Max Manus: Dom er falt…

…men den er hemmelig. Netteleverandør Lyse tele har blitt trukket for retten for å frigi identiteten til personen som lastet opp storfilmen Max Manus.

Internett_sensur (Illustrasjon: tech2.com)

Det er Dagbladet som skriver dette. Saken blir betraktet som viktig i Norge fordi en dom mot Lyse nett i filmbransjens favør vil gjøre det mye enklere å gå til sak mot fildelere her til lands. Det vil også gjelde de som deler musikkfiler.

Internettleverandører i Norge har motsatt seg å gi opplysninger om identitet til sine abonnenter til andre enn politiet. Om Stavanger tingrett har bestemt om Lyse må oppgi identiteten til abonnenten som lastet opp Max Manus får vi foreløpig ikke vite ”fordi dommeren har forbudt en offentlig gjengivelse av den” sier Herbjørn Tjeltveit i Lyse tele til Dagbladet.

- Dette er, for å si det forsiktig, svært dramatisk. Offentligheten har krav på å vite konklusjonen i en så prinsipielt viktig sak, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til Dagbladet.no.

Waterhouse sier at denne saken ikke handler om rettighetshavere skal få håndheve sine rettigheter , men om hvorvidt det er private aktører eller politiet som må etterforske lovbrudd på Internett.

- Vi mener at dette skal være en jobb for politiet. Det er en sak som handler om internett og personvern. Da blir det en ganske absurd situasjon når debatten knebles på denne måten, sier Waterhouse til Dagbladet.no.

Advoktafirma Simonsen DA representerer filmselskapene og produsenten av filmen Max Manus, som ønsker å gå til sivilt søksmål personen som lastet Max Manus inn på nett. Espen Tøndel i Simonsen kommenterer ikke saken til Dagbladet, men sier til avisen at en vanlig årsak til at man ikke offentliggjør slike dommer er at "de dette angår ikke skal unndra seg bevissikringen som rettighetshaverne ønsker å foreta."

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no