Jannicke/J-Diva

Gry Jannicke Jarlum, artist, f. 06.04.1962 i Oslo. Hun tilbrakte sine første år i Oslo, men flyttet sammen med familien til Sverige da hun var tolv år gammel. Hennes musikalske karriere startet i Sverige i 1978, da hun vant en stor talentkonkurranse. Etter seieren fikk hun seks platetilbud, men moren takket nei til samtlige, fordi hun mente at Jannicke var for ung.

I 1979 flyttet hun tilbake til Oslo og begynte å jobbe på Posten. Hun sang litt med tilfeldige band, og i 1981 fikk hun platekontrakt med selskapet Talent. Debutsinglen «Svake mennesker»/«Sin egen stil» toppet de norske hitlistene i mars 1981, og singlen lå på VG-lista nesten et halvt år. Debutalbumet Min stil (1981) nådde tredjeplass, og solgte nok til å få diamantplate. Musikken på dette albumet var forholdsvis enkel rock, ikledd tekster fremført på et sjarmerende norsk-svensk.

Jannicke hadde vokst opp med 50-tallsrock hjemme, og hun bestemte seg for å lage et album med 50-talls-klassikere året etter. Albumet ble spilt inn i Sverige, med den svenske artisten Jerry Williams’ backingband. Det ble sølvplate på My Rock’n’roll Album (1982). Samme utmerkelse fikk album nummer tre, Draculas Datter (1983), hvor hun hadde gått tilbake til 80-tallsrocken igjen. På denne tida var det at hun dannet sitt eget backingband, som fortsatte samarbeidet etter at de ikke hadde noe å gjøre med Jannicke lengre, under navnet Road.

Album nummer fire kom i 1985, Change. Mye av musikken på den besto av heavy-rock, men med noen mer moderne musikalske innslag, som rap. Samme år flyttet hun til Hamar, hvor hun i flere år drev en kolonialforretning.

I 1989 var hun utsatt for en bilulykke, men i 1992 var hun på ny plateaktuell. Denne gang het albumet World of Wisdom, og musikken helte sterkt i retning av moderne svart musikk. Jannicke hadde tydelig hørt på artister som James Brown, Tina Turner, Prince og Etta James.

Tidlig på 1990-tallet opplevde hun og ei venninne en UFO på nært hold, og dette ble en opplevelse som preget mye av det hun senere gjorde. Hun skrev en bok om opplevelsen i 1994 i Du er jeg. Med boka fulgte en CD med samme navn. Hun reiste rundt og holdt foredrag om emnet, og det var ganske stille noen år på musikkfronten. I 1998 flyttet hun til USA for en tid.

I 2002 var hun tilbake igjen, og på ny på full fart inn i rampelyset. Nå kalte hun seg J-Diva, og imaget var langt mer sexy og utfordrende enn tidligere. Hun ga ut tre album på samme dag på selskapet J-Diva, men antall utgivelser vakte langt større oppmerksomhet enn musikken på platene. Hun har også deltatt i to reality-serier på TV.

Min stil (Talent, 1981)
My Rock’n’roll Album (Talent, 1982)
Draculas Datter (Arco, 1983)
Change (Bahama, 1985)
World Of Wisdom (MD, 1992)
Du er Jeg (Revolution, 1994)
Sex Me (J-Diva, 2002)
The Motherfucking Diva Queen (J-Diva, 2002)
The Golden Girl Of Soul (J-Diva, 2002)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Jannicke, eller J-Diva som hun kaller seg nå, har fortsatt sin egen stil. Ti år etter forrige ordinære plateutgivelse ga hun i 2002 ut tre CD-er samtidig, ''Sex Me, The Golden Girl Of Soul ''The Motherfucking Diva Queen

Jannickes debutsingle «Svake mennesker»/«Sin egen stil» toppet de norske hitlistene i mars 1981, og singlen lå nesten et halvt år på VG-lista


Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no