Kringkastingsorkesteret

NRKs symfoniorkester, dannet i 1946. Det privateide Kringkastingsselskapet A/S hadde fra starten i 1925 et Radioorkester på fem mann under ledelse av fiolinisten Trygve Christiansen, utvidet i 1927 til en besetning på tolv. I 1933 ble Norsk Rikskringkasting (NRK) statsinstitusjon, og i 1946 ble orkesteret utvidet under ledelse av radioens første musikksjef (til 1957), kapellmester Hugo Kram. I 1956 slo man orkesteret sammen med Øivind Berghs populære Bristolorkester, og dannet Kringkastingsorkesteret, med 24 medlemmer under Berghs ledelse. Han hadde klare idealistiske intensjoner om å skape et underholdningsorkester etter modell fra BBC og Danmarks Radio. Ikke minst med den populære Meloditimen, frem til 1965, ble orkesteret en hjørnestein i norsk populærmusikk. Med tiden kom kjente arrangører og dirigenter som Egil Monn-Iversen, Carsten Klouman og Sigurd Jansen til å utvikle orkesterets spesielle «sound» i underholdningskonserter og som festlig ramme rundt de mange populære lørdagsshowene i radioens glansdager på 50- og tidlig 60-tall. Programserier som Rundtomkring og Slagerparaden representerte høydepunkter i så måte. Orkesteret ble enda mer prominent synlig i de tidlige TV-showene for Nordvisjonen, TV-versjonen av Slagerparaden, Lommeoperettene og Prospektkortene, ved siden av den årlige norske finalen i Melodi Grand Prix, der orkesteret var sentralt fra starten i 1960 og til og med 1984. Da var besetningen først blitt utvidet til 35 (1962), 40 (1967) og 46 (1973). I 2004 er besetningen på 54, og utgjør ca. 10 prosent av landets totale faste musikerstillinger. De skiftende tidenes mange populærsangere fra Jens Book-Jenssen via Inger Jacobsen, Nora Brockstedt og medlemmene i The Monn Keys til Wenche Myhre, Kirsti Sparboe, og Inger Lise Rypdal arbeidet ofte med orkesteret, også ved plateinnspillinger, selv om det da ofte sto bare f.eks. Egil Monn-Iversens orkester på platene. Orkesteret spilte også nesten årlig ved konsertene fra Momarkedet, for legender som Zarah Leander, Josephine Baker, Vera Lynn og Julie Andrews.

Øivind Bergh gikk av med pensjon 1976, og hadde da gjort en enorm innsats for norsk underholdning, både for komponistene og utøverne. Særlig viktig i ettertid er kanskje de mange innspillingene av norsk musikk i NOPA-serien Light Music From Norway. Orkesterets eneste «slager», Ønskekonsert-traveren «Ut mot havet» av Edvard Fliflet Bræin, inngår i serien. To CD-plater med utvalg fra denne serien ble utgitt i 1989 (Ut mot havet) og 1991 (Snapshots). Etter Øivind Berghs tid som dirigent ble serien fortsatt med mer tilfeldig sammensatte orkesterbesetninger.

Sverre Bruland var fast dirigent fra 1976 til 1988, da orkesteret ble trukket ut av radioens musikkavdeling og underlagt programdirektørene for henholdsvis radio og fjernsyn, med Reidun Berg som administrativ leder. I 1990 ble det opprettet en egen orkesteravdeling under hennes ledelse, og i 1991–99 var hun også kunstnerisk leder. Fra 1988 til 1994 var Avi Ostrowsky fast orkesterleder, fulgt av Ari Rasilainen i 1994–2002. Sigurd Jansen var i mye av denne perioden hovedansvarlig for underholdningsmusikksiden, og ellers ble det benyttet gjestedirigenter.

Fra 2000 har Holger Gulbrandsen vært orkestersjef, og fra 2003 har Rolf Gupta vært fast orkesterleder. I de siste årene har trenden snudd, og orkesteret har gjenerobret en del av posisjonen som underholdningsorkester, som en del av en bevisst mer offensiv satsning, hvor man også har gått ut av «huset» og arbeidet i Oslo Konserthus, Oslo Spektrum, Kulturkirken Jakob kirke, Drammen Teater og på Rockefeller. Man har holdt konserter med internasjonale navn som Paul McCartney, Willie Nelson, Natalie Cole, Anastacia, Shirley Bassey og Tommy Körberg, og med norske som Wenche Myhre, Øivind Blunck, Guri Schanke, Silje Nergaard, Jan Werner Danielsen, Kari Bremnes, Anne Grete Preus, Kåre Conradi, Marian Aas Hansen og Ingrid Bjørnov. Det er blitt utgitt liveinnspillinger med Sissel Kyrkjebø og Come Shine ved siden av Prøysenplaten Nå har vi vaske golvet (2003) og to plater med Sigmund Groven (2004). I 2004 kom også en DVD med orkesteret og Popol Ace. «Yngre» arrangører og gjestedirigenter har bl.a. vært Frode Thingnæs, Pete Knutsen og Anders Eljas. Man regner ellers at ca. en tredjedel av orkesterets repertoar er underholdningsmusikk, inkludert musikk til dramatikk i radio og TV. Plateutgivelser spiller generelt sett en større rolle for orkesteret en tidligere, men da hovedsakelig med klassisk musikk og samtidsmusikk.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no