Frå framføringa av
Foto: Cici / qq.com

- Fredsprisen motarbeider det vi forsøker å oppnå

Same dag som Nobels Fredspris vart delt ut, presenterte Martin Romberg verket ”The Moon” på Verdensutstillingen i Shanghai. No tyder mykje på at det kan bli lenge til neste gong.

- Kina er mulighetenes land for klassisk musikk, og det er her nyskapende ting vil skje fremover. Vi føler at tildelingen av årets fredspris til Liu Xiaobo langt på vei motarbeider det vi forsøker å oppnå, nemlig forandring gjennom kulturell berikelse, seier komponist Martin Romberg i ei pressemelding.


Har mykje å lære av kvarandre
Ettersom kinesiske myndigheiter har sett ned foten for ei rekkje norsk- kinesiske kulturprosjektet sidan fredsprisutdelinga 8. oktober, frykter Romberg for vidare samarbeid. Prosjektet hans, ”The Moon” , har nemleg blitt invitert til den kinesiske Spring Festival neste år. No kan godkjenningsprosessen verte vanskeleg.

- Vi har like mye å lære av Kina som de har av oss, og dette gjelder både kultur og moral, seier Romberg

”The Moon” byggjer på den kinesiske fantasyteikneserien med same namn, og omhandlar to unge krigarjenter si blodige ferd i middelalderen sitt Kina.


Fleire avlysingar
Det vart raskt kjent etter utdelinga at operaforestillinga "Some sunny night", komnponert av norske Thomas Stanghelle, vart avlyst grunna at myndigheitene ikkje ynskja det norske prosjektet. Aftenposten melder at også prosjektet «Cosmic Wind China 2010 - EXPOnential» har vorte nekta å spele etter fredsprisutdelinga.

- Vi driver jo egentlig også en form for fredsskapende arbeid, ved å ha hovedfokus på samarbeidsaspektet i kunsten og musikken, sier mannen bak dette prosjektet, Øyvind Aamodt til Aftenposten.


Spente musikarar
Ein av musikarane i gruppa til Aamodt, Rolf Erik Nystrøm, seier på telefon frå Kina at han er spent på å sjå korleis situasjonen utviklar seg

- Vi skulle ha spelt ein konsert i dag, men fekk beskjed av arrangørane at kinesiske myndigheiter ikkje ynskja norske artistar. Dette er den fyrste norske avlysinga som er grunngjeven slik. Grunna streng sensur er det veldig få kinesarar som i det heile har høyrt om Liu Xiaobo. Vi gjennomførte ein konsert i går, men den var ikkje annonsert gjennom ambassaden. I morgon skal vi etter planen ha to konsertar, der kun den eine er annonsert gjennom ambassaden. Det vert spannande så sjå om dei vert avlyst eller ikkje.

Del artikkelen på:
                    |     Mer
Frå framføringa av "The Moon" i Shanghai.

Legg til ny kommentar

6 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
DETTE KAN IKKE VÆRE ALVORLIG MENT.
Skrevet 20.10.2010 11:51 av Christian Ihle Hadland

En fornuftig konklusjon av denne tankerekken er altså at man burde gitt Nobels Fredspris til Norsk Komponistforening og brukt prispengene på turne i Kina til fremme for fred og menneskerettigheter. Yes! Man må gni seg i øynene av dette. Martin Romberg, du tror altså at fremførelsen av et stykke norsk samtidsmusikk for noen hundre sjeler er det som skal til for å myke opp et totalitært samfunn? For en ellevill tro på egne ferdigheter! Og for en uendelig naivitet.

Svar på kommentar

 
 
NØDVENDIG NAIVITET
Skrevet 20.10.2010 14:32 av Martin Romberg

Hei Christian. Det går ikke frem av denne artikkelen at noen tror det vil forandre et statssystem ved å holde konserter. Derimot er det viktig å få fram at en politisk kritikk/konfrontasjonslinje ikke er en psykologisk riktig måte å fremme forandring i Kina på, noe landets regressive reaksjoner etter nobelprisen viser med tydelighet. Dialog i kulturell innpakning, om enn eksponert for et minimalt publikum, er i så måte ikke bare et riktigere, men også vakrere verktøy for humanistisk arbeid og formidlingen av virkelighetens høyst relative egenart.

Svar på kommentar

 
 
RELATIV ER IKKE DET SAMME SOM BEVISSTLØS
Skrevet 20.10.2010 14:47 av Kristoffer Jul-Larsen

Liu Xiaobos fengslede virkelighet fremstår nok som svært relativ for ham ja.

Rombergs kunst = eufemismer.

Svar på kommentar

 
 
MUSIKK
Skrevet 20.10.2010 17:04 av Christian Ihle Hadland

Selv om jeg kanskje like mye som deg skulle ønske at skjønnhet kunne redde verden tror jeg hverken Mozarts, din eller noen andres musikk vil kunne løslate en eneste politisk fange noe sted på denne kloden! Jeg respekterer din idealisme, den kan vi heller ikke diskutere, selv om jeg synes den er til dels misforstått og svært typisk for bekvemme mennesker i Vest-Europa. For meg er det likevel virkelighetsfjernt å mindre enn to uker etter at prisen ble offentliggjort allerede påstå at ens eget arbeid blir undergravet av tildelingen. Jeg synes rett og slett ikke det er en problemstilling.

Svar på kommentar

 
 
KULTUR OG NÆRINGSLIV
Skrevet 25.10.2010 13:12 av Petter Pettersson

Denne vinklingen minner om reaksjonene fra en del næringslivsaktører med interesser i Kina. De var også kritiske til valget av fredsprisvinner. Det er mulig også disse aktørenes standpunkt er redelig og upåvirket av eget engasjement i landet, men helt sikker føler jeg meg ikke. Dessuten; er man virkelig overbevisst om at forholdene for menneskerettigheter i Kina vil bedres ved at utenverdenen servilt holder kjeft?

Svar på kommentar

 
 
HVEM ER DET EGENTLIG SOM MOTARBEIDER NOEN HER?
Skrevet 29.10.2010 10:02 av Miriam Hlavaty

"Vi føler at tildelingen av årets fredspris til Liu Xiaobo langt på vei motarbeider det vi forsøker å oppnå, nemlig forandring gjennom kulturell berikelse"

Det er kanskje verdt å merke seg at det ikke er nobelkomiteen med sin tildeling som motarbeider dere men nettopp det kinesiske styressystemet som Liu Xiabo er fengslet for å kritisere; et system som ikke tåler kritikk og som er villige til å la sine reaksjoner stenge for muligheten til kulturell utveksling. Er dette virkelig et eksempel på den "moral" du mener vi har noe å lære av?

Svar på kommentar


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no