Edvard til Vigdis Hjorth

Fikk pris for operalibretto.

Vigdis Hjorth mottok TONOs Edvard-pris på Litteraturhuset onsdag 6. juli. Hjorth fikk prisen i klassen for tekst til musikk for librettoen til operaen “Med kniven på strupen”.


En tekstlig trampoline
- Det skrives ikke mange originale operatekster på norsk, men “Med kniven på strupen” av Vigdis Hjorth er definitivt én av dem. Teksten utløser musikalske handlinger – den er en tekstlig trampoline som skaper gode, poengerte situasjoner, sa prisutdeler Kari Bremnes.


Happy prisvinner
– Jeg syns det er veldig stas å få prisen, sier prisvinner Vigdis Hjorth i en pressemelding.

- Det er veldig befriende for en som i hovedsak skriver romaner, å jobbe så tett sammen med andre. Det har vært inspirerende og en stor glede, men også utfordrende. Det at vi fikk det til så bra er jeg veldig happy for.

TONOs Edvard-pris består av Bruno Oldanis unike trofé, diplom og kr 50.000.


Juryens begrunnelse
Årets jury har bestått av Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, Tore Hansen, Dag Krogsvold, Ingrid Kindem, Lars Petter Hagen og Synne Skouen (juryleder). I deres begrunnelse heter det:

"Det skrives ikke mange originale operatekster på norsk, men “Med kniven på strupen” av Vigdis Hjorth er definitivt én av dem. Den er vittig, poengtert og herlig teatral i sine assosiasjoner til den makabre tradisjonen fra Bartoks “Ridder Blåskjegg” og Sondheims “Sweeney Todd”. Nettopp operaformens krav til det motsatte av en ordrik dialog, tas her vel vare på, og legger til rette for en situasjonskomikk som ikke trenger lange oversettelser og forklaringer for å virke. “Med kniven på strupen” er en blodsprutende tekst fra en dreven forfatter som ikke nøler med å ta i bruk etablerte genregrep som utgangspunkt for et moderne musikkteater. Teksten utløser musikalske handlinger – den er en tekstlig trampoline som skaper gode, poengerte situasjoner. Hjorth har med librettoen til “Med kniven på strupen” intuitivt forstått hva som kreves av en tekst for å imøtekomme operaformens dynamikk."

Del artikkelen på:
                    |     Mer

Legg til ny kommentar

Ingen lokale kommentarer er lagt til


Nyheter fra NBs notearkiv


For å bevare historiske data er MIC-sidene er inntil videre administrert av Aslak Oppebøen
aslak@musicnorway.no