Samarbeider om Messiaen i Bergen

Fredag feires Messiaen i Korskirken i Bergen av studenter fra Moskva-konservatoriet sammen med studenter fra Grieg-akademiet og Forsvarets Musikkorps Vestlandet. Solist er pianist Einar Røttingen.

Einar Røttingen (stort)

Fredag 14. november fremføres et av Messiaens hovedverker, "Des canyons aux étoiles" (fra canyonen til stjernene) i Korskirken.

Konserten er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, institutt for musikk og Forsvarets Musikkorps Vestlandet. Universitetet i Bergen har også et samarbeid med Peter Tschaikovsky konservatoriet i Moskva, og studenter herfra vil medvirke.


Solist ved konserten er pianist Einar Røttingen og dirigent er Trond Korsgård.


Om verket

Messiaens verk ble bestilt av Alice Tully og ble komponert mellom 1971 og 1974 etter en reise Messiaen gjorde gjennom staten Utah.

Selv skildrer komponisten verket som en lovprisning til de himmelske makter og som en kontemplasjon over skaperverket. "I tillegg et geologisk og astronomisk verk. Og et tonefargeverk, hvor alle regnbuens farger sirkler rundt furuskrikers blå farge og Bryce Canyons røde farge. Fuglesangen stammer spesielt fra Utah og fra Hawaii-øyene. Himmelen symboliseres av Zion Park og av stjernen Aldebaran", heter det i Messiaens programkommentar.


Om solisten

Einar Røttingen (1963) er professor i utøvende musikk ved Griegakademiet. Han har studert med Jiri Hlinka ved Bergen Musikkonservatorium og David Burge ved Eastman School of Music hvor han tok graden Master of Music.

I flere år hadde Einar Røttingen et nært samarbeid med komponisten Harald Sæverud, noe som resulterte i flere urfremførelser og kritikerroste innspillinger av samtlige verk for klaver og konsert for klaver og orkester med BFO. Han har også samarbeidet med, bestilt og urfremført utallige verker av flere nålevende komponister. Av nyere innspillinger kan nevnes soloinnspillingen ”Avgarde” og Crumbs Makrokosmos vol.III-IV. CD-ene ”Hika” (med fiolinisten Trond Sæverud) og ”Norwegian Variations”, kåret til ”Selection of the month” i henholdsvis The Strad og International Piano.


Konsert fredag 14. november kl 19.30 i Korskirken
Foredrag i forkant av konserten ved Erik Steinskog


Dette i følge en pressemelding.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no