Westbye, Finn

Finn Andreas Westbye, gitarist, saksofonist, fiolinist, oboist og banjospiller, 10.02.1914–12.07.1994, født i Kristiania. Han vokste opp i et musikalsk hjem som sønn av mandolin- og gitarspilleren Sigurd O. Westbye, og begynte tidlig å spille fiolin, piano og banjo. 11 år gammel vant han Einar Roses banjokonkurranse på Cirkus Verdensteater, og han fortsatte en periode med dette instrumentet. Engasjementer på revyer og kabareter, bl.a. på Cirkus Verdensteater, fulgte. Etter en tids pause fra den aktive musikkspillingen, fikk han engasjement i Willie Vieths Kabaorkester i 1934. Sammen med Karl Engstrøm, Gunnar Søns­tevold og Svein Øvergaard dannet han så Funny Boys, en gruppe som etter hvert fikk legendestatus. Orkesteret ble dannet for annen gang – første gang var det et orkester hvor bl.a. Øivind Bergh var medlem. I årene 1934–38 var de på fire europaturer, og spilte i land som Sveits, Østerrike, Ungarn, Frankrike og Nederland. Da Funny Boys ble oppløst, var han med i Freddy Valiers String Swing (1938–39), Robert Normanns String Swing (1940–41) og i Øivind Berghs Bristolorkester fra 1939. Det fulgte også engasjement som gitarist og saksofonist i orkestre ledet av Cecil Aagaard og Gunnar Sønstevold, og i Oslo Swingklubbs Band, Rolf Syversens Orkester, «Syv Muntre», Alf Søgaards orkester og Frank Ottersens orkester. I 1948–50 ledet han et eget danseorkester, og i perioden 1950–53 spilte han i Sy-We-La-kvintetten. Westbye ble i sin tid en av de mest profilerte norske musikere innen populærgenren og jazz. I et intervju i tidsskriftet Norsk Musikkliv i 1942 fremhever Westbye skandinaviske musikere som Thore Ehrling, Svend Asmussen, Kai Ewans og Leo Mathiesen, og komponistene Debussy og Ravel som inspirasjonskilder.

Det ble plateinnspillinger med Funny Boys, Freddy Valiers String Swing og Robert Normanns Strengekvartett/String Swing. Mange av Westbyes tidligste innspillinger er gjenutgitt på LP og CD. På CD gjelder det serien Jazz In Norway Vol 1–3, Hot Club Records-utgivelser av Robert Normanns innspillinger og Normann Records-utgivelser. Også i eldre år var han aktiv med plateinnspillinger, bl.a. med Per Borthen Swing Dept. Ltd. i 1980. Det ble TV-opptredener, medvirkning i Per Nyhaug Storband (plateutgivelser 1985–87), og samarbeid med Robert Normann i 1989.

Biografien er hentet fra "Norsk pop- og rockleksikon" fra Vega Forlag (2005). Redaktører for boken er Siren Steen, Bård Ose og Jan Eggum. Bidragsytere er Willy B, Arvid Skancke-Knutsen, Øyvind Holen, Svend Erik Løken Larsen, Vidar Vanberg, Marta Breen, Trond Blom, Eirik Kydland, Bård Ose, Siren Steen og Frode Øien. Boken kan kjøpes hos bokhandlerne eller bestilles direkte fra www.vegaforlag.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no