Saus, Anders

Sanger, komponist, tekstforfatter og musiker (trekkspill, piano), 19.12.1919–24.06.2003. Anders Saus var født på Sausvatn i Brønnøy, og døde i Oslo. Fra 1970 var han gift med sangeren Eva Bakland Saus fra Tromsø. Med bakgrunn fra musikkundervisningen på blindeskolene i Trondheim og Oslo og utdanning i trekkspill på Musikkonservatoriet i Oslo, var han aktiv både som skribent/komponist og utøver fra 1949, da han debuterte på plate med sangene «Når Nordlyset flommer»/«Visen om Nordland» med sin egen sekstett. Parallelt med sin betydelige platekarriere, var han også aktiv som ren instrumentalist på trekkspill, ikke minst gjennom utallige radiokonserter.

Med unntak av «Du er min øyesten» (1960) med Willy Andresens orkester, spilte Saus utelukkende inn eget materiale. Karrieren hans tok fart i 1951–52 med utgivelser som «Livet på setervollen»/«Under Norges flagg» og «Ola Nordmann danser boogie-woogie»/«Gorilla på Manilla», før det store gjennombruddet i 1955 med to duetter med Nora Brockstedt, «Alle vakre jenters hambo»/«Når måltrosten synger» og «Den lille krokodille»/«Når byen går til ro». Han skrev også hennes soloinnspilling «To små glade papegøyer». Allerede i 1953–54 spilte Saus inn duetter med Eva Bakland, «I hvert fall en ponny»/«Høyt på en palmegren», «Det var på Hawaii»/«Atomraketten» og «Vi har landlov i kveld». I Musica/RCA-perioden til 1958 ga han ut rundt 30 titler, akkompagnert av vekselvis Sy-We-La-kvintetten og ensembler under ledelse av Egil Monn-Iversen, Rolf Syversen, Frank Cook og Arnstein Johansen. Både som komponist og utøver favnet Saus over et bredt musikalsk spekter, fra swing via ballader og viser til gammeldans, som han understreket at var i typisk norsk tradisjon, uten den vanlige påvirkningen fra svensk gammeldans. Anders Saus ga ut seks singler på Columbia i 1959–61 og ytterligere tre på Odeon i 1965–66, nå i samarbeid med Engedahl og Stordahl på «Ved nyingen»/«Tenn alle lys» og «Fela mi»/«Haralosen» og med Gunnar Engedahl alene på «Kveke kvinnfolk og bæljespell».

I de følgende årene var han lite aktiv som artist, og konsentrerte seg om forfatterskapet, som omfattet seks romaner på Aschehoug i 1973–78.

Fra tidlig på 80-tallet var han igjen aktiv som komponist og sanger, i fast samarbeid med sin kone, som nå bare het Eva Saus. Utgivelsen av LP-platen Alle vakre jenters hambo med Hans Jørgensens ensemble (1983) falt ikke så heldig ut, men på 90-tallet hadde duoen hell med CD-en Du og jeg i sommerdans (1993) med Willy Andresens orkester og en utgivelse med hans største slager som tittelkutt, Alle vakre jenters hambo (1995) med Philip Kruses orkester. Han er også representert på Vals til tusen – Gammaldansen gjennom 200 år vol. 1 (1988). Anders Saus turnerte over hele landet, både alene og i samarbeid med Engedahl og Stordahl og Vidar Sandbeck. Han opptrådte også flittig hos Otto Nielsen i Søndagsposten. I 2004 hyllet Brønnøysund Trekkspillklubb ham med forestillingen Anders Saus – gjemt, men ikke glemt.

Alle vakre jenters hambo (Aksent, 1983) m/Eva Saus
Du og jeg i sommerdans (AS, 1993) m/Eva Saus
Alle vakre jenters hambo (Majorselskapet, 1995) m/Eva Saus
Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Anders Saus var komponist, sanger, forfatter og musiker og spilte inn utelukkende eget materiale. Hans ubetinget største slager var «Alle vakre jenters hambo»


Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no