Kirkefestspillene i Kristiansand avlyser Peer Gynt-forestillingene

De tre Peer Gynt-forestillingene var en av storsatsningene til De Internasjonale Kirkefestspillene i Kristiansand som starter onsdag 14. juni. Årsaken er musikerstreik i Kristiansand Symfoniorkester, som var en viktig del av det som skulle bli tre dramatiserte konserter av Edvard Griegs fullstendige scenemusikk til Ibsens sentrale verk. – Vi stiller oss solidariske med de streikende i den forstand at vi ikke iverksetter noen plan b-konsert, sier Frøydis Emilie Lind, administrativ leder i Kirkefestspillene.

Kirkespir (Foto: Jan-Petter Thoresen)

Av Carl Kristian Johansen

Partene i arbeidskonflikten er ikke nærmere en løsning, og dette har ført til at Kirkefestspillene har måttet ta avgjørelsen om å avlyse Peer Gynt-forestillingene før prøvene settes igang.

Peer Gynt var en av storsatsningene til Kirkefestspillene i år. Skuespillere fra Peer Gynt ved Gålåvatnet, Kristiansand Domkor og Kristiansand Symfoniorkester skulle ledes av Ole Kristian Ruud, og Svein Sturla Hungnes skulle ha regien.

Skuespillerne Mari Maurstad, Kari Simonsen, Linda Øvrebø, Rune Rektsen, Morten Røhrt, og Hungnes selv, skulle bekle rollene. Oppsetningen skulle spilles tre ganger, en gang på Kulturhuset i Arendal og to ganger på Agder Teater i Kristiansand.

Hve betyr avlysningen for Kirkefestspillene?

- En av våre største produksjoner blir kansellert, og det betyr blant annet at Kristiansand Domkor, som har øvd hele våren, mister sitt oppdrag. Åpningen av Peer Gynt-forestillingen skulle finne sted i Arendal som et ledd i vårt mål om å utvide Kirkefestspillene østover, til å gjelde en større region enn bare Kristiansand, sier Frøydis Emilie Lind.

I solidaritet med streikende musikere
Avlysningen betyr at ekspansjonsplanene må utsettes til neste års festspill. Kirkefestspillene har ikke vurdert å hente inn erstattere.

- Vi stiller oss solidariske med de streikende i den forstand at vi ikke iverksetter noen plan b-konsert, men jeg har forståelse for at Festspillene i Bergen gjennomførte åpningskonserten til tross for streiken ved Bergen Filharmoniske Orkester. En åpningskonsert er en begivenhet som er mye vanskeligere å avlyse, sier Lind

Hva betyr avlysningen for Kirkefestspillene rent økonomisk?

- Vi hadde en kostnadsramme på 400 000 kroner. Vi taper ikke de pengene siden dette handler om streik. I en streikesituasjon har ingen krav på honorarer siden det omfattes av force majeure-paragrafen, som vi har i alle kontraktene våre.

- Men vi får heller ingen inntekter på dette, noe vi hadde beregnet i en størrelsesorden på 450 000 kroner, sier Lind.

Publikum som har kjøpt billetter til Peer Gynt-oppsetningen kan få refunderte disse, eller få byttet dem inn i to nye billetter.

- Vi håper det kan være et pluss for publikum at de kan få to nye billetter, sier Lind.

Porgramendringer
Får denne avlysningen andre konsekvenser for programmet?

- FestspillBaktanker med Finn Benestad går også ut. Det blir lite hensiktsmessig med en introduksjon til Griegs musikk til Peer Gynt når forestillingen er avlyst.

- I tillegg går Festspillkonferansen, som omhandler årets tema Børs & Katedral ut. Det var allerede klart for noen uker siden. Vi fikk gode kulturnavn til å være foredragsholdere, men var ikke så heldige på næringslivsiden.

- Vi kommer til å arrangere denne konferansen i samarbeid med Agder Teater og Kristiansand Symfoniorkester senere i høst eller vinter, sier Lind.

Et noe amputert Kirkefestspill i Kristiansand starter onsdag 14. juni og varer til søndag 18. juni. Besøk hjemmesiden til festspillene her for mer informasjon om programmet.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no