Röyksopp

Technoduo med tilholdssted i Bergen, bestående av Torbjørn Brundtland og Svein Berge. Med debutplaten Melody A.M ble Röyksopp verdenskjent med sin lyttervennlige elektroniske musikk, og mange betrakter dem som Norges største musikalske eksportartikkel siden ►a-ha.

Brundtland og Berge gikk på skole sammen i Tromsø, og delte tidlig interessen for elektronisk musikk og artister som Kraftwerk, Aphex Twin og Depeche Mode. Etter hvert ble de involvert i byens fruktbare technomiljø, hvor bl.a. Biosphere og Rune Lindbæk var viktige aktører. På begynnelsen av 90-tallet spilte Berge og Brundtland sammen i ►Aedena Cycle og Alanïa, før de jobbet på hver sin kant en stund med ulike ambient- og technoprosjekter. Torbjørn Brundtland har sammen med Rune Lindbæk og Ole Johan Mjøs bl.a. gitt ut albumet Kaminzky Park (Paper Recordings, 1997) som Those Norwegians og Drum Island (R&S, 1997) under navnet Drum Island.

I 1997 flyttet de to tromsøguttene til Bergen og surret seg fort inn i miljøet rundt DJ-er og musikere som etter hvert skulle bli Tellé Records. Röyksopps første single het «So Easy», og ble gitt ut i 500 kopier på Tellé i 1999, som plateselskapets andre utgivelse noensinne. «So Easy» ble fort spredt rundt i Europa gjennom et nettverk av DJ-er, og singlen vakte interesse blant store plateselskap som Play It Again Sam og BMG. Det endte med platekontrakt hos britiske Wall of Sound, som slapp sin første Röyksopp-utgivelse i 2001; singlen «Eple».

Albumet Melody A.M kom høsten 2001, og ble en umiddelbar suksess. Platens blanding av chillout og house med en rekke tydelige melodier i en lett fordøyelig produksjon, førte til at platen traff bredere enn noe annet album med elektronisk musikk i Norge. Både rockere, gamle klubbgjengere og den eldre garde musikkinteresserte fikk sansen for Röyksopps tilgjengelige lyttetechno. Platen har solgt over 750 000 eksemplarer på verdensbasis, og gjør Röyksopp til en av Norges største populærmusikalske suksesser sammen med a-ha og Turboneger. På Melody A.M får Röyksopp vokalhjelp av ►Anneli Drecker fra ►Bel Canto og Erlend Øye fra Kings Of Convenience.

I Röyksopps bunke av mottatt heder finnes bl.a. prisen Årets Spellemann i 2002, Spellemannpris i kategorien electronica i 2001, tre Alarmpriser og prisen for beste video for «Poor Leno» under MTV Europe Music Awards i 2002. Duoen var nominert til fire priser under det direktesendte MTV-showet som ble avholdt i Barcelona, og de fremførte «Poor Leno» som en del av prisutdelingen.

Röyksopp har turnert USA, headlinet Glastonbury og bl.a. spilt sammen med Moby og Basement Jaxx. I tillegg har duoen gjort remixer for artister som Coldplay, Kings of Convenience og Beck.

Melody A.M (Wall of Sound, 2001)
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Singlen «Poor Leno» er hentet fra Röyksopps debut-CD ''Melody A.M'', som har solgt over 750 000 eksemplarer

«Vi hadde aldri fått dette til hvis vi ikke hadde gått utenom norsk musikkindustri,» sa Röyksopp til musikkbladet Mute i 2002


Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no