Hellbillies er alle på fote igjen og ønsker Skiippagurra lykke til i rettsaken.
Foto: Hellbillies.com

Viktig prinsippsak for festivaler

Straffesaken mot Skiippagurrafestivalen kan få konsekvenser for hele festivalnorge

Sommeren 2009 falt Hellbillies' vokalist Aslag Haugen ned fra scenen i forkant av en konsert på Skiippagurrafestivalen. Haugen brakk ryggen og begge armene, og det var uklart om han noensinne ville kunne spille igjen.

11. mars startet straffesaken mot Skiippagurrafestivalen i Indre Finnmark tingrett. Hovedspørsmålet straffesaken reiser er om man som dugnadsarrangør kan anses som arbeidsgiver i arbeidsmiljølovens forstand, skriver Norsk Rockforbund (NRF) på sine hjemmesider.


Viktig prinsippsak
Saken mot Stiftelsen Skiippagurrafestivalen dreier seg om hvordan arbeidsmiljøloven skal anvendes for arrangørbransjen, og da spesielt de festivalene og arrangørene som i utgangspunktet baserer seg på frivillig arbeid.


Forutsetningen for skyldansvaret er at musikkfestivaler kan anses som arbeidsgiver for de som bidrar med frivillig innsats under festivalarrangementet. Straffesaken mot Skiippagurrafestivalen er en prinsipiell sak, ikke bare for musikkfestivaler, men for hele dugnads-Norge. Alle som er involvert i dugnadsarbeid av ulik art, bør derfor følge denne saken nøye, sier Skiippagurrafestivalens forsvarer advokat Thorkil H. Aschehoug i Advokatfirmaet Grette.

- Siktelsen som er tatt ut mot Stiftelsen Skiippagurrafestivalen forutsetter at vi er å betrakte som en arbeidsgiverorganisasjon. En eventuell dom i denne saken vil medføre at vi – og andre arrangører samt lag og foreninger som baserer seg på dugnad må anses som fullverdig arbeidsgivere. Uten at vi vil gå inn på detaljer, kan dette få konsekvenser for hele dugnadsnorge. Det er første gang en slik sak skal opp i rettssystemet, og derfor har dette stor interesse for flere enn bare i arrangørbransjen, forteller festivalleder Øyvind Stangnes.


Støtte fra Hellbillies
Hellbillies manager Kjell Ove Torkildsen har i følge NRFs pressemelding forståelse for Stiftelsen Skiippagurrafestivalen i denne saken:

- Jeg vil gjerne ønske Skiippagurra lykke til i denne saken og si at jeg støtter dem fullt og helt. Myndigheten griper dette helt feil an. Jeg takker enda en gang for det gode samarbeidet vi hadde etter ulykken, ikke minst den gode tonen mellom oss og festivalen, og håper at alt ordner seg for Skiippagurrafestivalen, sier Torkildsen.

- Dersom vi nå får en dom som tilsier at festivalen ikke var regnet som arbeidsgiver, vil dette kunne få ringvirkninger i hele festivalnorge. Vi følger derfor saken med spenning, sier daglig leder i NRF Line Endresen.

Del artikkelen på:
                    |     Mer
Hellbillies er alle på fote igjen og ønsker Skiippagurra lykke til i rettsaken.

Legg til ny kommentar

2 lokale kommentarer til denne artikkelen

 

 
 
HMS OG FESTIVALER
Skrevet 11.03.2011 15:12 av Axel Sundbotten

Det må stilles samme HMS krav til alle typer arrangører. Det kan ikke være slik at en ser gjenom fingrene med sikkerheten på en scene fordi at de ansvarlige ikke får lønn eller representerer en ansvarlig bedrift.

Svar på kommentar

 
 
NÅR DET GJELDER SCENESIKKERHET HAR DU HELT RETT..
Skrevet 22.03.2011 15:49 av Øyvind Stangnes

Dette handler ikke om å se gjennom fingrene i forhold til ansvarlighet og sikkerhetskrav. Arrangøransvaret ligger der uansett hvordan en er organisert. Og vi har fulgt de samme retningslinjene for HMS som de andre arrangørene - basert veiledere (DSB, norskrockforbund) og utarbeidet sikkerhetsplaner etc.

Akkurat på scenesikkerhet ble både vi og mange andre "tatt på senga" da ulykka skjedde - fokuset har alltid vært på sikkerheten rundt scenen (barrikader, avstand, inngjerding/adgangskontroll, brannsikkerhet, rømning etc.. Men vi har aldri betvilt eller stilt spørsmålet om hvor ansvaret ligger etter ulykka, og har som alle andre endret rutiner på dette feltet - igjen uavhengig av organisering.

Her er frågan om en arrangør av vår kaliber må utvide arrangøransvaret til å gjelde fullt arbeidsgiveransvar - dvs regne artister og frivillige som arbeidstakere (i stedet for oppdragstaker/dugnadsarbeidere) - noe de ferreste hittil har gjort. Skal man ha et arbeidsgiveransvar for alle frivillige så sier det seg selv at det får konsekvenser for små arrangører

Svar på kommentar


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no