"Epilogue" av Edvard Hagerup Bull fremføres i Berlin

Som del av markeringen av at det er 45 år siden Berlinmuren ble reist, fremføres Edvard Hagerup Bulls ”Epilogue pour orchestra à cordes” på Checkpoint Charlie 12. august. Verket skal være det eneste som er skrevet i direkte tilknytning til at muren ble reist.

Edvard Hagerup Bull 2006

For 45 år siden ble Berlinmuren reist, som resultat av den kalde krigen på slutten av 1950-tallet. Etter at Nikita Khrustsjov i november 1958 insisterte på at USA, Storbritannia og Frankrike skulle demilitarisere Vest-Berlin, oppsto en massiv flyktningestrøm fra Øst-Berlin. For å løse flyktningeproblemet fikk Øst-Tyskland 5. august 1961 tillatelse av Sovjet til å bygge en mur mellom Øst- og Vest-Berlin. Muren tok raskt form, til tross for høylytte protester fra befolkningen på begge sider av byen.

12. august markeres hendelsen med en utendørs konsert ved den tidligere allierte grenseovergangen Checkpoint Charlie. Her vil ”Epilogue pour orchestra à cordes” bli fremført av Deutsches Kammerorchester, dirigert av Jon Bara Johansen. ”Epilogue” sies å være det eneste verket som er skrevet under direkte inntrykk av at muren ble reist, og originalpartituret er nå gitt som gave til Mauermuseum Berlin som er arrangør for konserten, i samarbeid med den norske ambassaden. Partituret vil få en sentral plassering i glassmonter i museet, som er for å minnes muren.

Epilogue
”Epilogue” ble også fremført av Oslo-Filharmonien i mars, og i deres programomtale kan man lese følgende om verket:

”Et totalt vendepunkt, både musikalsk og menneskelig, opplevde han i løpet av det siste studieåret i Berlin i 1961. Hendelsen resulterte i et av hans sterkeste verker, det tre satsers verket "Epilogue", med undertittelen ”En hyllest til minnet om en forgangen verden; til minne om skjenselens dåd 13. august 1961 (Berlinmuren)”. "Epilogue" ble uroppført i Paris i 1966 av Ars Musica og Jean-Jaques Werner, og er et verk som stadig minner verden om det som skjedde i 1961. (...) I løpet av en dag å bli avskåret fra venner som bodde ”over gaten”, vakte stor harme og dyp fortvilelse, både blant dem som ble direkte rammet og andre mennesker. Første sats speiler en foruroliget forundring, som i andre sats slår ut i opprørt vrede. Den siste satsen konstaterer faktum men aksepterer det ikke, og angst og mistro melder seg.”

Biografi
Edvard Hagerup Bull, født i Bergen i 1922, regnes i dag som en av de største og mest originale norske komponister født i det 20. århundre.. Med fremragende resultater etter musikkstudier i Oslo dro han til Paris, hvor han i årene 1948 til 1953 studerte i komposisjonsklassene til Darius Milhaud og Jean Rivier og analyseklassen til Olivier Messiaen ved Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris.

Studiene ble avsluttet med en Prix de composition musicale fra Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Deretter kompletterte Hagerup Bull sine studier på dimplomnivå med Charles Koechlin og Boris Blacher ved Musikhochschule i Berlin.

Mannen Darius Milhaud beskrev som "en av mine mest strålende begavede studenter" og "en musiker med solid teknikk og en i sannhet svært fengslende, energisk og høyst oppfinnsom personlighet", har en imponerende verkliste både hva kvalitet, kvantitet og mangfold av genre angår.

Som opphavsmann til 2 operaer, over 30 orkesterverk og kammermusikk imponerer Edvard Hagerup Bull hvor enn han fremføres, takket være musikkens lyriske kraftfullhet og kontraster som gjenspeiler hans hjemland Norge.

Denne uttrykksfulle og karakteristiske personlighet har en solid base av utdannelse og kunnskap. Edvard Hagerup Bull behersker kunsten å tale rett på sak. Hans verker nyter anerkjennelse verden over av en rekke fremragende musikere.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no