Musikerstreik rammer Festspillene og Operaen

Det blir programendringer på Festspillene i Bergen, da Musikernes Fellesorganisasjon har tatt ut sine medlemmer i Bergen filharmoniske orkester i streik. Endringene påvirker programmet både på Den Høytidelige Åpningen og Åpningskonserte, men vil bli reddet i land av innhopp av den norske bandéon-mesteren Per Arne Glorvigen. Det er ellers varslet streik på Operaen alt fra fredag - og deretter kan også Oslo-Filharmonien raskt bli trukket inn.

Bergen Filharmoniske Orkester - kontrabasser (foto: Eirik Reitan)

Av Arvid Skancke-Knutsen

Musikernes Fellesorganisasjon meldte i går at meklingen mellom LO Stat og Arbeidsgiverforeningen NAVO om tariffrevisjonen i orkestrene, Det Norske Blåseensemble og Den Norske Opera er avsluttet uten at partene er kommet til enighet. Dermed blir det streik i Bergen Filharmoniske Orkester fra onsdag morgen, noe som vil påvirke dagens høytidelige åpning av Festspillene.

- Etter å ha forsøkt i to dager, så meklingsmannen fortsatt ikke noe grunnlag for å sette fram et forslag til løsning. LO Stat og MFO holdt i meklingen fast på de opprinnelige kravene om lønnstillegg i 2006, og om en opptrappingsplan for de to neste årene. Arbeidsgiverne kom ikke fram med noe signal om lønnstillegg ut over det som tidligere er gitt til andre ansatte i virksomhetene, og var overhodet ikke villige til å snakke om en opptrappingsplan, skriver MFO på sin hjemmeside.

Organisasjonen beretter også at streiken blir utvidet til å omfatte sangsolister ved Den Norske Opera alt fra fredag 26. mai.

Boye Hansen: - Trist, men forståelig

– Det er trist at vi ikke kan få gjennomført den planlagte åpningen av Festspillene. Spesielt leit er det at vi ikke kan gjennomføre «Nordiske impulser» der blant annet Arne Nordheims verk «Eco» skulle oppføres for første gang siden 1971. Vi hadde et fabelaktig program som vi dessverre ikke kan gjennomføre, sier Boye Hansen til Bergens Tidende i dag.

Festspilldirektøren understreker for avisen at Fesstspillene må regnes som en tredjepart i konflikten. Han uttrykker samtidig forståelse for musikernes krav om høyere lønn og bedre forhold.

- Musikerne i Norge er grovt underbetalt i forhold til grupper det er naturlig å sammenligne med, sier Boye Hansen, som også vil orientere om streiken i Musikerforbundet under Den Høytidelige Åpningen.

Den norske bandéon-spilleren Per Arne Glorvigen har nå fått oppgaven med å marsjere følget inn, og vil også spille opp til Kongesangen og Den Nystemte. Han får musikalsk følge av bl.a.fiolinisten Gidon Kremer, samt søskenparet Sophia og Julian Rachlin.

- Det viktigste møtestedet i Norden og Baltikum

Festspilltalen er ved Agneta Pleijels, som er en av Sveriges mest anerkjente og prisbelønte forfattere. Hun er en respektert kulturskribent og samfunnsdebattant, og har i mange år vært en profilert journalist, forfatter og redaktør. Blant annet har hun skrevet romanene "Vindspejare (1987)", "Hundstjärnan (1989)" og "Fungi" (1993), som alle foreligger i norsk oversettelse. På norsk finns også" En vinter i Stockholm" (1997), og "Lord Nevermore" (2001), som ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

- Festspillene skal bli det viktigste møtestedet for skapende og utøvende kunstnere i Norden og Baltikum. Agneta Pleijel som Festspilltaler bidrar til et slikt perspektiv. Hun er en modig debattant, som det alltid er verdt å lytte til, skriver festspilldirektør Per Boye Hansen på Festspillenes egne hjemmesider.

Boye Hansen avviser kontant at gjennomføringen av åpningskonserten kan oppfattes som noen form for "streikebryteri".

- Festspillene er ikke part i konflikten, og vi har et ansvar overfor publikum. Begge forestillingene er så godt som utsolgt. Det hadde vært noe helt annet om det var Bergen Filharmoniske Orkesters ledelse som hadde hyret inn musikere til eget orkester, sier Boye Hansen til Bergens Tidende.

Avisen har også intervjuet hovedtillitsmann Torbjørn Eide, som sier at Oslo-Filharmoniens festspillkonsert søndag kan bli rammet, dersom konflikten ikke snarlig finner en løsning. .

- Gjennomsnittlig har en musiker med gjennomsnittlig seks års studier en lønn på 338.000 kroner. Vi mener lønnen burde ligge rundt 400.000 kroner. Gjennomsnittlig lønn for folk i Norge med fire års utdannelse utover videregående skole er i dag 488.000 kroner. Da tror jeg folk forstår at vårt krav ikke er urimelig, sier Torbjørn Eide.

Åpningskonserten i Grieghallen består nå av følgende program og utøvere:

Gidon Kremer og Kremerata Baltica: Sofia Gubaidulina: Reflections on the theme Bach. Første gangs fremføring i orkesterversjon.

Dmitri Schostakovich: Strykekvartett nr. 7 (orkesterversjon ved Alexander Raskatov)

Michael Nyman: Trusting Fields for strykeorkester. Solister: Gidon Kremer, fiolin og Daniil Grishin, bratsj

Erich Wolfgang Korngold: Intermezzo from Symphonische Serenade

Astor Piazzola: fuga & misterio. Solister: Gidon Kremer, fiolin og Andrei Pushkarev, vibrafon.

Julian Rachlin (fiolin) og Janine Jansen (fiolin): Sergej Prokofiev (1891–1953). Sonate for to fioliner i C-dur , op. 56

Julian og Sophie Rachlin (fiolin og piano): Camille Saint-Saëns: Rondo e Capriccioso

Elisabeth Nordberg-Shultz og Ivar Anton Waagaard (sang og piano): Italienske Romanser av bl.a. Bellini, Puccini, Catalani, Verdi, Gastaldon og L. Arditi

Ballade vil være til stede under dagens festivalåpning, og kommer naturligvis til å rapportere flittig fra Festspillene den nærmeste tiden. Festivalens hjemmesider med oppdatert program finner du her.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no