Tjære Være Treklang…

...er et bestillingsverk skrevet spesielt for stavkirkene i det ganske land, og er blant annet spunnet rundt en pergamentrull fra 1200-tallet som ble funnet i Lom stavkirke.

Becket-pergament

Av Carl Kristian Johansen

Bestillingsverket, som skal ut på en omfattende stavkirketurné i juli og august, handler ikke om stavkirkene i seg selv. Fokus er aktiviteten som har foregått i kirkerommet eller relatert til stavkirkelig aktivitet.

Musikerne Elisabeth Vatn (sekkepiper, trøorgel, klarinetter), Harald Skullerud (perkusjon), Elisabeth Holmertz (vokal) og Anders Røine (munnharpe, langeleik) vil dreie musikken rundt fragmenter fra middelalderens liturgi med strøk fra slåttemusikk og salmer som veves inn.

Ett element i dette prosjektet, som gir det et anstrøk av stavkirkelig eksklusivitet, er funnet av en pergamentrull i Lom stavkirke som stammer fra norsk høymiddelalder på 1200-tallet.

Vatn har skrevet en kronikk om prosjektet i avisa Nationen der hun omtaler pergamentrullen med musikknotasjon fra 1200-tallet. Der skriver hun at funnet fra stavkirken i Lom inneholder en sjelden sekvens til ære for St. Thomas Becket, erkebiskopen av Canterbury som ble myrdet av kongens menn i Canterbury katedral den 29. desember 1170, dyrket som martyr av hele folket, og kanonisert av Pave Alexander III i 1173.

”Historien om St.Thomas spredte seg i store deler av det før-reformatoriske Norge. Funnet i Lom reiser interessante spørsmål: Er dette en tilfeldig suvenir, kanskje fra et besøk til Nidaros eller en annen domkirke, eller kan en som sang i messen på St. Thomas-dagen i Lom ha mistet det?” skriver Vatn, som mener at funnet i Lom viser at man fulgte tidens liturgi på samme linje med andre steder hvor man har funnet andre avskrifter til ære for St. Thomas, nemlig Parma, Limoges, Paris og Mondsee i Østerrike.

Vatn skriver videre at det er knyttet mange sagn til kirken som ble bygget til ære for St. Thomas på Filefjell på 1100-tallet, og senere revet på 1800-tallet:

”De gamle kirkeklokkene, sju i tallet ble det sagt, ble ført til forskjellige kirker i Valdres, men det var først da de kom tilbake i den nye St. Thomaskirken at klokkeklangen ble slik den skulle igjen. En av klokkene skal ha gått tapt på ferden, og slik kom historien om søsterklokkene til; den ene havnet under isen, mens den andre fant et nytt hjem, og (k)lokket på søsteren og fikk svar fra dypet hver gang den kimte.”

Dette er turnélisten til Tjære Være Treklang:

15.7 Rødven stavkirke
16.7 Kvernes stavkirke
17.7 Grip stavkirke
18.7 Lom stavkirke
29.7 Heddal stavkirke
30.7 Uvdal stavkirke
31.7 Flesberg stavkirke
12.8 Hedalen stavkirke
13.8 Reinli stavkyrkje
14.8 Høre stavkirke
15.8 Borgund besøkssenter

Elisabeth Vatn er også prosjektleder for Folkelarm og gav ut platen Piper on the Roof tidligere i år.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no