Lillebjørn Nilsen

Veteranpris til Lillebjørn Nilsen

Visesangeren som lærte landet å spille gitar mottok i går Rolf Gammleng-prisen.

Årets Veteranpris på 50.000 kroner ble overrakt Nilsen på Hotel Continental mandag.

Som sentral figur i visebølgen mottok Bjørn Falk Nilsen – eller Lillebjørn Nilsen – allerede i 1982 en ærespris fra Fond for utøvende kunstnere (FFUK).

Nilsen, som fyller 60 år i desember, har så langt i år gjort en godt mottatt konsert på Øyafestivalen, en gjenforeningsturné med Gitarkameratene og spilt sin tradisjonelle sommerkonsert på Rockefeller. I desember spiller han i Oslo Spektrum.

Juryen karakteriserer Nilsen som den levende legenden med den milde røsten “som har gitt oss sanger som Tanta til Beate, Fin Frokost, Crescendo i gågata, Hei New York, Se alltid lyst på livet, Stilleste gutt på sovesal 1, Alexander Kiellands plass, Inni mitt hode, Gategutt, Duene, Ola Tveiten, Barn av Regnbuen og mange, mange flere”.

Lillebjørn Nilsens biografi fra Norsk pop & rockleksikon.

Her spiller Lillebjørn Nilsen Alexander Kiellands Plass:


Æresprisene gikk til studiomusikerne Jonny Sjo og Erland Dahlen, til vokalensemblet Nordic Voices (kunstmusikk), Marit Larsen (populærmusikk), Rita Engedalen (blues), Sinnika Langeland (folkemusikk), Alfred Janson (åpen klasse), Even Stormoen (skuespill) og Suzie Davies (dans).

Disse mottar hver 40.000 kroner av FFUK.

Det er styret i Fond for utøvende kunstnere som deler ut Rolf Gammleng-prisene etter innstillinger fra fonogramprodusentene i Norge, Musikernes fellesorganisasjon, Gramart/Norsk Artistforbund, Norsk Skuespillerforbund og Norske Dansekunstnere.

Rolf Gammleng var forbundsleder i Norsk Musikerforbund fra 1945 til 1963. Han regnes som den viktigste pådriveren for Stortingets opprettelse av FFUK i 1956. FFUK skulle blant annet kompensere for musikeres tapte inntekter som følge av økende bruk av innspilt musikk. I dag er fondet et rent kulturfond.

Del artikkelen på:
                    |     Mer
Lillebjørn Nilsen

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no