FOTO: Standon Calling
Foto: Stanford Calling

Spiller for luft og kjærlighet i England

Norske band lar seg ikke avskrekke av lave honorarer når den sponsorfrie, britiske festivalen Standon Calling ringer.

Harrys Gym, Casiokids, The Megaphonic Thrift og Pica Pica er de norske bandene som spiller på Standon Calling, en festival som i følge britiske medier gjør alt riktig.

Det startet som en privat bursdagsfest med 25 venner, og er i dag blitt en av de britiske festivalene som får mest oppmerksomhet i hjemlandet. Det til tross for, eller kanskje heller på grunn av, dens intime format.

5000 billetter legges ut for salg hvert år. Sponsorer er bannlyst, publikum oppfordres til å kjøpe mat og drikke på stedet, men nektes ikke å bringe medbragt. Allikevel går arrangementet med overskudd. Og overskuddet går til Phoenix Futures, en organisasjon som hjelper rusmisbrukere.


Kjent for rare tema
- Eg kjente ikkje til festivalen frå før, men veit at den er liten og har eit rykte for å booke bra band på eit tidleg tidspunkt i karrieren, sier Anne Lise Frøkedal i Harrys Gym.

Tidligere har band som Friendly Fires, Glasvegas, Super Furry Animals, Late of The Pier og Femi Kuti også besøkt Standon. Og i festens sjette år som festival skal rundt hundre artister opptre over tre dager, inkludert Buena Vista Social Club, Etienne de Crecy, Liars, Efterklang og Metronomy.

Festivalen er også kjent for sine temaer som materialiseres gjennom kulisser og kostymer. Utkledde skuespillere, publikum og artister gjør sitt beste for å gjøre Standon Calling til en helt spesiell opplevelse. Tidligere har verdensrommet blitt utforsket, og i år er det mordgåter som skal løses når temaet er ”Murder on the Standon Express”.


- Ikke fett
Siden festivalen er reklame og sponsorfri ligger det i kortene at penger ikke er drivkraften bak initiativet. I fjor sto stjerneskuddet Florence and The Machine på Standon Calling-scenen, og ble ifølge festivalen betalt med ”magic beans” for sin opptreden.

Anne Lise Frøkedal bekrefter at man som band ikke spiller på Standon Calling for honorarets skyld.

- Det har tydelegvis blitt streitare sidan Florence si tid. Eller kanskje ”magic beans” er å føretrekkje? Det er ikkje fett betalt, men nok til å dekke brorparten av reiseutgiftene iallfall, forteller hun til Ballade.

Band kan med andre ord ikke forvente seg gull i Standon, men grønne skoger er det nok av.


Interessert publikum
- Det er ei blanding av forretningar og ferie. Standon er vår første britiske festival, viss ein ser vekk frå bransjetreff som In the City og The Great Escape. Det er ein fin moglegheit til å treffe eit musikkinteressert publikum, samtidig som me får nokre fine sommardagar på den engelske landsbygda, svarer Frøkedal om motivasjonen for at Harrys Gym tar turen.

- I mine auger er det ikkje mykje som slår ein liten, velbooka festival. Uansett kva for ei side av barrikadane ein står på. Det gjer noko med stemninga når folk har tatt seg bryet med å reise litt utanfor allfarvei til ein festival utan eit mangemillionars trekkplaster.

”Original, vennlig, intim og ekte kvalitetsmusikk”, slik oppsummerte Channel 4 fjorårets festival. “En alternative festival som kan lære sine eldre og større fettere en ting eller to om hvordan man lager en skikkelig fest”, skrev The Independent.

Standon Calling ligger ca 40 minutter nord for London, ikke langt fra Stansted flyplass. Årets festival finner sted 6.-8. august.

Del artikkelen på:
                    |     Mer
FOTO: Standon Calling

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no