Ictus Ensemble spilte på HCMF i 2009
Foto: Festival Musica

Norsk musikk invitert til England

Norsk samtidsmusikk blir satt under lupen på Huddersfield Contemporary Music Festival. Festivalen skal jobbe spesielt med å presentere utøvere og komponister fra Norge de neste tre årene.

Norske utøvere og komponister har vært presentert på Huddersfield Contemporary Music Festival i en årrekke. Akkordeonist Frode Haltli har for eksempel gjort konserter på festivalen hvert år siden 2001. Haltli skal tilbake også i år, og er en av mange nordmenn som presenteres i den middels store byen ikke langt fra Manchester i november.

- Huddersfield er ansett for å være en veldig viktig samtidsmusikkfestival internasjonalt, og den mest fremadrettede i England, sier seniorrådgiver Hilde Holbæk-Hanssen i MIC Norsk musikkinformasjon.


- Høy nivå
MIC, Utenriksdepartementet og den norske ambassaden er samarbeidspartnere med Huddersfield, og bidrar med informasjon om det norske feltet, penger og markedsføring. Men det er Graham McKenzie, kunstnerisk ansvarlig ved festivalen, som har tatt initiativet overfor norsk samtidsmusikk, forteller Holbæk-Hanssen.

- McKenzie mener at norsk samtidsmusikk har vist høyt nivå over så lang tid at det var riktig å presentere det der.

Se McKenzie forklare mer om hvorfor han inviterer norsk musikk i denne videoen fra festivalens hjemmesider:

A special focus on Norwegian music at HCMF// 2010 from John Bonner on Vimeo.Nordheim-tribute
Av de norske innslagene på festivalen finner vi en egen kveld tilegnet den nylig avdøde komponisten Arne Nordheim. NOTAM, Norsk senter for teknologi i musikk og kunst, produserer konserten sammen med festivalen. Komponist Asbjørn Blokkum Flø, utdanningsansvarlig ved NOTAM, ser på dette som et skritt på veien til et utvidet samarbeid over Nordsjøen.

- I første omgang er det konsert på festivalen som skal foregå på Universitetet i Huddersfield. Vi håper å få til et en komponistutveksling som gjør at norske komponister kan reise dit for å jobbe, og omvendt, sier Blokkum Flø.

Foruten Blokkum Flø opptrer også Nordheims samarbeidspartner Mats Claesson denne kvelden på elektronikk. Elbjørg Hemsing framfører “Partita for Paul”, og pianist Einar Steen Nøkleberg spiller “Listen inside outside”.

Nordheims stykke Polypoly spilles i en ny versjon som ble laget av Claesson og Nordheim til åpningen av tilbygget til Musikkhøgskolen i 2007. Det var noe av det siste Nordheim gjorde. Opprinnelig var Polypoly en båndinstallasjon bestående av seks looper laget for verdensutstillingen i Osaka i 1970, som ville brukt 102 år på å repetere seg selv. Huddersfield-publikummet får også høre verket Solitaire.


Første konkrete prosjekt
- I første omgang er det Huddersfield som har spurt oss direkte om å gjøre dette. Dette er det første konkrete prosjektet, sier Blokkum Flø, som gjerne vil gjøre det samme i Norge.

Foruten Nordheim-kvelden den 23. november og Haltli-konserten den 20., er Lene Grenager, Rolf Wallin, Natasha Barrett, Jon Øyvind Næss, Peter Herrestahl, Trond Reinholdtsen, Ole-Henrik Moe og Michael Duch norske representanter i Huddersfield. Festivalen avvikles i perioden 19. – 28. november.MIC er utgiver av Ballade.no og har også laget en egen radio web-cast i anledning festivalen.

Del artikkelen på:
                    |     Mer
Ictus Ensemble spilte på HCMF i 2009

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no