Magnus Eliassen: - Ble truet av bransjetopper

Magnus Eliassen gikk tidligere denne uken ut i avisene, og forklarte hvorfor han ikke kan stille seg bak Piracy Kills Music-kampanjen. I sin egen blogg i Avisa Nordland forteller han også at sentrale aktører i norsk musikkliv skal ha truet ham med bank under oppholdet i Trondheim. EMI-sjef Bjørn Rogstad avviser saken som rene rykter, og et egoistisk PR-fremstøt fra Eliassens side, og sier til Ballade: - Om denne episoden på noen måte skulle gjøre meg uegnet til å fronte Piracy-kampanjen fremover, trekker jeg meg tvert.

Magnus Eliassen2007_babylon (Foto: Helge Grønmo)

Av Arvid Skancke-Knutsen

Magnus Eliassen var til stede under Piracy Kills Music-diskusjonen som var åpningsdebatten under årets by:Larm, og opplevde like etterpå det han etter hvert oppfattet som et nokså ubehagelig møte med noen av toppene i et av de norske IFPI-selskapene.

- Jeg og manageren min, Andreas Bakkemo, som har lært meg alt jeg kan om å gjøre ting selv, hadde printet ut omlag 500 flyveblader som vi skulle dele ut under by:Larm. Flyvebladet beskriver hvordan jeg som artist opplever fildelings- og mp3-problematikken, og det oppfordrer folk til å laste ned platen min gratis fra min server.

- Truet med bank

- Jeg ble introdusert for et par av EMIs ledere og en IFPI-fyr, jeg gav dem et flyveblad, og vi begynte å diskutere våre ståsteder. Jeg uttrykte klart og tydelig hva jeg mente om kampanjen deres, og at jeg var meget skeptisk til hvordan de stemplet både seg selv og artistene, og ikke bare deres artister, men artister generelt, som lytterens motspiller og ikke medspiller. Jeg sa også at det er meget uheldig å “sette ting på spissen” i den grad de har gjort det i denne kampanjen, hvor altså selve tittelen, Piracy Kills Music, insisterer at selve musikken kommer til å dø. Jeg sa at musikk kommer til å overleve alt, uansett hva som måtte skje.

I følge Eliassen ble en av personene fra den etablerte musikkbransjen ”rasende”, og truet med å forlate rommet flere ganger. I følge bloggen til Magnus Eliassen kom det senere på kvelden flere by:Larm-delegater bort til ham, og fortalte at folkene fra EMI i flere vitners nærvær skulle ha truet med å ”banke opp” den unge artisten.

Fjær og fem høns

Dette blir kontant avvist av Bjørn Rogstad i EMI, som for øvrig blir omtalt med sympati i den omstridte bloggen. Rogstad er nyansatt direktør i EMI, sitter i styret til arrangøren by:Larm, og er dessuten bransjens hovedtalsmann for Piracy Kills Music-kampanjen.

- Jeg kan bekrefte at jeg traff Magnus Eliassen etter debatten, men tror neppe jeg er den han i bloggen sin omtaler som omtaler som ”rasende”, sier Rogstad til Ballade.

– Jeg kan heller ikke forstå at det skal ha blitt satt frem noen trusler mot Eliassen ut på kvelden, verken fra oss i EMI eller andre. Eliassen viser jo også bare til anonyme kilder og ren sladder i bloggen sin, så dette er nok mest et eksempel på hvordan en fjær blir til fem høns.

Rogstad bekrefter at samtalen etter piratdebatten ble ”engasjert”, men ikke noe særlig mer enn hva som er vanlig.

- Det er helt greit at Magnus Eliassen ikke vil stille seg bak kampanjen. Vi har ulike meninger om disse spørsmålene, og det er selvsagt helt i orden. Det jeg reagerer på her er at Eliassen så til de grader rakker ned på artistene som stiller seg solidariske med kampanjen. Det virker som han bare er ute etter billig PR-oppmerksomhet for egen del, og ikke nøler med å sette artistkolleger i et dårlig lys for å oppnå det. Det synes jeg er både ukollegialt, kjipt og egoistisk.

Ganske ubehagelig

Ballade har også snakket med Andreas Bakkemo, som til vanlig driver selskapet Small Patrol, og dessuten har turnert både i Europa og USA med bandet Spectacle. Han bekrefter at møtet under by:Larm ble preget av til dels høy temperatur.

- Vi hadde med oss noen hjemmelagde flygeblad, som kom rett fra printeren. Likevel lot det til at folkene bak denne kampanjen til åtte millioner kroner nærmest oppfattet oss som en provokasjon og en trussel. Bjørn Rogstad oppførte seg både behersket og rolig, og gjorde et godt inntrykk, men det var tydelig at de trodde at vi mente at all musikk skulle være gratis, når vi egentlig bare ville kritisere kampanjen for nærmest å stemple alle musikkfans og kunder som tyver.

- Det som ble ganske ubehagelig etter hvert var at stadig flere folk kom bort til oss, og fortalte at det skulle ha vært fremsatt trusler mot Magnus i løpet av kvelden. Selv opplevde jeg ikke noen direkte episoder, men jeg merket meg jo blikkene som EMI-bordet sendte oss senere på kvelden, som om vi var frekke som i det hele tatt våget oss inn på konserten med Ingrid Olava.

- Jeg tror Magnus kanskje provoserer litt ekstra, fordi han ikke representerer pønk-holdninger á la UFFA-miljøet, men egentlig opererer i det samme poplandskapet som mange av EMIs egne artister. Han tar politiske ting seriøst, men er samtidig en av de snilleste og minst egoistiske fyrene jeg kjenner, avslutter Bakkemo.

Rogstad: - Trekker meg hvis dette gjør meg uegnet til å fronte kampanjen

Bjørn Rogstad fastholder at ingen trusler av noen art ble satt frem, til tross for hva Eliassen skriver på bloggen sin i Avisa Nordland.

Ballade har de siste dagene prøvd å få tak i folk som skal ha vært vitner til episodene, og har utelukkende fått bekreftet Rogstads versjon.

- Om denne episoden, eller snarere disse ryktene som nå er satt ut, på noen måte skulle gjøre meg uegnet til å fronte Piracy-kampanjen fremover, trekker jeg meg tvert, sier Rogstad selvsikkert til Ballade. – Denne kampanjen betyr mye mer enn min person.

EMI-sjefen velger å avslutte sin kommentar med følgende lignelse:

- Om du kjenner en rørlegger som vil gjøre deg en gratistjeneste, er det selvsagt helt i orden. Om du derimot tilkaller en rørlegger fra et firma, og så etterpå nekter å betale fakturaen, er det en helt annen sak.

Magnus Eliassens blogg i Avisa Nordland kan leses her.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no