Pøbb, Pippi, pols og polsdans

Helga 16. til 18. februar var omlag 30 unge dansere og spellmenn med tilknytning til Nord-Norge, samlet i Ramfjord utenfor Tromsø for nok et hett stevnemøte med den nordnorske folkedansen og folkemusikken. - SBA-helga ble nok en gang en lekestue med offensiv kulturminneforvaltning og egenkreativitet, der folkedansen og folkemusikken ble dyrket i rikt monn, skriver Sigurd J. Heide i denne entusiastiske stemningsrapporten.

Mikal Lundemo og Jan Johansson (Foto: Marte Frihetsli)

Av Sigurd J. Heide, styremedlem i SBA

Fredagskvelden var det Folkemusikkpøbb på KulturHuset i Tromsø, og Mikal Lundemo og Jan Johansson serverte en herlig musikalsk reise på Nordkalotten.

Tron Steffen Westberg fra Røros hadde spellkurs for 7-8 spellmenn resten av helga.

Både Tron og fela var i toppslag, og lærte bort grovt og grant. Siri Mæland hadde gjort et fantastisk dypdykk i arkivene til Rff-sentret, og funnet spennende polsdansformer som gav mange hakeslepp og abonnement på melkesyre.

Kvensk, finsk, svensk og nordnorsk tapas

Tapas er et ukjent fenomen i folkemusikksammenheng, men ordet kan fint beskrive en fantastisk konsertopplevelse fredag på Folkemusikkpøbben i Tromsø. Mange musikalske småretter, alt fra saftige nordnorske polsdanser, bitre kvenske viser, dampende polskaer fra Sverige og søte valser ble servert med stødige hender fra Mikal Lundemo på fele, og Jan Johansson på trekkspill.

Jan spiller nordsvensk trekkspillmusikk og tornedalsk folkemusikk. Han er blant annet medlem i den norsk/svensk/finske gruppa ”Tre folk i Norr” og ”Jord” fra Tornedalen, begge grupper med utspring i en nord kalottisk klang. Han har ellers arbeidet mye med både svensk og finsk folkemusikk for øvrig.

Mikal M fra Grytøya (opprinnelig Oppdaling) har bena godt plantet i folkemusikktradisjoner fra midt- og sørøst- Norge til Nordkalotten og ellers på diverse skandinavisk og irsk musikk A-klasse spellmannen er beryktet for å være en av Norges beste dansespellmenn, er medlem i Nordkalottgruppa ”Tre Folk i Norr” og tidligere musikalsk leder av Oppdal-, Lakselv- og Tromsøværingan- spellemannslag.

Sammen har de skapt et fyldig og klangrikt musikalsk teppe som binder sammen de ulike tradisjonsområdene på en utmerket måte.
Et spell og dansekyndig publikum på rundt 50 personer fikk deretter utfolde seg selv med buskspill og masse dans.

Pippi og pols

Tron Steffen Westberg, felespillende fyrverkeri fra Brekken, har markert seg som en scenekunstner av stort format. Med sitt drivende spell har han en unik evne til å få blodet til å pulsere i polstakt hos både dansere og spellmenn. Han lærte bort slåtter fra Røros og Brekken, og fikk skryt for glimrende pedagogiske og musikalske evner.

I tillegg er det store muligheter for buskspell hos SBA, og dette blir grovt og godt utnyttet av mange solide spellmenn fra landsdelen. Et flott minne fra helga var lørdagskvelden som ble en folkemusikalsk lekestue. Først hadde Tron en god runde med beinhardt og solid polsspell, før flere spillesugne entret musikerhjørnet. Etter ville polsdanser, heftige reinlendere og mye annet musikalsk snacks, minnes undertegnede at ”Pippi Langstrømpe-”melodien ble spilt til stor jubel! Og i sentrum av oppstablede feler og trekkspill, stod en glisende og glad spellmann fra Brekken…

Spennende varianter fra nord på dansekurs

Den eldre nordnorske dansen, særlig polsdansen fra Bø i Vesterålen og tradisjoner fra Velfjorden, ble behørig feiret og utøvd i praksis. Siri Mæland, som er fagkonsulent i folkedans ved Rff-sentret/Dansevitskap på NTNU hadde tatt et dypdykk i arkivet på en del av det nordnorske materialet, og lot danserne få bli utfordret blant annet på det estetiske utrykket og å danse rundt motsatt vei av det som man bruker å gjøre.

Siri er en tydelig og grundig folkedansepedagog som har et godt øye for det folkelige i dansen, og inspirasjon fra eldre filmopptak fra arkivene til Rff-sentret gjorde at en hadde mange spennende detaljer å jobbe med.

Den siste timen på søndag lot Siri deltakerne få oppleve at damene også kan ta en mer aktiv rolle i dansen, og gav interessante vinklinger på kvinnerollen og mannsrollen.

Studentavisen ”Utropia” i Tromsø hadde sendt en fotograf og en reporter for å lage en reportasje av denne herlige begivenheten. Det endte med at den ene av dem ble med hele helga, imponerte stort på dansegulvet og vurderer medlemskap i SBA!
Sinnsykt Bra Alternativ er det nyetablerte nordnorske forumet for folkedans og folkemusikk i landsdelen, som har som mål å være en eksotisk og inspirerende møteplass for unge tilhengere av denne sjangeren.

Laget er tilknyttet Lfs, samarbeider tett med Kalottspel og folkemusikkpøbben i Tromsø, har i løpet av kort tid fått nesten 60 medlemmer, og kan skryte av en snittalder på ca 27 år i medlemsmassen.

Redaksjonell note: Ballade takker Heide for en fin rapport, og vil med dette gjerne invitere andre aktører og lag til å komme med aktuelle stemningsrapporter fra sine aktiviteter.

Alle bidrag kan som vanlig sendes til ballade@mic.no, og vil i hvert enkelt tilfelle bli gjenstand for redaksjonell vurdering.

Hjemmesidene til Sinnsykt Bra Alternativ finner interesserte for øvrig her.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no