Mulve allerede nede

Mulve, den nye tjenesten som tilsynelatende lar brukerne laste ned musikk anonymt, har blitt tatt ned av RIAA. En norsk fildelingsjeger sier at det foreløpig ikke ser ut til at tjenesten legger igjen spor på nettet.

I forrige uke ble det lille programmet Mulve lansert. Skaperne av programmet hevder at det gir brukere tilgang på ti millioner låter. Siden ingenting lastes opp, men i stedet hentes ned fra spesielt dedikerte servere, skal prosessen også være anonym for den som laster ned. I følge TorrentFreak har Mulve.com fått 30 000 treff i døgnet, og brukerne av programmet søker etter musikk 15 000 ganger i timen.

Nå er tjenesten nede fra nettet, og TorrentFreak melder at det er Recording Industry Association of America (RIAA) som har satt ned foten. I samme artikkel heter det at Mulves talsmann gitt beskjed om at de jobber med endringer, og at tjenesten snart skal være tilgjengelig igjen.


Jobber med å spore bruken
Ballade har bedt advokat og fildelingsjeger Espen Tøndel ved avokatfirmaet Simonsen om å se på programmet. Tøndel er har tidligere blant annet jobbet med Max Manus-saken. Han kan foreløpig ikke bekrefte at skaperne av programmet har rett når de sier at programmet ikke legger igjen spor etter seg, men antyder at det kan bli vanskelig å finne en måte å stoppe det på.

- Det er ikke så lett å vurdere det foreløpig. Vi har lastet ned og testet Mulve-programvaren, og det ser foreløpig ikke ut til at den legger så mange spor etter seg.  Alt som skjer underliggende her med dette programmet er ulovlig, det er det ingen tvil om. Spørsmålet er mer i hvilken jurisdiksjon tar man det. Vi må vurdere nærmere hvilke aksjonsmulighet vi har i Norge. Hovedproblemet er den russiske nettsiden musikken hentes fra, der det i hovedsak er ulovlig materiale, sier Tøndel.

- Hvordan er det mulig å laste ned noe fra nettet uten å legge igjen spor?

- Mulve bruker ikke en peer-to-peer-løsning, det vil si at det er vanskeligere å dokumentere det som skjer. Vi jobber nå med å finne ut av hvordan det
eventuelt kan spores.

 - Hadde dere ventet at noen skulle utvikle en slik løsning?

- Når det gjelder teknologi, vil det være naivt å prøve å forutse ting. Det skjer noe nytt absolutt hele tiden. Vi må jobbe videre med to parallelle spor: forbedre lovenes rammeverk og ta enkelttilfeller, sier Tøndel.

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no