Johansen, Lasse

Vokalist, gitarist og komponist, f. 15.03.1950 fra Elverum, kjent for sin rolle som vokalist og frontfigur i Ole Ivars under dansebandets andre storhetstid på 70-tallet. Lasse Johansen har også jobbet mye for taternes rettigheter, både politisk og gjennom plateutgivelser. I sitt daglige virke på Glomdalsmuseet i Elverum har han arbeidet med etableringen av et dokumentasjons- og formidlingssenter for taternes kultur og historie i Norge.

Lasse Johansen ble landskjent da han like før jul 1973 overtok vokalistrollen i Ole Ivars etter Ivar Grønsveen. Han var i stor grad ansvarlig for at dansebandet fikk sin andre gullalder i årene 1973–78. I mai 1978 sluttet han i orkesteret for å bli medlem av folkesanggruppen Vandrerne, men høsten 1979 lot han seg lokke til å bli med i Ole Ivars Veteranene. Dette bandet ble etter hvert til Ole Ivars igjen, og Johansen var medlem frem til juli 1988, da han sluttet for å starte sitt eget danseband, Lassez.

De to første soloplatene til Lasse Johansen viser hans røtter i taterkulturen. Målet med platene var å få musikktradisjonen fra taterne og sigøynerne ut til et bredere publikum. Produsent for den første platen var Jan Høiland, mens Ole Vidar Lien var produsent for Tatergutten (1981). Her ble for øvrig Johansen kompet av kolleger fra Ole Ivars. På sin tredje soloplate tolket Johansen 12 viser av Vidar Sandbeck. William Kristoffersen fra Ole Ivars var produsent og arrangør. Med sitt nye orkester Lassez laget han en ren danseplate i 1989.

Gjennom 90-tallet fortsatte Johansen å opptre med Vandrerne, bl.a. med flere turer til Amerika. I 2000 var han produsent for Laila Yrvum på hennes album Gia, en samling taterviser. Tre år senere satte han sammen et nytt danseband, Lasse Johansens Orkester og laget en forestilling basert på slagerne til Sven-Ingvars. Nytt album, med nytt materiale, ble innspilt i 2004.

Lasse Johansen synger taterviser (Triola, 1980)
Tatergutten (Triola, 1981)
Lasse synger Vidar Sandbeck (Mariann, 1988)
Gla’ dans 1 (Totenschlager Records, 1989)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Lasse Johansen ble først kjent gjennom Ole Ivars, men ga etter hvert ut egne plater. På ''Tatergutten'' (1981) får han vist sine røtter i taterkulturen.


Legg til ny kommentar

2 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
KJØP AV CD MED VISER
Skrevet 26.02.2009 20:43 av Jørn Bentsen

Jeg ble i 1982 kjent med fam. Johansen i Vestfossen å fikk gleden av å være sammen med alle der inntil min nære venn Johan døde tidlig på 1990 tallet. Jeg skulle gjerne fått en oversikt på hvor jeg kan kjøpe denne musikken som har gitt meg personlig så mye. Takk!!!

Svar på kommentar

 
 
KJØP AV PLATER.
Skrevet 28.02.2009 13:04 av Eirik H.

De to triola-platene er i alle fall å få tak i via Musikkoperatørene. Hvis du søker på nettet finner du fort en del plater til salgs, og hvis ikke kan du sikkert få hjelp i en plateforretning.

Svar på kommentar


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no