Urban Interface Oslo

Rundt om i hovedstaden er det i disse dager mulig å oppleve en helt spesiell kunstutstilling. Urban Interface | Oslo skal forsøke å gi noen svar på spørsmålet om hva skjer i overgangen mellom det private og det offentlige rom. - Urban Interface handler om endringer i byrommet, som nå er en plattform for kommunikasjon på flere nivåer enn tidligere., sier Linda Våge i Atelier Nord. Det er blant annet mulig å adoptere et hode, lytte til lommer av lyd og oppleve lydinstallasjonen Telart.

Telart, Urban Interface, Oslo 2007

Av Bjørn Hammershaug

Kunstverkene som presenteres setter søkelys på hva som er privat og hva som er offentlig i en verden der moderne kommunikasjonsteknologi griper inn i alles hverdag.

Dette skjer i det østlige sentrumsbydelene Tøyen, Grønland og Grünerløkka. Her vil publikum i perioden 14. september til 7. oktober finne kunst som er i dialog med publikum og som gjør bruk av moderne teknologi for å skape denne dynamikken.

Atelier Nord har invitert kunstnere fra flere land til å delta i prosjektet og resultatet er i alt seks verk. Utstillingen er kuratert av Susanne Jaschko fra Berlin.

- Det var Susanne Jaschko som tok med seg denne ideen hit til Oslo, etter at hun gjennomførte et lignende prosjekt i Berlin i april. Da med andre kunstnere, men med det samme konseptet, forteller Linda Våge hos Atelier Nord til Ballade.

Hva er tanken bak denne utstillingen?

- Den tar for seg overgangen mellom det private og det offentlige, blant annet forsøker den å si noe om hvordan telekommunikasjon påvirker det offentlige rommet. For eksempel har vi en friluftskino som viser film hver kveld, tatt opp live fra overvåkingskameraer som er plassert rundt om i byen.

Daglig leder i Atelier Nord, Atle Barcley, uttalte at ”siden utstillingen både befinner seg i byrommet og i informasjonsrommet, så peker den fram mot en ny urban arkitektur”. Kan du forklare det litt nærmere?

- Urban Interface handler om endringer i byrommet, som nå er en plattform for kommunikasjon på flere nivåer enn tidligere. Det er for eksempel mulig å ta med PC’en hvor som helst. Lyd og bilder kan bevege seg over grenser som var der før, man som kanskje ikke finnes lenger, sier Våge.

Adoptér et hode

Hun sier at interessen for Urban Interface har vært overveldende, og særlig er det mange som har tatt kontakt for å adoptere et hode?

Det må du forklare litt nærmere.

- Den finske kunstneren Laura Beloff har laget en bærbar skulptur i form av et hode som publikum kan adoptere og ta med seg rundt i sitt dagligliv. Hodet har et innebygd kamera og ved å sende SMS til hodet kan senderen motta bilde fra stedet hvor hodet befinner seg akkurat da. Tanken er at brukeren skal blogge eller skrive om hvordan det er å være adoptivfar eller -mor, til dette hodet. Ved å ta det med seg rundt får man en annen bevissthet på det man gjør, hvilke steder man beveger seg på og også en annen type oppmerksomhet fra andre enn til vanlig.

Våge oppfordrer de som har lyst til å adoptere hodet for en kortere periode å sende en e-post til office@anart.no.

Hun trekker også særlig frem Vibeke Jensens femkantede installasjon i Vaterlandsparken, som utløser lyder og blinking av nødlys når publikum nærmer seg:

- Veggene på denne er dekket av et oppløsende materiale, og vil etter hvert gå i oppløsning etter som vær og vind tærer på dem. Det er altså mulig å bevitne en forandring på kunstverket. Det var fullstendig under åpningen på torsdag, mens folk som går forbi parken til daglig kan bevitne denne forandringen. Det er ikke så vanlig at kunstverk endrer seg i selve utstillingsperioden.

HQ: Mu

Informasjonssenter for Urban Interface er Sound of Mu på Grünerløkka, som for anledningen har utvidet sine åpningstider. Innenfor dørene finnes blant annet Jørgen Larsson og Bjørnar Habbestads lydinstallasjon Telart.

- Her er det mulig å sitte og lytte til beskjeder publikum har etterlatt seg på fire utplasserte telefonbokser rundt om i byen.

Noe mer av det som skjer i forbindelse med Urban Interface:

Vi er alle overvåket

Hver kveld fra kl. 21 kan publikum gå på Friluftskino, på et nytt sted hver dag i bydelene Tøyen, Grønland eller Grünerløkka. Sted annonseres fortløpende på utstillingens hjemmesider. Bildene som vises kommer fra overvåkningskameraer i nærheten.

Som seg hør og bør på kino serveres det popcorn.

Lommer av lyd

HC Gilje (Norge) er lydkunstner og bidrar til denne utstillingen med lommer av lyd ”Soundpockets”. En lydstråle sender ut lyd i et konsentrert område og en radiosending kan fanges opp spesielle steder i Oslo på frekvens 94,8.

Veiarbeid ved Akerselva

Sancho Silva (Portugal) og John Hawke (USA) gjør et eksperiment med å sette opp et byggverk som ser ut som en anleggskonstruksjon. Det foregår ikke anleggsarbeid i området, men forbipasserende kan ta i bruk konstruksjonen.

Mer info om Urban Interface her.

Mer om Atelier Nord her.

Utstillingen varer frem til 7. oktober.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no