F.v: Thomas Hvale, Ingebjørg H. Bratland og Torstein Kinn i Den Norske Sjømannskirka i Berlin like før jul.
Foto: Thomas Olsen, Berlinkontoret

Alle gode ting er fem

2011 kan bli Ingebjørg H. Bratlands år. Men platedebuten sitter langt inne - hittil har perfeksjonisten forkastet fire album.

Fire album har havnet i søppelkassa hjemme hos folkemusikksanger Ingebjørg H. Bratland. 20-åringen klarer ikke å bli fornøyd med debutalbumet.

-Ja, det stemmer at jeg skulle gi ut plate i 2011. Jeg har også laget den ferdig, men jeg tror ikke jeg vil gi den ut. Dette er det fjerde albumet jeg har forkastet i løpet av de siste årene, forteller Ingebjørg H. Bratland fra Vinje i Telemark når Ballade møter henne i Berlin.

Her har hun avsluttet en miniturné med julesanger på repertoaret, sammen med Helge Nysted på piano, Thomas Hvale på trommer og Torstein Kinn på kontrabass.


Hør Ingeborg Bratland på hennes MySpace-side.


Hemmende perfeksjonisme
Det er ikke interessen fra publikum eller plateselskaper det skorter på, men Bratlands egen perfeksjonisme som står i veien for debutalbumet. Sangeren og låtskriveren, som blant annet har markert seg med sin trillende stemme på kronprinesse Mette Marits album med salmer, vil vente til hun kan slå i bordet med ei perfekt plate.

-Det er så mye som blir utgitt som kanskje ikke skulle blitt det. Jeg vil ikke at det skal være tilfelle med debutplata mi. Jeg føler meg ikke helt klar enda. Derfor tar det tid, sier hun.


Gitar og "sulling"
-Det er gode sjanser for at jeg kommer til å tolke folkemusikk på den første plata, det er tross alt det jeg har gjort mest av hittil. Jeg arrangerer en del folketoner med hjelp av gitaren og "sulling". Jeg gjør det til mitt, men folketonene ligger i bunn, sier den unge sangeren, som tolker såvel salmer som norske og irske folketoner og poplåter.

Bratland går også med egne låter i magen.

-Jeg skriver musikk på norsk og jeg har planer om å gi ut en egen plate en gang i fremtiden. Det er nykomponerte sanger, men jeg bruker den samme sangteknikken som når jeg synger folkemusikk, forklarer hun.

-Jeg har det ikke travelt med å gi ut ei plate. Jeg liker faktisk prosessen jeg er i nå veldig godt, sier Bratland.


Bluegrass og jazz
Ingebjørg H. Bratland startet med kveding da hun var fem år gammel og stod på scenen allerede som seksåring. Læreren hennes på Kulturskolen i Vinje i Telemark var Odd Nordstogas mor, Ellen Nordstoga.

-Hun har hatt utrolig mye å si for meg og har oppmuntra meg hele veien. Hun tok meg også med på turneer da jeg var liten og det har betydd mye. Jeg hater å øve, men elsker å stå foran publikum, sier Bratland, som har vært basert i Oslo de siste to årene.

Selv om folkemusikken ligger i bunn hos Bratland har hun alltid latt seg inspirere av andre sjangre.

-Jeg hører mye på både jazz, pop og bluegrass. Det er vanskelig å fremheve ett forbilde, men Joni Mitchell står høyt oppe på lista. Her hjemme ble jeg tidlig tilhenger av Odd Nordstoga. Han er den eneste jeg har skrevet fanbrev til, smiler hun.

-Men det er flere sterke folkemusikere fra Vinje som har vært viktige for meg, legger hun til og nevner blant andre Brita Bratland (var gift med onkelen til Bratlands far, journ.anm.) og Aslak Brekke.


Når nytt publikum
Ingebjørg H. Bratland står med føttene godt planta i folkemusikktradisjonen, men hun er ikke opptatt av musikalske dogmer.

-På hvilken måte kan du utfordre sjangeren?

-Jeg får ofte tilbakemeldinger fra folk som vanligvis ikke hører folkemusikk, men som allikevel gir uttrykk for at de liker det jeg gjør. Kanskje har det noe med at jeg selv alltid har hørt på mye forskjellig musikk. For meg er det morsomt å bruke folkemusikken til å nå et nytt publikum. I selve sjangeren er det mye som allerede er gjort og det er mange fusjoneringer som fungerer. Det er mye bra folkemusikk, både i gammel og moderne drakt, mener Bratland.


Ujålete og ren
-Jeg henter mye fra folkemusikken i måten jeg bruker stemmen på; fraseringene, det å synge på konsonanter og trillinga. Men jeg er aller mest opptatt av tekstene, ikke bare i folkemusikken, men generelt. Jeg liker at folkemusikken er så ujålete og ren og at fokus ligger på tekst og musikk, ikke på fjas og stæsj. Det er dette som tiltrekker meg, og som jeg prøver å ta med meg videre i min egen musikk.

Ambisjonene for 2011 er å gjøre det godt på de mange planlagte liveopptredene i inn- og utland. Og kanskje også få ferdig debutplata?

-Jeg har bestemt meg for å ikke tenke for mye, for da får jeg bare kalde føtter. Det blir spennende å se om jeg tør å gi den ut.

Del artikkelen på:
                    |     Mer
F.v: Thomas Hvale, Ingebjørg H. Bratland og Torstein Kinn i Den Norske Sjømannskirka i Berlin like før jul.

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no