Andresen, Bjørnar

Diskografi fra jazzbasen.no

Bassist, f. i Oslo 01.04.1945, d. 02.10.2004

Bjørnar Andresen begynte som gitarist og banjoist i diverse trad- og swingband i Oslo på 60-tallet, men skiftet tidlig til bass og etablerte sammen med pianisten Svein Finnerud og trommeslageren Espen Rud en trio som skulle bli et av de mest markante elementene i norsk avantgardejazz på slutten av 1960-tallet. Gruppen, som i utgangspunktet hentet inspirasjon fra den amerikanske pianisten Paul Bleys musikk, var aktiv i perioden 1967 – 74, og spilte inn LP-ene «Svein Finnerud trio» (1968), «Plastic sun» (1970) og «Thoughts» (1974). Radioopptak fra årene 1969-1980 ble utgitt på CD i 2007 under tittelen «Preachers».

I 1970 ble Bjørnar Andresen med i gruppen Min Bul sammen med Rud og gitaristen Terje Rypdal. Andresen deltok også på Rypdals «Tough enough» (1971). I 1971 var Andresen med på George Russells konsert «Listen to the silence» på Kongsbergfestivalen sammen med bl.a. Rypdal, Jan Garbarek, Jon Christensen og Arild Andersen. Konserten finnes utgitt på LP/CD, og Andresen opptrådte sammen med Russell ved jazzfestivalen i Bologna samme år.

Finnerudtrioen spilte inn sin siste LP «Thoughts» i 1974. I en 20-årsperiode etter dette var Andresen lite aktiv som musiker, og finnes i denne perioden kun dokumentert på en duoinnspilling med fiolinisten Nils Økland fra 1985.

I 1994 kom Finnerudtrioen sammen igjen, denne gangen med Svein Christiansen på trommer, og spilte bl.a. inn CD-en «Travel pillow». Fra slutten av 1990-tallet kom Andresen i kontakt med miljøet rundt jazzklubben Blå i Oslo, og ved hjelp av yngre musikere i dette miljøet ble han igjen trukket inn som aktiv musiker i en rekke sammenhenger. Sammen med trommeslageren Paal Nilssen-Love spilte Finnerud og Andresen inn «Egne Hoder» (1999), og samme år opptrådte Andresen sammen med Nilssen-Love, altsaksofonisten Calle Neumann, gitaristen Kjetil Gutvik og bassisten Eivind Opsvik på Vossajazz, - en konsert som også ble utgitt på CD.

I 2001 ble det holdt en hylningskonsert for Andresen på Blå, og et av resultatene av denne konserten var dannelsen av The Crimetime Orchestra. Orkesteret var preget av Andresens musikalske ideer, og besto foruten Andresen selv bl.a. av musikere som saksofonistene Vidar Johansen og Kjetil Møster, keyboardist Bugge Wesseltoft og trompeteren Sjur Miljeteig. Andresens eneste innspilling med denne gruppen, «Life is a beautiful monster», ble utgitt posthumt i 2004.

Andresen deltok også på flere andre innspillinger med musikere fra dette miljøet, bl.a. gruppa «Element» 2002 (CDen «Transformation to Paradise, utgitt 2009), keyboardist Bugge Wesseltoft og Paal Nilssen-Love på «Samsara» (2002) og med saksofonist Vidar Johansen og trommeslager Tomas Strønen på «Help on the way» (2001) og «Live» (2004).

Norsk Jazzarkiv/2010
-
Biografien er produsert av Norsk Jazzarkiv og er tidligere publisert i jazzbasen.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no