Smakløs spøk, medie-agurk eller nazipropaganda?

- Smakløst og uakseptabelt. Slik reagerer det norske Utenriksdepartementet på en video lagt ut på nettstedet YouTube. I klippet vises blant annet tyske nazi-symboler akkompagnert av den norske nasjonalsangen fremført av Sissel Kyrkjebø. Frode Andersen i UD mener at saken har blitt noe skjevt fremstilt i i media, og sier til Ballade at det ikke dreier seg om en rekrutteringsvideo for nynazister, men snarere en "vittighet" fra et spillsamfunn på nettet. – Det gjør likevel ikke videoen mer smakfull, sier han.

Nordreich_flagg

Av Bjørn Hammershaug

Norske myndigheter har reagert på nettstedet Nordreich sin bruk av den norske nasjonalsangen i videosnutten ”Ja, vi elsker - The anthem of Nordreich”.

Nordreich er et online-spill - en såkalt ”cybernasjon” formet som et rollespill med medlemmene som innbyggere. I et forsøk på profilere sitt eget "land" la de ut den hjemmelagde videoen på det populære nettstedet YouTube.

Her koples "Ja vi elsker" (i en versjon fremført av Sissel Kyrkjebø) med referanser til blant annet NSDAP, jernkorset og andre symboler fra den andre verdenskrig.

Smakløst

UD er kritiske tilvideoen, og mener at dette er uakseptabelt misbruk av den norske nasjonalsangen. Utenriksdepartementet har derfor formulert et brev til YouTube der de ber om at videoen nå fjernes fra nettstedet.

- Vi ble gjort oppmerksomme på denne videoen på YouTube, og leste rett og slett deres ”terms of use”, sier informasjonsrådgiver i UD, Frode Andersen, til Ballade.

- YouTube har et eget punkt om ”hate speech” på sine sider, og vi mener at denne videoen ikke følger sidens egne brukervilkår. Vi har dermed bedt YouTube om å vurdere dette klippet, da vi mener det er et smakløst påfunn, ikke minst med tanke på at vi selv en gang var okkupert av Tyskland.

Hva vet dere egentlig om Nordreich.net?

- Vi har kontaktet de som står bak, som benekter at de har noe med nynazisme å gjøre. Det dreier seg heller ikke om et band av samme navn, som er tilknyttet høyreradikale miljøer, men snarere et forsøk på en vittighet knyttet til et cyberspill. Men selv om Nordreich neppe er noen nynazistisk organisasjon - som enkelte medier her hjemme har hevdet - gjør det ikke videoen mer smakfull av den grunn, understreker Andersen.

Brudd på copyright-loven?

”Skal vi ha ytringsfrihet betyr det at av og til vil komme overtramp” uttalte Unge Høyres Torbjørn Røe Isakseni går til NRK,som dermed tok avstand fra UDs reaksjon mot denne videoen.

Ballade spør derfor Andersen: Hvilken hjemmel har UD for å gripe inn i saker som omfattes av ytringsfriheten?

- Vi har ikke noe hjemmel for det. Men videoen strider mot YouTubes eget reglement slik vi ser det, og UD bruker det samme reglementets mulighet til å klage. Nordreich bryter derimot copyright-loven ved å misbruke en sang av Sissel Kyrkjebø.

Hvem sitter egentlig med eiendomsretten til nasjonalsangen, er ikke denne et såkalt ”public domain”?

- I dette tilfelle er det brukt opptak av Sissel Kyrkjebø direkte. Det vedkommer ikke oss, men vi har likevel gjort plateselskapet hennes oppmerksom på det. Sett fra en artists ståsted er det nok en alvorlig sak.

Blåst opp i media

Dere mener altså at denne videoen bør fjernes fra YouTube. Hva vil UD foreta seg hvis ikke de etterkommer deres ønske?

- Det får vi ta stilling til når den tid kommer, vi har foreløpig ikke fått noe svar tilbake. Slik vi ser det var ikke denne videoen ment som nynazistisk propaganda. Dette har nok blitt noe blåst opp i media som en slags rekrutteringsvideo for en nynazistisk organisasjon, noe det altså ikke er. Det hele virker som en dårlig spøk, men vi har oppdaget at det er ganske mange som slett ikke synes dette var så vittig, sier Andersen tørt.

- Spørsmålet er om vi i det hele tatt skal gå noe særlig videre med dette. Vi får se hva YouTube foretar seg. Når det gjelder copyright-problemet vil jeg anta at disse ungdommene får noe å svare for, men det er altså ikke vår sak.

Thor Steinar

Det har også vært en annen, lignende sak i Tyskland, om misbruk av norske symboler av høyreorienterte grupper. Det gjelder særlig klesmerket Thor Steinar, som har brukt det norske flagget i sin markedsføring.

- Dette er en betydelig mer alvorlig sak, sier Frode Andersen:

- Thor Steinar dreier seg om et klesmerke som markedsfører seg direkte mot høyreekstreme grupper i Tyskland. Dette er et problem vi har tatt opp og fått forståelse for av tyske myndigheter. En sang er noe man har et emosjonelt forhold til, men et flagg er noe en nasjon mer har ”hevd” på, sier Andersen.

Han understreker at UD selvsagt ikke ønsker å sensurere Internett, men mener UD ikke kan ta lett på misbruk av norske nasjonalsymboler

- Særlig fra høyreekstreme grupper som bevisst ønsker å misbruke disse symbolene. Det tar vi alvorlig, og det bør vi reagere mot. Det skal selvsagt være ytringsfrihet, men der ligger det også en rett til å hevde det motsatte av disse grupperingene mener, avslutter informasjonsrådgiveren.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no