Slutt på musikk i NRKs podkaster

Etter en reforhandlet avtale med platebransjen har det blitt besluttet at NRK ikke lenger betaler for å bruke rettighetsbelagt musikk i sine podkaster. - Nei, podkasttilbudet vårt er ikke like bra som det var, vi har både redusert det i omfang og tatt bort musikken, sier Paul Arvid Jørgensen, prosjektleder for podkasting i NRK.

Fra å ha gode vilkår og podkaster med program som inneholdt opp til 70% musikk, gjorde ledelsen i NRK en totalvurdering av prosjekter og tilbud og anså dette som en for høy kostnad i forhold til publikums bruk av podkastene.

- Det kostet mer enn det smakte. Til syvende og sist landet det på at vi i praksis kutter alt musikkinnholdet i podkastene, sier Jørgensen, som ikke vil ut med hvor stort beløp det er snakk om at NRK sparer på dette.


Går utover videopodkastene
- Det er synd at vi mister tv-programmene. Det finnes nesten ikke et tv-program som ikke bruker musikk som underlag, så det er på det området denne reduksjonen får størst konsekvens, sier Jørgensen.

Jørgensen forteller at NRK har redusert podkasttilbudet med totalt 20 programmer. Flesteparten av disse er tv-programmer, men også typiske musikkprogram i radio, som for eksempel Lydverket og Kunstreisen, har blitt fjernet fra podkasttilbudet.

Enklest å droppe all musikken
Medlemmene i IFPI Norge (den internasjonale platebransjens norske representant) står for 90-95% av norsk platesalg. Selv om ikke alt av rettighetsbelagt musikk er gitt ut av selskaper som er medlem av IFPI, valgte NRK likevel å kutte alt av musikkinnhold i podkastene. I kommentarfeltet på nrkbeta.no, har det blitt foreslått å bruke musikk fra uavhengige artister og plateselskaper, i podkastene.

-Det vil bli alt for komplisert om vi skal styre etter hva slags katalog musikken er gitt ut på, sier Jørgensen, som får støtte av styreleder i FONO (Interesseorganisasjonen for uavhengige norske plateselskaper), Larry Bringsjord.

- Det har jeg all forståelig respekt for, det ville være en umulig sak for NRK å skulle redigere ut musikk fra FONO, sier Bringsjord.

Bringsjord mener at dette ikke er et veldig stort tap, verken for NRK eller FONO.

- Vi syntes det var greit å ha med vår musikk i podkaster, men selv om vi liker å si at mange bekker små gjør en stor å, så er det nok snakk om småpenger i den store sammenhengen og ikke et veldig stort tap for oss, sier Bringsjord.

Bedre streamingtjeneste
Jørgensen forteller at NRK jobber med å tilby en ny programspiller som skal ha både lyd og video fra alle kanalene direkte streamet, og dette skal kunne benyttes både fra datamaskiner og mobiltelefoner.

Jan Richard Kjelstrup, kommunikasjonssjef i TONO, mener at det er naturlig at NRK utvikler seg og sin teknologi etter markedet.

- Det er for så vidt synd at NRK slutter med musikk i podkastene fordi det vil bety en kanal mindre til våre medlemmer. Men NRK sier at markedet ikke har utviklet seg slik de trodde i forhold til annen nettrafikk, og om NRK satser på å videreutvikle en god streamingtjeneste, vil dette være et godt alternativ og en fin måte å gjøre musikkprogrammer tilgjengelige på, sier Kjelstrup.


Mest populære uten musikk
Med den forrige avtalen med IFPI kunne NRK podkaste programmene akkurat slik de opprinnelig var laget, og Jørgensen mener at det hadde en verdi i seg selv at for eksempel Lydverket kunne bli podkastet slik.

- Vårt formål er å tilby våre programmer på en enklest mulig måte, men da snubler vi litt i våre egne ben fordi det er musikk i programmene. Men samtidig er det gøy å se at selv om vi tilbyr podkaster uten musikk, så inneholder de likevel godt verbalt stoff, sier Jørgensen.

Et eksempel på dette er podkastene fra Radioresepsjonen og Herreavdelingen, som er mest populære uten musikk.

- Det er jo litt spennende og lærerikt, kanskje spesielt for radioprodusentene, å oppdage at man kan bruke innholdet på forskjellige måter og lage god radio uten at det har noe med hvordan man syr sammen musikken å gjøre, sier Jørgensen.


Oppdatert mandag 14. juni: Marte Thorsby i IFPI mener at det er helt uproblematisk for IFPI at NRK ikke lenger tilbyr musikk i podkastene sine.

- Dette har ikke andre konsekvenser enn at podkastene fra nå kun vil inneholde 'snakk'. Vi har et godt forhold til NRK, og kommer til å fortsette å samarbeide på mange områder, sier Thorsby.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no