Lea de – Bygda danser i Oppland

Denne helga var 20 unge dansere og spellmenn fra Oppland samlet på Vinstra videregående skole for to dager med innføring i eldre danser fra Oppland.

Bygda danser_Lea de, oppland 2007 (Foto: Silje Onstad Hålien)

”Lea de” er Oppland sitt nye folkedansprosjekt, og skal gi ungdom opplæring i folkedans, få fram talenter og lage nytenkende forestillinger basert på det eldre dansematerialet i fylket., og ”Lea de-helga” ble for ungdommene ”et kroppslig lykkesirkus med praktisk kulturminneforvaltning av folkedansen og folkemusikken i Oppland”, melder prosjektleder Sigurd J. Heide.

Lokal Ungdom

Rundt 20 ungdommer fra Valdres, Jevnaker, Hov i Land, Vinstra og Gjøvik virvlet rundt på gulvet og lekte med spenst, balansekunst og rytmene i de eldre dansene fra fylket.

Laus (halling), reinlender, galopp, springar og springleik var noen av dansene som det ble jobbet med, og prosjektledelsen så flere store talent blant ungdommene. Lørdagskvelden ble brukt til intensiv trening på ulike kast og godkarstykker, og ungdommene dro fra Vinstra med slitne kropper og mange nye måter å bevege den på.

Gleder seg til videre arbeid

Stian Roland og Sigurd J. Heide hadde det kunstneriske ansvaret denne helgen, og i tillegg hadde Silje Onstad Hålien fra Valdres tre timer på lørdag med et nytenkende opplegg med scenisk dans til folkemusikk.

Prosjektledelsen gleder seg til å følge utviklingen til ungdommene, og tror at folkedansen i Oppland vil få tilført energi, kraft og tradisjon i en spenstig cocktail gjennom prosjektet.

”Lea de” har ikke ha noen stor forestilling klar til sommeren, men har planer om mindre sceniske presentasjoner som kan brukes. I tillegg har prosjektledelsen kontakt med næringsinteresser som vil bruke ungdommene som kulturelle ambassadører, og til ulike oppdrag.

”Lea de” er Oppland sin del av ”Bygda dansar.” Dette er Rådet for folkemusikk og folkedans sin satsning for å finne en profesjonell presentasjon av norsk tradisjonsdans, og undervisningen har tyngde og kvalitet for å løfte ungdommenes danseutrykk slik at en del av dem kan brukes som dyktige dansere på frilansbasis.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no