Bygda dansar i Oppland

INTERVJU: "Bygda dansar" er navnet på et prosjekt som gir ungdommer undervisning i lokal tradisjonsdans. Det satses på et fylke om gangen, og undervisningen går over tre år. Stian Roland er nylig tilsatt som lokal prosjektmedarbeider i det neste Bygda dansar som har fått navnet "Lea de" - Jeg håper at "Lea de" kan bidra til å øke samarbeidet innad i fylket, sier Stian Roland som begynner arbeidet denne høsten sammen med Sigurd Johan Heide, og folkedans og folkemusikkmiljøet i Oppland.

Stian Roland

Av Sigurd Johan Heide, prosjektleder "Lea de"

- Valdres og Gudbrandsdalen er to store dalfører med svært sterke miljø innen folkemusikk og dans, og det er viktig å få til et godt samarbeid med disse. På flatbygdene lenger sør i fylket står kanskje ikke det organiserte miljøet like sterkt, men det er også der mange spennende danseformer å ta tak i. Jeg håper at "Lea de" kan bidra til å øke samarbeidet innad i fylket, sier den nytilsatte prosjektmedarbeideren i "Bygda dansar", Stian Roland.

Bakgrunnen for "Bygda dansar" var at Rådet for folkemusikk og folkedans ønsket å finne en god løsning på profesjonell presentasjon av norsk tradisjonsdans. Det er overordnet mål å unngå sentralisering, og på samme tid både å fordele ressursene og å konsentrere innsatsen. Derfor prosjektet “Bygda dansar”, der fylke for fylke får en intensiv satsing for oppbygging av et tidsavgrensa regionalt ensemble.

Gjennom en periode på tre år, som varer fra høsten 2007 til våren 2010, vil en stor gruppe ungdommer i Oppland få undervisning i dans med lokal tradisjonsdans som grunnlag og kjerne. Undervisninga går på fritid, men skal ha en tyngde og en kvalitet som fører ungdommene opp mot et profesjonelt nivå innefor sin sjanger og utvikler gruppa til et ensemble.

Målet er at folkedansensemblet i Oppland utvikler en elevpresentasjon ved slutten av hvert arbeidsår og en scenepresentasjon som et sluttprodukt i arbeidet sitt. Spesielle talent innenfor ensemblet kan få spesialtilbud.

Et annet mål for "Lea de" er at 2-5 av talentene ensemblet utvikler, skal kunne etablere seg som tradisjonsdansere på frilansbasis og kunne formidle den lokale tradisjonsdansen både som dansere og pedagoger.

I 2001 til 2004 gikk pilotprosjektet ”Fjordapuls” i Sogn og Fjordane, der ensemblet viste sluttforestillingen ”Meistermøy” blant annet på Førdefestivalen og Kunsthøyskolen i Oslo. I 2004 startet ”Snu nordvest” i Møre og Romsdal, og sluttforestillingen ”Tru og Utru” hadde premiere på Molde International Jazz Festival i sommer. Begge sluttforestillingene har hatt anerkjente Leif Stinnerbom som regissør, og produserte gode talent innefor folkedans.

Rekrutteringsturne, informasjonsmøte og helgesamling

"Lea de" vil starte opp med et åpent informasjonsmøte for interesserte på Vinstra vgs helga 21-23 september. I tillegg vil Stian Roland, Sigurd Heide og flere andre dra ut på en mini-turne i Oppland i uke 38 og 39. De som får besøk i første omgang er blant andre Vinstra vgs, Valdres vgs og Gjøvik vgs.

- Vi håper å kunne rekruttere mange på disse skolene, og i tillegg vil vi besøke andre plasser med ungdommer som er i den aktuelle målgruppa (rundt 16 år), sier Roland.

Oppland fylke er et svært aktivt fylke innenfor folkemusikk og folkedans. De har blant annet Jørn Hilme- stemnet, Strunkeveko, Landsfestival i Skjåk i 2008, Vågåtreff og Selstreff.

- Det vil slik være mange og varierte arrangement som ungdommene kan være med på. I tillegg står Isfolkspelet på Valdres folkemuseum i produksjonsfasen fram mot sommeren og det kan kanskje være mulig for en del av ungdommene å delta. Et annet mål er koblingen mellom kultur og næring, og å kunne utdanne folkedansere fra de ulike regionene i Oppland som kan brukes til frilansoppdrag, sier en engasjert Stian Roland.

19. til 21. oktober vil "Lea de" arrangere en helgesamling for ungdom i Oppland, og håper at flest mulig vil ta turen dit for å kunne få et innblikk i prosjektet, møte andre ungdommer med interesse for dans og lære masse av de eksotiske, eldre dansetradisjonene som Oppland har.

- Springar, masurka, reinlender, vals, halling og mye annet snacks står på programmet, sier Roland.

Toppdanser fra Valdres med mange talenter

Stian Roland kommer fra Øystre Slidre i Valdres, og ble norsk mester i dans under Landskappleiken i 2005 sammen med Gina Ingeborg Hagen og Tone Voldhaug. Han er i tillegg en solid kveder, og har gode plasseringer på ulike kappleiker.

Han har vært daglig leder for Strunkeveko som er landets største sommerkurs innenfor folkemusikk/folkedans, og vært leder i Øystre Slidre spel- og dansarlag. I tillegg har han undervist i dans som timelærer/formidler ved blant annet Høgskolen i Telemark, Valdres vgs, Valdres folkemuseum og Norsk folkemuseum på Bygdøy. Han har danset og undervist i ungdomsgrupper i Valdres, og hatt hovedrollen i ”Valdresskalden” av Anders Underdal.

- Danse har jeg vel gjort hele livet. Folkemusikk og folkedans har stått sterkt i familien min, men det var først da jeg var 19 at jeg ble en del av det organiserte folkemusikkmiljøet i Valdres. Da ble jeg rett og slett "hekta". Da var det naturlig for meg å ta kontakt med grandonkel og naboen min Knut Steinsrud for råd og vink, forteller Roland.

Av utdanning har Stian blant annet gått 2 år ved avd. Rauland, Høgskolen i Telemark, tatt flere dansestudium ved Dansevitskap NTNU og Meistarstudiet ved Ole Bull-akademiet på Voss. Stian er mye brukt som dommer på kappleik og kursholder i hele Norge, og "Lea de" er glade for å ha fått en slik kapasitet med på laget.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no