Vinneren kåret

Fiolinisten Anders Nilsson (24) til topps i Prinsesse Astrids Musikkpris 2008.

Fiolin

Den 24 år gamle fiolinisten Anders Nilsson gikk seirende ut av Prinsesse Astrids Musikkpris for unge norske musikere etter en finale med Trondheim Symfoniorkester torsdag kveld.

På de neste plassene fulgte Jan Clemens Carlsen, cello og Liv Hilde Klokk, fiolin.

Nilsson spilte Tsjaikovskijs fiolinkonsert, som juryen altså fant å ville honorere med en sjekk på 75 000 kroner og solistoppgave med Trondheim Symfoniorkester. Andre og tredje plassen ble belønnet med henholdsvis 30 000 og 20 000 kroner.

Vinneren Anders Nilsson har allerede gjort seg bemerket som en moden og allsidig musiker. I 2008 avslutter han sitt solistdiplomstudium ved Norges musikkhøgskole. Anders Nilsson har vunnet flere priser ved nasjonale og internasjonale konkurranser. Under Festspillene i Bergen 2007 vant han en plass i Rikskonsertenes lanseringsprogram INTRO-klassisk for perioden 2008/09. Han har ledet TrondheimSolistene ved flere anledninger, og også vikariert i Trondheim Symfoniorkester.

Juryen besto av fire nordiske strykere med internasjonalt ry: Ulf Wallin, fiolin, Sverige,
Lars Anders Tomter, bratsj, Norge, Henrik Brendstrup, cello, Danmark, Håkan Ehrén, bass, Sverige og TSOs konsertmester Seiki Ueno. Konkurransens høye beskytter, Prinsesse Astrid, fru Ferner, overvar finalekonserten.

Prinsesse Astrids Musikkpris for unge norske musikere (ikke fylt 30 år), ble arrangert først gang i 1953, og har år om annet gått på omgang mellom ulike instrumenter. Det er i år 15 gang konkurransen arrangeres. Listen over tidligere vinnere er en imponerende rekke fremragende utøvere i norsk og internasjonalt musikkliv.

Det er Trondheim Symfoniorkester som melder dette.