Lien, Helge

Diskografi fra jazzbasen.no

Pianist, komponist, f. i Moelv 23.04.1975

Helge Lien er utdannet fra Norges Musikkhøgskole og Rytmisk Musikkonservatorium i København (1994-2001). Han var i studietiden medlem av Sandvika Storband, og hans første CD-innspillinger er som medlem av dette bandet på «Greenhouse» (1997) og «Lining Up» (1999).

Liens debut-CD under eget navn var soloplaten «Talking to a tree» (2000). Hans egne prosjekter har ofte vært i små formater, og han har fra 2001 ledet en fast akustisk pianotrio sammen med Frode Berg på bass og Knut Aalefjær på trommer. Trioen har spilt konserter i mange europeiske land og over hele Skandinavia, og har også hatt suksess i Japan, der flere av gruppens CD-er er utgitt, «Spiral Circle» (2002), «Asymmetrics» (2003), «To the little radio» (2006), «Hello Troll» (Spellemannprisen og «Indie Accoustic Project Award» for beste album i 2008), samt «Natsukashii» (utgitt 2011). Trioen er også med på Silje Nergaards CD «A thousand true stories», utgitt 2009. Med Per Oddvar Johansen som ny trommeslager i trioen har han spilt inn CDen «Badgers and other beings», utgitt i 2014.

Sammen med saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm (som er født på samme dato som Lien) dannet Lien duoen Hero, som arbeider innenfor et fritt improviserende format. Duoen ble først presentert for et større publikum ved Ungjazz-festivalen i Ålesund 2000, men er kanskje spesielt kjent for musikken til NRK-dokumentaren om Alf Prøysen fra 2004, som senere ble utgitt på CD-en «Prøysen» (2005).

Et annet av Liens prosjekter er trioen Tri O’Trang, bestående av Lien på piano, Lars Andreas Haug på tuba, trompet og ventilbasun, og Torben Snekkestad på saksofoner og bassklarinett. Gruppen, som kaller seg selv «en moderne kammertrio», finnes innspilt på CD-ene «Liker» (2000), «Fordivi» (2002) og «Må» (2006). Trioen har også samarbeidet med gitaristen Jon Eberson og trommeslageren Per Oddvar Johansen på «plays Jon Eberson» (2005).

Helge Lien har arbeidet som akkompagnatør for sangere som Silje Nergaard, Kåre Conradi, Margrethe Førre og Camilla Susann Haug, og i et noe større format har han deltatt på to CD-er med det polsk/bulgarsk/norske orkesteret Loud Jazz Band, «Don’t Stop the Train» (2003) og «The Way to Salina» (2004). Han medvirket også på Roger Johansens CD «World of Emily», som kom ut i 2007. I perioden 2003-2005 jobbet han som hovedinstrumentlærer i jazzpiano ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Under Nattjazzen i Bergen 2007 ble han tildelt Hansaprisen, som deles ut årlig til en musiker som «har internasjonale kvaliteter og som har potensial til suksess i utlandet», og i 2008 fikk han DnB Nor/Kongsberg Jazzfestivals pris.

Ved tiårsskiftet startet han et duosamarbeid med sangeren Live Maria Roggen («Live/Lien»), som foreløpig har resultert i CDen «Låvesalg», utgitt i 2011. Med sangeren Ruth Wilhelmine Meyer gav han i 2012 ut «Memnon – Sound portraits of Ibsen characters», fulgt av sin egen soloplate «Kattenslager», Lars Andreas Haugs «Conrairo» (utgitt 2012), Knut Bjørnar Asphols «Wilderness exit» (utgitt 2013), samt «Lyden av Prøysen» innspilt i duo med Sigurd Hole på Hamar 2014.

Nasjonalbibioteket/Januar 2015
-
Biografien er produsert av Norsk Jazzarkiv og er tidligere publisert i jazzbasen.no.
Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no