret gevinst.

Dvergfeberen i Bergen resulterte i at bandet laget sin egen bok. Ned Abels Allé (Eide forlag) kom ut i oktober 1991 med singlen «Abels Allé»/«Dverg år» vedlagt. Et års tid senere sluttet bokens forfatter Bøkenes. I stedet for å erstatte ham med en ny gitarist, valgte Dvergene å hente inn en mann på tangenter. Yngve Jacobsens inntreden gjorde at bandets musikk ble mindre gitardominert, noe som kom tydelig frem på Arbeid for trygd (1991), hvor også blåserrekken Sinte gamle menn deltok. Igjen var Svein Hovland produsent og medmusiker, igjen var sangene skrevet av Helge Grønhaug, men salget var noe mindre enn forgjengerne.

I løpet av 90-tallet utviklet Dvergene et nytt konsept parallelt med sine egne komposisjoner. Dette gikk ut på å sette bergenske tekster til noen av de beste sangene til Ray Davies fra The Kinks. Til å hjelpe seg på scenen og i studio inviterte de Frode Alnæs, og dette ble møtt med ovasjoner fra både publikum og presse. «Sunny Afternoon» ble til «Sol over byen», «Holiday Romance» til «Sidesprang på Os», til og med «You Really Got Me» lot seg synge på bergensk (som «No har du fått meg»). Til tross for solid håndverk – og Alnæs' medvirken, ikke minst – tok det mange år fra platen ble unnfanget til den ble utgitt. Da den omsider forelå, kunne bergensrocken notere seg for enda en klassiker fra bandet som en gang i tiden forsikret sine tilhengere om at de aldri skulle lage plater.

En klase bananer og en enkel seng (Det Bergenske Kultkompani, 1989)
Dvergenes andre (Det Bergenske Kultkompani, 1990)
Arbeid for trygd (Det Bergenske Kultkompani, 1994)
Veldig respektable menn (Tylden & Co., 2004)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Debut-LP-en til De Musikalske Dvergene, ''En klase bananer og en enkel seng'' (1989), er en klassiker i bergensrocken


Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no