NRKs redaksjonssjef i musikk, Alf Magnus Reistad, har sett seg lei på at NRK behandles som en melkeku
Foto: Ole Kaland/NRK

Sendenekt i NRK

NRK slutter å sende musikk representert av utenlandske forlag i protest mot en tilleggsregning på leien av noter.

Det er mange utgifter med i bildet når et orkester skal spille musikk av opphavsbeskyttede komponister, spesielt om musikken skal kringkastes via NRK. Denne kringkastingen kan det bli slutt på for mange orkestre.

Først må orkesteret leie noter av forlaget. Deretter må de betale en avgift til TONO for å fremføre verket, hvorav 33,33 prosent av avgiften går til forlaget.


Dersom NRK kringkaster denne konserten via radio eller TV, avregner TONO om lag 1800 kroner i minuttet til rettighetshaverne. Forlaget får mellom 33,33 og 50 prosent (ca 600/900 per minutt).


En fjerde avgift
- Vi har listet opp tre utgifter ved noteleie. I tillegg til disse utgiftene har forlagene, hovedsakelig utenlandske, pålagt NRK tilsvarende noteleieavgift som orkestrene allerede har betalt – fire avgifter sammenlagt, sier NRKs redaksjonssjef i musikk, Alf Magnus Reistad.

Nå setter han ned foten.

- Rettighetene skal ikke betales mer enn én gang. NRK får en egen regning for notene orkesteret leier om det skal sendes på radio og TV. Den nekter vi å betale, og vi sender det ikke på radio så lenge de fører denne politikken, fastslår Reistad.

Denne fjerde avgiften er ikke ny. Bakgrunnen for at NRK reagerer nå, er at forlagsagentene krever bekreftelse fra NRK for at noteleietillegget skal betales før notemateriellet utleveres til orkestrene.


Småplukk og småpenger
Han presiserer at NRKs beslutning om å ikke sende konserter av denne typen ikke har noe med økonomi å gjøre.

- Mange kringkastingskanaler betaler dette tillegget på noteleien, og det er småpenger i slike milliardkonserner. Den eneste grunnen til at dette konseptet overlever internasjonalt er at det handler om noen hundretusener - småplukk og småpenger, hevder Reistad.

Han hevder at NRK årlig betaler et nisifret rettighetsbeløp til TONO – mer enn hva statskanalen betaler for sport.


Melkeku
- Vi har lageret fullt av musikk vi kan spille på lufta, og vi spiller gjerne norsk musikk fra arkivet og sender TONO-penger til norske artister i stedet. Da blir det også spilt mer norsk musikk på P2. Slik det er nå har vi ingen oversikt over hvor pengene går. Vi vil gjøre det ordentlig via TONO, som håndterer rettighetene for alle som er opphavsrettlig involvert i en komposisjon.

Komponister med forlag i Norge trenger med andre ord ikke å bekymre seg for ikke å bli spilt på norsk radio, da disse ikke opererer med samme system som de utenlandske.

Dette skaper imidlertid problemer for orkester som for eksempel KORK (Kringkastingsorkesteret), som ikke blir sendt på norsk radio eller fjernsyn dersom de spiller musikk av komponister på utenlandske forlag. Men Reistad skylder på forlagene:

- Forlagene må spille på lag, ikke behandle NRK som en melkeku, konstaterer redaksjonssjefen.

Del artikkelen på:
                    |     Mer
NRKs redaksjonssjef i musikk, Alf Magnus Reistad, har sett seg lei på at NRK behandles som en melkeku

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no