Alle veier stengt - håper på Huitfeldt

Etter å ha gjort flere forsøk på å begrense ulovlig fildeling, men uten å få gjennomslag, står platebransjen i følge IFPI i dag med få alternativer igjen. Bransjen setter nå sin lit til revisjonen av Åndsverkloven.

Av Carl Kristian Johansen

Opphavsrettsorganisasjonene i Norge har forsøkt flere metoder i sin kamp mot den ulovlige fildelingen. Ingen av disse har vært effektive, i følge IFPI-direktør Marte Thorsby. IFPI Norge representerer de største plateselskapenes interesser.

- Alle politianmeldelser blir henlagt. Vi har bedt internettleverandørene videresende varselbrev til lovovertredere, men de vil ikke bistå. Vi har prøvd ut sivilt søksmål mot Lyse nett i Max Manus-saken, og forsøkt blokkering av The Pirate Bay gjennom rettssaken mot Telenor.

- Alle disse veiene er stengt. Vi har kartlagt at vi ikke har noen muligheter for å begrense den ulovlige fildelingen, og sender nå det signalet til Kulturdepartementet, sier Thorsby til Ballade.

Til tross for dette har ikke ”Three strikes and you’re out”-filosofien vært på bordet som forslag i Norge. Slik trenden er i noen europeiske land. Man bør kunne gjøre veldig mye uten å gå til det skritt å stenge fildelere ute fra Internett, mener Thorsby.

Kulturminister Anniken Huitfeldt oppfordrer bransjen til å jobbe videre med lovlige løsninger som en metode for å begrense ulovlig fildeling. Vil det etter din mening være et tilstrekkelig tiltak?

- Det er ikke tilstrekkelig. Det viser både dagens situasjon og alle undersøkelser. Ulovlige filer er gratis, de er lett tilgjengelige, og det er ingen risiko forbundet med ulovlig fildeling i Norge i dag. Ved å innføre reaksjoner på den ulovlige handlingen, gjøre det mer risikofylt, vil man oppleve en kraftig reduksjon i ulovlig fildeling.

- Vi jobber til en hver tid for å få opp lovlige løsninger, men trenger hjelp til å stenge slusene i den andre enden, sier Thorsby.

I rettsaken mot Telenor, der blant annet IFPI og TONO var saksøkere, ble ikke Telenor dømt til å demme opp internettforbindelsen for sine abonnenter mot den svenske fildelingssiden The Pirate Bay. Rettsystemene i Sverige og Danmark har kommet til motsatt konklusjon i lignende saker.

- Lovgrunnlaget er tilnærmet likt, men dommerne har vurdert det forskjellig. I Norge mente dommerne at Telenor var medvirkende til brudd på opphavsretten, men at dette ikke var rettsstridig.

Åndsverkloven er nå under revisjon i Kulturdepartementet. Thorsby mener fildelingsspørsmålet må være en sentral del av revisjonen, og håper på en tett dialog med departementet slik at de kan bidra med erfaringene de har opparbeidet fram til nå.

- Departementet kan ikke komme utenom oss, sier Thorsby.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

3 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
LYSE/MAX MANUS...?
Skrevet 17.11.2009 14:31 av Homer

Lyse/Max Manus saken er da ikke avgjort enda?

Svar på kommentar

 
 
PIRATENE TVINGER FREM REGULERING
Skrevet 18.11.2009 16:19 av Sun

Dommeren i Telenor-saken har i praksis sendt spørsmålet videre til lovgiverne, så neste skritt er opp til politikerne. Resultatet kan dermed bli at piratene tvinger frem sterkere regulering av Internett, slik som råkjørerere har nødvendiggjort fotobokser på veiene våre.

For når alt kommer til alt, kan ingen ansvarlige politikere tillate at en så viktig samfunnsarena som Internett blir en dumpingplass for alt som er ulovlig ellers i samfunnet. Man trenger ikke bruke ekstreme overtramp som barneporno eller terrorisme som eksempel. Det finnes nok av andre eksempler - nettgambling, reseptfrie online-apoteker, trakassering og uthenging av enkeltmennesker osv. Og altså piratkopiering, som utarmer kulturproduksjonen.

Samtlige kunstnerorganisasjoner står samlet i saken, bl.a. gjennom kampanjen "Dele, ikke stjele.no" Det er viktig at en bred front av kunstnere og kulturarbeidere fortsetter kampen mot pirateriet, slik at man oppnår å marginalisere fenomenet. For målet er selvsagt ikke å hindre dem som har nok datakunnskaper (og tilstrekkelig gjerrighet) til å gidde å jobbe seg rundt eventuelle sperrer. Målet er at vanlige musikk- film- og (etter hvert) bokelskere velger å betale for kulturproduktene fordi tilgangen til piratproduktene blir vanskeligere - men først og fremst fordi de vet at piratkopieringen er destruktiv for kulturlivet.

Svar på kommentar

 
 
SAMME DOM SOM I DANMARK OG SVERIGE?
Skrevet 06.01.2010 12:30 av ingen hjemmeside

Det nevnes at dommene i Danmark og Sverige ikke er lik den norske. Det kan ikke brukes som argument, vi skal da være glade for at norske dommere tenker selv. Vi venter nå på Kulturdepartementet.

Svar på kommentar


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no