Fra Værste til Gamlebyen: Månelyst blir det uansett

Miraklenes tid er visst ikke forbi. Etter fjorårets dundrende økonomiske fiasko uttalte festivalsjef Jimmy Olsen at Månefestivalen var historie. Bare et mirakel måtte til mente han. I slutten av juli holdes det likevel festival i Fredrikstad, med blant andre Jaga Jazzist, Low Frequency in Stereo/Wibutee og Serena Maneesh. Vi tok en telefon til månesjefen for å høre hva som hadde skjedd.

Fredrikstad

Av Bjørn Hammershaug

- Hvis det ikke skjer mirakler, er det definitivt slutt. Vi har vært en liten gjeng, som har hatt masse personlige utlegg og ingen inntekter av dette. Det er ingen som klarer en runde til nå, fastslår Olsen.

Hva slags mirakler snakker vi om for å realisere Månefestivalen 2006?

- Det vet jeg ikke, for å være helt ærlig.

Dette fortalte en nedslått festivalgeneral Jimmy Olsen i et intervju med Ballade i fjor. Bakgrunnen var publikumssvikt på Månefestivalen med et påfølgende saftig underskudd.

Romslig støtte
Nå har Månefestivalen likevel reist seg fra de døde, og 28-30. juli kan de driftige arrangører ønske velkommen til nok en rikholdig musikkhelg i Fredrikstad.

Miraklenes tid er tydeligvis ikke forbi, Jimmy Olsen?

- Hø-hø, nei detta er helt utrolig, jubler en langt mer fornøyd Olsen på telefon fra Plankebyen.

Hva er hovedårsaken til at det blir Månefestival 2006?

- Det er to grunner til det. For det første har ungdommen i byen pesa oss i hele høst og vinter og krevd at vi skal fortsette. Det har jo vært veldig inspirerende for oss som holder på med dette, sier Olsen, før han fortsetter:

- For det andre så har næringslivet, både lokalt og nasjonalt, stilt seg 100% bak oss. Vi har vel aldri vært direkte berømte for vår sponsorvirksomhet, men nå har vi fått inn nesten en million kroner uten at de har stilt noe særlige krav tilbake. Vi har møtt en helt utrolig goodwill fra både næringsliv og kommunen. Vi blir rett og slett pent behandlet for tiden!

Månefestivalen har alltid fått mye skryt, både for booking, profil og den spesielle lokaliseringen på Værste, de nedlagte fabrikklokalene til Fredrikstad Mekaniske Verksted. I 2004 var det cirka 6000 betalende innenfor fabrikkmurene, og alt så i det hele tatt veldig lyst ut.

Trenger 3000
Men hva gikk egentlig så galt i 2005?

- Først og fremst været. Det pøsregna jo hele helgen, forklarer Olsen. Publikumsmessig var det ikke så ille gærnt. Med bare 500 betalende til så hadde vi faktisk gått rundt. Vi tok jo helt av etter suksessen i 2004 og lagde en produksjon som var dobbelt så stor som Quarten, med fem scener og det hele. Guttæne tar av når det gjelder teknikk vettdu, som kjent så er vi jo på en annen planet!

Alvoret senker seg over Olsen når han snakker om etterspillet den økonomiske knekken førte med seg.

- Det var en veldig tung runde med kreditorene. Det å gå rundt å be om nåde til folk som har vært veldig kule mot oss hele veien er noe jeg håper aldri å oppleve igjen. Det var det verste jeg har vært med på.

I tillegg til et velvillig næringsliv og verdifulle sponsorkroner, har de også blitt tilgodesett med 200 000 kroner fra både Kulturrådet og Fredrikstad Kommune - penger de ikke hadde klart seg uten, forteller festivalsjefen.

Månefestivalen trenger 3000 besøkende i år, og Olsen har stor tro på at det skal gå bra. Tilbakemeldingene på flyttingen til Gamlebyen har vært veldig positive, sier han.

Fra fabrikklokaler til Gamlebyen
Etter fem år på Værste, den nedlagte fabrikktomten i byen som skal huse byens stadion og boligkomplekser, er nå hele festivalen altså flyttet til Gamlebyen. Med det har Månefestivalen mistet noe av sin utpregede egenart. Men de bygger seg en ny, og Jimmy Olsen tror ikke det nødvendigvis er negativt.

- Grunnen til at vi måtte flytte var de lokalene er revet, det er bare et fotballstadion og grus igjen der nå. Vi har alltid hatt et godt samarbeid med Værste, og jeg har stor forståelse for deres valg - må jo tjene penger som andre dem au, sier han.

Han er ikke mindre entusiastisk når han snakker om Gamlebyen:

- Det er en av landets største turistattraksjoner og det er mer naturlig for folk å komme dit. Vi virket nok litt skumle for enkelte, der ute på Værste. En av fordelene er at det blir lettere for oss siden infrastrukturen allerede er på plass, og det har kuttet en god del på kostnadene våre. Vi har en sikkerhet i bånn, og føler oss trygge på at vi skal klare oss godt i år.

Fjorårets noe oppblåste satsning har måttet vike for mer edruelige proporsjoner i år. Det blir kun én stor utescene, med plass til cirka 3500 publikummere, samt tre innescener og en egen ungdomsklubb.

Med flyttingen fra arbeidersamfunnets urbane skyggeside til velholdt sommerlig småbyhygge ble det også påkrevd med en stilendring. Olsen forteller om Månefestivalens nye, tilpassede profil:

- Musikalsk så har vi gått bort fra det aller hardeste, hovedtyngden ligger nå på rock og jazz kan du si. Vi har byttet ut jern og kraner med sol og et mer passende middelalderpreg.

Store navn og solid lokalprofil
Månefestivalens har tidligere tjent på å booke artister som går litt utenfor den mest typiske ruten for festivaler på denne størrelsen. Olsen sier han ikke ser noen grunn til å holde reprisekonserter på linje med alle andre.

Hva vil du trekke frem i år?

- Vi var de første i hele verden som booket Jaga Jazzist, og de kommer igjen nå. De skal holde én konsert i år, og det blir som et takk for sist hos oss. Det er hyggelig! Både Raga Rockers og amerikanske Fuzztones er legendariske band, også tror jeg det blir spennende å høre samarbeidet mellom Wibutee og The Low Frequency in Stereo.

Olsen trekker dessuten frem Alpine Those Myriads! og gothbandet White Lord Jesus som noe av det han gleder seg mest til å vise frem.

Satsningen på lokale artister er ganske omfattende, og de presenterer en rekke artister fra hjembyen og omegn. Den lokale tilhørigheten er i det hele tatt meget viktig for Månefestivalen:

- Det var disse lokale artistene vi starta det hele for, og de betyr alt for oss. Ideelt sett burde vi vært en ren Fredrikstad-festival, kneggler bypratriot Olsen, som mener at det det står meget bra til med rockescenen i Fredrikstad.

- Det er så utrolig mye bra band herfra nå, vi har for eksempel Nixon, med sin rett-frem rock and roll, gjenforeningskonsert med Frode Fivels Hello Goodbye, countryduoen Girl From Saskatoon og lovende Tellusalie.

Det høres friskt ut, du skal få lov til å gi tre gode grunner til at folk skal flokke seg til Gamlebyen og Månefestivalen 2006.

- Først av alt kommer du til å kose vettet av deg - du kommer til å le hele tida. Det blir ekstremt mye bra musikk også trenger vi penga dems, humrer en lattermild Jimmy Olsen - optimist på vegne av Månefestivalen 2006.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no