Ballades guide til all Ears

FESTIVAL: I går hadde all Ears vorspiel på Dokkhuset i Trondheim. Nå har følget satt kursen sørover, for i kveld starter impro-festivalen for fullt i Oslo. I løpet av fire dager presenteres artister fra flere land, innen en rekke stilarter og med et mangfoldig uttrykk. For mange vil artistlisten kanskje virke skummel, og Ballade guider her interesserte trygt gjennom jungelen av navn som 16 Bitch Pile Up, Kobi og Art Directors.

allEars_logo2008

Av Bjørn Hammershaug

Torsdag 10. februar
Fabrikken, klokken 20.00

Art Directors
Guro Skumsnes Moe (kontrabass, vokal), Håvard Skaset (gitar), Jakob Willersrud (trommer)

”Art Directors spiller musikk som uanstrengt beveger seg et eller annet sted mellom elektronika, støyrock og frijazz. Bandet er en interessant tilvekst innen eksperimentell musikk i dette åpne grenselandet, der Fe-mail, Slayer og John Zorn kan få markere tre eksempelvise ytterpunkter på referansekartet", mente vi om Art Directors.

Hele intervjuet med Guro Skumsnes Moe på Ballade tidligere denne uken kan du lese her.

Lars Myrvoll/Ole Henrik Moe
Vi intervjuet Lars Myrvoll i dagens Ballade. Her fortalte han blant annet om sin musikalske oppvåkning og sin vei inn i improvisasjonen.

- Improvisasjon er for meg en kontinuerlig estetisk opplevelse. Både spilling og lytting. Å møte andre mennesker i improvisasjon er alltid givende i en musikalsk sammenheng. Noen ganger en ren nytelse, andre ganger svært frustrerende. Men alltid givende, sa Myrvoll i dette intervjuet.

Ole Henrik Moe vant Nordheim-prisen i 2007, har komponert for Arditti-kvartetten og spilt med både Motorpsycho og Åge Aleksandersen. I fjor utga Rune Grammofon den doble ”Ciaccona / 3 Persephone Perceptions”. I dette intervjuet på Ballade snakker Moe blant annet om hvordan han beveger seg inn i sitt eget materiale:

- Jeg går inn i fiolinens anatomi, leter i fiolinkroppen etter vibrasjonsfrekvenser som man kan lage nyanserte støyspillemåter med. Og jeg ser på overgangen mellom tone og støy. Det er mye som kan skje i dette mellomrommet, før det blir vulgær eller skitten støy.

John Wiese
Meget produktiv amerikaner, som har samarbeidet med blant andre Sunn O))), Wolf Eyes, Thurston Moore, Lasse Marhaug, Pain Jerk og Merzbow. all Ears mener at han ”kanskje er den artisten sammen med Wolf Eyes som har markert seg sterkest på den nye amerikanske støyscenen.”

Ab Baars/Ig Henneman
Nederlandsk duo med Ab Baars på tenorsaksofon, klarinett og shakuhachi og Ig Henneman på bratsj.

Fredag 11. februar
Fabrikken, klokken 20.00

Kobi
Kobi er aliaset til Kai Mikalsen, som siden slutten av 70-tallet har vært aktiv på musikkfronten. Han kan knyttes til blant annet Sketch, Origami Arktika, Looop, Brugata-kollektivet og en rekke andre påfunn. I Kobi er Kai sjef, og han kan også finne på å invitere utvalgte gjester til seansen.

I dette Ballade-intervjuet snakker Mikalsen blant annet om Kobi:

- Grunnidéen til Kobi er å kombinere ambient, droner og elektro-akustikk i forskjellige former, sier Mikalsen. Jeg bruker natur- eller studioopptak som projiseres med datamaskin. PCen brukes jeg til å gjøre lange opptak som strekkes ut og klippes opp som vi så kan improvisere over.

Zanussi/Hana/Fjordheim
Tromme/bass/gitar-powertrio bestående av Per Zanussi, Børge Fjordhei og Anders Hana, som samlet har erfaring fra band som Noxagt, Zanussi Five og Cloroform.

Ballade møtte Zanussi i 2006, da han blant annet snakket om sin rolle i Zanussi Five og Crimetime Orchestra:

- Så lenge det er rom for å skape musikk, og så lenge konseptet er klart og tydelig, kan jeg like gjerne være bandleder som likeverdig medlem eller arbeider. Men det må være klart definert på forhånd. Og det er helt sentralt at musikerne tilfører noe av seg selv og lytter, uansett sammenheng, uttalte Zanussi den gangen. Hele intervjuet ligger her.

Hana er blant mye annet også involvert i MoHa! med makkeren Morten J. Olsen på trommer. Vi møtte MoHa! i 2007, og det intervjuet ligger her.

16 Bitch Pile Up
Amerikansk trio bestående av Sarah Bernat, Sarah Cathers og Shannon Walter, og i følge all Ears ”noe av det råeste den amerikanske støyscena kan by på.”

”It’s doubtful you will hear a more genuinely seat-gripping moment of terror this year than the layers and layers of screams that swiftly disarm on the eight track of 16 Bitch Pile-Up’s first factory-pressed CD”, mente Tiny Mix Tapes om deres plate ”Bury Me Deep”.

Phil Minton/Roger Turner
To drevne herrer. Vokalekstremisten Minton har allerede ankommet byen, og arrangerer for tiden vokalkurset Feral Choir. Roger Turner banker på det meste innen slagverk.

Pymathon
Topias Tihesälo (gitar) og Jaakko Tolvi (trommer) kommer fra Finland, og produserer impro-metal som ikke låter så langt unna f.eks Lightning Bolt.

Lørdag 12. januar
Fabrikken, klokken 20.00

Minn Minn Lights
Består av Eirik Renton (perkusjon og oscillator), Øivind Koppang Eriksen (elektronikk) og Daniel Meyer Grønvold (gitar og elektronikk). I forbindelse med konserten snakket vi forleden med Meyer Grønvold her på Ballade.

I dette intervjuet snakker Meyer Grønvold blant annet om hvordan han arbeider:

- Jeg liker å gjøre mye forskjellig, forskjellige tilnærminger har forskjellige kvaliteter. Jeg sorterer hvordan jeg spiller inn i ulike tilnærminger, og får like mye ut av alle. Jeg liker uperfekte lyder, uansett om jeg spiller minimalt eller utagerende, fortalte Meyer Grønvold.

Sarah Bernat/Sarah Cathers/Hild Sofie Tafjord/Lars Myrvoll
Stjernelag med vår egen valthornblåser Hild Sofie Tafjord i fremste rekke. På tampen av fjoråret ga hun ut platen ”Kama”, og Ballade snakket med henne i den forbindelse. I dette intervjuet snakket Tafjord om momenter som bør være gyldige også for denne konserten:

- For mitt vedkommende har det vært viktig med en blanding av å spille i faste ensembler over lengre tid og å søke øyeblikksmøter med andre musikere og kunstnere. De faste konstellasjonene gir mulighet til å arbeide i dybden med musikkens uttrykk og kommunikasjonsformene rundt det. Når man spiller med folk en ikke vanligvis spiller med, settes man inn i en ny sammenheng og språket blir gjort levende på andre måter. Man blir gradvis mer trent i å behandle et materiale som oppstår der og da.

Eiko
Bak navnet Eiko finner vi Joana Aderi, født i Sveits, men studert og jobbet de siste årene her i Norge. I følge all Ears: ”Hennes mangefasetterte vokaluttrykk manipuleres gjennom elektronikk, og resultatet blir ofte noen intense liveopptredener.”

John Wiese/Shannon Walter
(beskrevet over)

Magnus Broo/Fredrik Ljungkvist
Broo er kanskje mest kjent som trompetist i Atomic, samme band som saksofonist Fredrik Ljungkvist har en sentral plass.

Søndag 13. januar
Deichmanske Bibliotek, klokken 15.00 (sharp)

Topias Tihesälo
Christian Wallumrød
Wallumrød med akustisk søndagskonsert. I denne konsertomtalen på Ballade mener vår anmelder at Wallumrød er en miksmaster:

- Wallumrød er en sjangrenes miksmaster hvor barokkmelodikk og amerikansk minimalisme inngår i hans uttrykk.

Søndag 13. janauar
Mir, klokken 19.00 og utover

Loddtrekningsjam, minglefest og soft bonding.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no