Lars Børke har gått bort

Den anerkjente artisten Lars Børke gikk bort tidligere denne måneden. Han var artist, musiker, komponist, tekstforfatter, produsent, forlegger og plateselskapsdirektør. Ballade har snakket med en del mennesker som kjente Lars Børke, og som minnes en person som Pete Knutsen omtaler som en "tusenkunstner". - Hans bortgang er ufattelig trist. Lars var en driftig kar, med mange jern i ilden. Han var kreativ og alltid positiv, og ikke minst; han ville noe, ville gjøre nye ting, minnes Ottar "Big Hand" Johansen.

Lars Børke (50 kroner og en gullring)

Av Bjørn Hammershaug

Helge Westbye, direktør i Grappa

- Jeg jobbet med Lars i perioden 1980-82. Da drev vi Studio B sammen, med artister som Bjøro Håland og Lillebjørn Nilsen. Lars var en av de som fikk meg til å begynne for meg selv, og jeg husker ham som særlig en spore til inspirasjon for nettopp det. Vi hadde en del kontakt også etter 1983, da jeg startet Grappa, og vi hadde et godt vennskap et godt forretningssamarbeid. Lars var først og fremst en sterk kar, pålitelig og ordentlig på alle måter.

Jan Paulsen, daglig leder i MajorStudio, FONO

- Jeg hadde først og fremst et kollegialt forhold til Lars, han var med i Fono i alle år, og jeg husker ham både som en god kollega og en fin herremann. Vi bedrev også en del idrettslige sysler sammen, og forsøkte å holde oss i form - uten at det hjalp noe særlig. Som utdannet tømrer var Lars var flink med hendene, noe som tjente både ham selv og folk rundt ham. Han var en typisk bakmann, som ikke stakk hodet så mye frem. Han kommer til å bli savnet i bransjen.

Arve Sigvaldsen, direktør Talent Video & Audio produksjon

- Lars hadde store ferdigheter innen håndverk som lafting, tømring og snekring og satte opp flere hyttetun, bygde seg fritidsbåter og var ellers hendig når kolleger eller venner trengte kyndig hjelp. Lars var aldri vond å be om en tjeneste. Han hadde da også et enormt stort nettverk av gode venner både innen- og utenfor musikkbransjen. Lars var en fargerik personlighet, og vi lærte å sette pris på hans lojalitet, humor, generøsitet, sang- og skaperglede. Vi er mange som savner han. Kanskje kan hans altfor tidligere bortgang medvirke til at vi som er tilbake, kan forbedre den daglige kontakten og holde vennskapsbåndene mer aktive.

Pete Knutsen, komponist og gitarist

- Jeg kjente Lars gjennom nesten 40 år. Han var en tusenkunstner, rett og slett. Han hadde en sterk logisk sans og kunne utrolig mye forskjellig. Han var i det hele tatt veldig flink på mange områder, som tross sine mange talenter var ganske beskjeden. Blant annet var en veldig god til å fly, tok flysertifikat i voksen alder og ble spesialist på sjøfly. Jeg husker han var veldig opptatt av sikkerhet, og var ganske forutseende på det feltet. Vi var for eksempel involvert i den første Holmenkollen-konserten, og på den tiden ble det rigget svære høytalertårn i høye stabler uten noe særlig sikring. Dette var Lars opptatt av, og jeg husker han holdt på å sveise disse så de ikke skulle falle i hodene på folk. Det var ingen som tenkte på slikt den gang, men slik var Lars. Han var nærmest ustoppelig på mange måter, og med en voldsom hang og trang til musikk. Han var glad i å synge, og hadde jo en flott country-stemme. Lars var veldig glad i amerikansk musikk, for eksempel Hank Williams. Vi var veldig mye sammen, gikk skiturer på fjellet og tok båtturer langs svenskekysten, og han var alltid morsom å være sammen med. Lars var fyr man alltid kunne trives med.

Ottar Johansen, artist, daglig leder New Cut Music

- Vi var kollegaer på 70-tallet og jobbet tett sammen, særlig i Talent-perioden. Hans bortgang er ufattelig trist. Lars var en driftig kar, med mange jern i ilden. Han var kreativ og alltid positiv, og ikke minst; han ville noe, ville gjøre nye ting. Han var på mange måter en bakmann i bransjen, selv om han var sanger og artist. Han var en god formidler, i utgangspunktet en visesanger med dyktige formidlingsevner. Lars var flink til å ordne mye for andre. Det er mange som ikke verdsetter slike ting, men vi som har holdt på en stund vet hva det betyr. Han var en god mann.

Audun Tylden, direktør Tylden & co.

- Han var jo alt mulig; opphavsmann, arrangør, forlagsmann. Lars evnet å se tingene fra alle sidene av skrivebordet, og det er ikke så mange av de. Hobbyen hans med laftinga var vel en måte å dele inn livet med noe du gjorde med hodet og noe med hendene, og det skapte en balanse i livet hans. Det er ikke som mange gjør alvor av det, men det gjorde Lars. Jeg minnes Lars med stor glede - vi hadde rett og slett mye moro sammen.

Om Lars Børke

Lars Børke (1947-2007) var vokalist, låtskriver og produsent. Han var innom plateselskap som Talent, Studio B (som deleier sammen med Helge Westby) og Oslo Records som eier.

Børke var utdannet tømrer, med håndlafting som spesialitet. Bestefaren var smed i Narvik, og gjennom ham ble Børke kjent med rallarmiljøet som senere dukket opp i noen av sangene hans.

Børke startet sin sangkarriere som 13-åring, og dannet gruppen Hustlers mens han ennå gikk på skolen. Etter flere forskjellige amatørband startet han Lars Børke & The Summits sammen med medlemmer fra Tune Five. Deretter begynte han som studiomusiker og komponist i Oslo. Han debuterte på plate i 1974 med singlen ”Maria”.

Inger Lise Rypdal spilte inn hans komposisjon ”Send ditt svar med vinden”, og like etter ga Børke ut sin første LP ”50 kroner og en gullring” på selskapet Talent. Platen avslørte en artist med sterk personlighet og et ønske om å formidle sanger til refleksjon og ettertanke. Alt materialet var egenkomponert, og blant figurene som dukket opp i tekstene var vandringsmenn, rallarsmeder, livets løse fugler og den amerikanske politimannen Serpico.

Børke var innom Europatoppen to ganger i løpet av det neste året. Først med ”På din gravsten” og deretter som komponist av ”Rock-Ola” fremført av Inger Lise Rypdal. Han deltok også på flere av platene i den populære slagerserien Treff. Børke jobbet tett med Pete Knutsen, som var arrangør og orkesterleder på både ”50 kroner og en gullring” og oppfølgeren ”Mayday” (1976). På sistnevnte ble det gjort plass til tre oversettelser av engelske låter, i tillegg til syv egne komposisjoner. Et nært vennskap med Asbjørn ”Asa” Krogtoft førte til at de startet duoen Lasa i 1977. Albumet ”Discovery” var en av de første LP-ene i Norge presset på farget vinyl. ”Released” fulgte i 1980

Etter Lasa dannet Børke en country-duo med Cathy Ryen. På LP-en ”Vind fra Vest” (1982) ble duoen hjulpet frem av bandet Country-kameratene, bestående av musikere fra Nøkken, Bergen Blues Band, Flying Norwegians og Sambandet. Repertoaret var kjente countrylåter med norske tekster. På sin neste soloplate, ”Nye horistonter” (1984), valgte Børke igjen å satse på oversettelser av amerikanske countrylåter.

Informasjon om Lars Børke er i hovedsak hentet fra Norsk pop- og Rock leksikon.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no