Kaada, John Erik

Popartist og filmkomponist fra Stavanger, f. 28.07.1975. Kaada begynte tidlig å spille en krysning av rock og småhysterisk jazz i bandet Buzz Aldrin Band og startet på 90-tallet opp den kaotiske rocketruppen Cloroform.

I 2001 debuterte Kaada som soloartist med Thank You For Giving Me Your Valuable Time; en skakk popplate med fengende melodier, detaljert lydbilde og sviskete tematikk. Platen ble nominert til Spellemannprisen og ble tildelt Alarmprisen for årets video for musikkvideoen til «No You Don’t». På grunn av trange tider i platebransjen måtte EMI i 2002 rense sin artiststall, noe som innebar at Kaada mistet sin avtale med plateselskapet. Dette førte imidlertid bare til at Kaada fritt frem kunne takke ja til en, i norsk sammenheng, oppsiktsvekkende platekontrakt: John Erik Kaada ble oppsøkt av Mike Patton fra det legendariske rockebandet Faith No More, som ønsket å knytte Kaada til sin egen label Ipecac. Ipecac har en høy stjerne i musikkmiljøet og er kjent for sin kompromissløse uavhengighet og artister som Fantômas og Melvins. Ipecac utenlandslanserte Thank You For Giving Me Your Valuable Time i 2003.

Tre år etter solodebuten kom en samling vennlige og ukompliserte poplåter kalt MECD. Albumets Beach Boys-aktige melodier, lette refreng og generelle harmoni førte til at Kaada ville gi platen ut på en større og mer tilgjengelig label enn Ipecac, og valget falt på Warner. Til tross for MECDs klassiske poputtrykk, ligger Kaadas særegne og overraskende lydbilde hele tiden murrende i bakgrunnen.

Etter lang tids snakk om et samarbeidsprosjekt mellom Kaada og Patton, kom Romances ut høsten 2004. Platen er inspirert av senromantiske komponister og inneholder stykker skrevet for et ti-manns orkester bestående av death metal-gitarister, to trommeslagere og Mike Patton på vokal.

John Erik Kaada har også gjort seg bemerket som filmkomponist for filmer som Mongoland, Alt om min far og Folk flest bor i Kina. I tillegg har han laget en rekke vignetter for fjernsyn og radio.

Thank You For Giving Me Your Valuable Time (EMI, 2001)
MECD (Warner, 2004)
Romances (Ipecac, 2004) m/Mike Patton
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

John Erik Kaadas ''MECD'' (2004) inneholder en samling vennlige og ukompliserte poplåter med Beach Boys-aktige melodier


Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no