Anerkjent pris til Ole Bøhn

Styret i Det Norske Operafond har besluttet å tildele sin pris Augusta Jerwells Premie til fiolinisten Ole Bøhn.

Ole Bøhn

Bøhn får overrakt prisen av operafondets styremedlem Knut Skram, før uroppføringen av Glenn Erik Hauglands opera Rebekka fredag kveld 28. september.

Augusta Jerwells Premie ble første gang utdelt i 1959 til Kirsten Flagstad. Siden da har 16 andre personligheter innen norsk opera fått prisen. Blant dem er Bjarne Buntz, Ingrid Bjoner, Åse Nordmo Løvberg og Bjørn Simensen.

Ole Bøhn får prisen for sin store innsats som 1. konsertmester i Den Norske Operas Orkester, en stilling han har innehatt i snart 30 år, men gis også som en anerkjennelse av hans betydelige karriere som solist og kammermusiker både i Norge og internasjonalt, hans virke som pedagog ,og hans omfattende innsats i en rekke organisasjoner i norsk musikk- kulturliv.

Som en av Norges mest interessante musikere utøver Ole Bøhn en omfattende virksomhet som solofiolinist, kammermusiker, orkestermusiker og pedagog.

I 1990 urfremførte Ole Bøhn Elliott Carters fiolinkonsert med San Fransisco Symphony Orchestra. Denne konserten, som er skrevet for og tilegnet ham, har han spilt med de ledende orkestre i Europa og i USA. Hans innspilling av konserten på Virgin Classics ble nominert av The Gramophone som en av de tre beste innspillingene i 1992. I 1994 ble innspillingen belønnet med den prestisjefylte prisen Grammy i kategorien "Best Contemporary Composition".

Siden sin debutkonsert i 1969 har Ole Bøhn opptrådt regelmessig som solist med orkestre i Norge og i utlandet. Han har samarbeidet med dirigenter som Karsten Andersen, Moshe Atzmon, Herbert Blomstedt, James Conlon, Øivin Fjeldstad, Heinz Fricke, Lukas Foss, Michael Giehlen, Marek Janowski, Franz Welser-Möst, Ari Rasilainen, Leif Segerstam og Olliver Knussen.

Som kammermusiker var Ole Bøhn i 12 år medlem av Trio du Nord som i 1975 vant UNESCO konkurransen i Bratislava. Fra 1997 til 2000 var han førstefiolinist i Leonardo kvartetten. I 2004 startet han Vigelandkvartetten. Også som pedagog har Ole Bøhn fått et internasjonalt navn. I Oslo har han undervist ved Barrat - Dues Musikkinstitutt. Han har undervist ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og er ofte gjestepedagog ved Norges Musikkhøgskole og ved en rekke anerkjente musikkinstitusjoner i inn-og utland.

Ole Bøhn er også benyttet som dommer ved forskjellige nasjonale og internasjonale konkurranser som Sparre Olsen konkurransen, Grieg selskapets komposisjonskonkurranse, Concert Artist Guild Competion, New York, Canadian Music Competition, Concurso Paulo Bosisio og London International String Quartet Competition.

Ole Bøhn har foretatt plateinnspillinger for CRI, Denon, Simax, Victoria, Albany Records og Sound Star Ton.

Han er innehaver av Storkors av Kunstnerforeningen og ble i 2006 tildelt Kongens Fortjenestemedalje i Gull.

Fartein Valenprisen ble tildelt Ole Bøhn som første mottaker av prisen ved Valendagene i Haugesund i 2002. 2007 ble Bøhn tildelt Bydelsprisen Frogner Bydel.

Prisen består av en statuett laget av Dyre Vaa og medfølgende diplom, og tildeles personer som har gjort en betydelig innsats for operasaken i Norge.

Det er Den Norske Opera som melder dette i dag.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no